«Πόλεμος» ανάμεσα σε ΚΝΕ και ΦΥΛ.ΙΣ. για… Μπελογιάννη και σεξισμό

Τι αναφέρθηκε σε εκδήλωση της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα και εξόργισε τα μέλη της ΚΝΕ στο ΑΠΘ

5270833

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει εντός των «τειχών» του ΑΠΘ, ανάμεσα στην ΚΝΕ και τη ΦΥΛ.ΙΣ., τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα, με αφορμή μια τοιχογραφία του Νίκου Μπελογιάννη σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε προσκεκλημένη της ΦΥΛ.ΙΣ. σε διαδικτυακή εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί με τίτλο «Οικοφεμινισμός, Φύλο και Χώρος».

Μετά την εκδήλωση, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Ριζοσπάστης, σύμφωνα με την οποία υπήρξε αντικομμουνιστικός λόγος και χαρακτηρισμός της τοιχογραφίας του Μπελογιάννη ως «σεξιστικής».

Στη μακροσκελή της ανακοίνωση η ΚΝΕ τονίζει ότι «ο αντικομμουνισμός τυφλώνει σε σημείο αυτογελοιοποίησης» και ότι «η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη, ενός ανθρώπου που δεν δίστασε στιγμή μπροστά στην υπεράσπιση των ιδεών του με σεξιστικές συμπεριφορές βολεύει μόνο εκείνους που ανέκαθεν πολεμούσαν τα ιδανικά που πρέσβευε, που μέσα από την λάσπη και τα ψέματα προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν το ΚΚΕ και τις θέσεις του». Σημειώνει μάλιστα ότι «σύντομα δίπλα στον Μπελογιάννη τους τοίχους του ΑΠΘ θα κοσμεί και η ηρωική Ηλέκτρα και η Μίρκα Γκίνοβα και άλλοι ήρωες και ηρωίδες του λαού μας!».

Από την πλευρά της η ΦΥΛ.ΙΣ. σε επιστολή της στην ιστοσελίδα atexnos.gr, απαντά στην ΚΝΕ, εξηγώντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη αναφορά και ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ειπώθηκε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης είχε σεξιστική συμπεριφορά. Αναφερόμενη στα όσα είπε η καλεσμένη στην εκδήλωση, η ΦΥΛ.ΙΣ. εξηγεί ότι «κάποια στιγμή στάθηκε στο γεγονός ότι, στην εικονική διαδρομή που ακολουθεί η ίδια για να φτάσει στο Πολυτεχνείο, δεν βλέπει γυναίκες σε κάποιο τοίχο της σχολής, δεν βλέπει γυναικεία ονόματα στην επιγραφή με τα ονόματα των Κοσμητόρων. Το γενικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπάρχουν γυναικείες αναπαραστάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, πουθενά στον χώρο».

«Δεν έγινε κανένα σχόλιο που να καταδεικνύει ως “σεξιστική” την ιστορική του φιγούρα ή να τον αποδομεί ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις που εκφέρουν τα καλεσμένα σε εκδηλώσεις μας άτομα, είναι προσωπικές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των δυο οργανώσεων.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη με τίτλο «ο αντικομμουνισμός τυφλώνει σε σημείο αυτογελοιοποίησης»

«Στην πρόσφατη εκδήλωση της ΦΙΛ.ΙΣ, με θέμα “Οικοφεμινισμός, φύλο & χώρος” έγινε μια απαράδεκτη αναφορά στην  τοιχογραφία που με πρωτοβουλία της ΚΝΕ κοσμεί τον χώρο του Πολυτεχνείου στην μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ως… ακόμη μια ”ένδειξη σεξισμού στο αστικό πανεπιστήμιο”.

Όσο εντύπωση και αν προκαλεί, η τοποθέτηση που πραγματοποιήθηκε από μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος στην εκδήλωση αφορούσε την ανάδειξη της τοιχογραφίας ως ”σεξιστικής” επειδή αποτυπώνει το “πρότυπο του ισχυρού άνδρα”!! Φαίνεται ότι ο αντικομμουνισμός τυφλώνει σε σημείο αυτογελοιοποίησης! Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ακούσει πολλά ως τώρα για τον κομμουνιστή ήρωα Μπελογιάννη αλλά το τελευταίο ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη φαντασία!

Αν και η ιστορία μπορεί να “μιλήσει από μόνη της” ας μπούμε στον κόπο για ορισμένα σχόλια.

Η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη, ενός ανθρώπου που δεν δίστασε στιγμή μπροστά στην υπεράσπιση των ιδεών του με σεξιστικές συμπεριφορές βολεύει μόνο εκείνους που ανέκαθεν πολεμούσαν τα ιδανικά που πρέσβευε, που μέσα από την λάσπη και τα ψέματα προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν το ΚΚΕ και τις θέσεις του. 

Παρά τις όποιες προσπάθειες που στόχο έχουν να αποκόψουν νέους ανθρώπους από το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία στο μπόι των ανθρώπων, ο Νίκος Μπελογιάννης συμβολίζει το ύψιστο πρότυπο ανθρώπου που οι εξορίες και οι φύλακες δεν τον λύγισαν στιγμή από την πάλη για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Η κοινωνία για την οποία πάλευε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είναι η μόνη κοινωνία στην οποία μπορεί να εξασφαλισθεί η ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, να καταργηθούν οι καταναγκασμοί και η εκμετάλλευση που η καπιταλιστική κοινωνία γεννά. 

Η κοινωνία αυτή ιστορικά είναι η πρώτη που πρόσφερε πραγματικές ελευθερίες στην γυναίκα, της έδωσε δικαίωμα ψήφου την στιγμή που για τα αστικά ανεπτυγμένα κράτη ήταν κάτι μακρινό. Σίγουρα η κοινωνία αυτή έθεσε τις βάσεις για μια ισοτιμία ανάμεσα στα δυο φύλα, ολότελα διαφορετικής από αυτήν που φαντάζεται το σημερινό σύστημα, η ΕΕ και οι πρόθυμοι απολογητές του όπως διάφορες ΜΚΟ που δρουν μέσα στα πανεπιστήμια με ”προοδευτική” σημαία. 

Ο Μπελογιάννης ήταν μέλος του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έθεσε ως βασική αρχή του τον αγώνα για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας. Έτσι εξηγείται πως η πρώτη φορά που οι γυναίκες συμμετείχαν στις εκλογές δεν ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 50 όπως η αστική ιστορική βιβλιογραφία αναφέρει αλλά την δεκαετία του ’40 στην ελεύθερη από το ΕΑΜ Ελλάδα.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση των ανθρώπων από τα καπιταλιστικά δεσμά οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες ήταν πάντα μπροστά. Δώσανε νεκρούς, εκτοπισμένους στα ξερονήσια, στις φυλακές, αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Ανάμεσα σε αυτούς ο Νίκος Μπελογιάννης, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, η Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλοι πολλοί. Όλες αυτές και όλοι αυτοί ένιωθαν όντως ”ισχυροί άντρες” και ισχυρές γυναίκες γιατί ήξεραν ότι είχαν πίσω τους έναν ολόκληρο λαό, ότι πάλευαν για μια δίκαιη υπόθεση!

Φανταζόμαστε ότι όλα αυτά τα γνώριζε η εν λόγω καθηγήτρια, ωστόσο, η τοποθέτηση της είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως στο όνομα του δήθεν ”προοδευτισμού” μπορεί να περνά το πιο αντιδραστικό περιεχόμενο μέχρι και ο ακραίος αντικομμουνισμός.

Την ενημερώνουμε επίσης ότι σύντομα δίπλα στον Μπελογιάννη τους τοίχους του ΑΠΘ θα κοσμεί και η ηρωική Ηλέκτρα και η Μίρκα Γκίνοβα και άλλοι ήρωες και ηρωίδες του λαού μας!

Αυτά για να επικρατήσει η αλήθεια κόντρα στον ώμο αντικομμουνισμό, κόντρα στην λάσπη και τον δήθεν προοδευτισμό!

Αυτά διότι συχνά λέγονται ψέματα που ντρέπονται και τα ίδια, µιας και δεν ντρέπονται τα στόµατα που τα ’λεγαν».

Η απάντηση της ΦΥΛ.ΙΣ. που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα atexnos.gr

“Προς απάντηση καταγγελιών σχετικά με σχόλια που ειπώθηκαν σε εκδήλωσή μας με τίτλο “Οικοφεμινισμός, Φύλο και Χώρος” και δήθεν αναφέρονταν σε τοιχογραφία που με πρωτοβουλία της ΚΝΕ κοσμεί τον χώρο του Πολυτεχνείου στην μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ως… ακόμη μια ”ένδειξη σεξισμού στο αστικό πανεπιστήμιο”, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ) διευκρινίζει ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη με σεξιστικές συμπεριφορές. Το προσκεκλημένο μέλος ΔΕΠ, τη στιγμή στην οποία αναφέρεται το κείμενο που δημοσιεύσατε, αφορμώμενη από την προσωπική της εμπειρία μιλούσε γενικά για τον χώρο του Πανεπιστημίου. Έτσι κάποια στιγμή στάθηκε στο γεγονός ότι, στην εικονική διαδρομή που ακολουθεί η ίδια για να φτάσει στο Πολυτεχνείο, δεν βλέπει γυναίκες σε κάποιο τοίχο της σχολής, δεν βλέπει γυναικεία ονόματα στην επιγραφή με τα ονόματα των Κοσμητόρων. Το γενικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπάρχουν γυναικείες αναπαραστάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, πουθενά στον χώρο. Δεν σχολίασε τίποτα συγκεκριμένο για τον Μπελογιάννη, απλά προβλήθηκε εκείνη τη στιγμή μεταξύ άλλων η φωτογραφία της τοιχογραφίας.

Η ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ είναι μια φεμινιστική συλλογικότητα με κινηματική, ενημερωτική και ερευνητική δράση. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η εμβληματική μορφή του ήρωα Μπελογιάννη. Δεν έγινε κανένα σχόλιο που να καταδεικνύει ως “σεξιστική” την ιστορική του φιγούρα ή να τον αποδομεί ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις που εκφέρουν τα καλεσμένα σε εκδηλώσεις μας άτομα, είναι προσωπικές. Εν προκειμένω όμως, θεωρούμε πως διαστρεβλώθηκε πλήρως η άποψη της καλεσμένης μας και υπήρξε λανθασμένη αναπαραγωγή της.

Η συντονιστική ομάδα της ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ”

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ