Ποιος καλύπτει τον Κοκλώνη;

Δύο μήνες μπαλάκι οι έρευνες για τον τηλεαστέρα με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα-κόλαφο για εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος

koklonis 3

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς κινούνται οι έρευνες της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για τον γνωστό τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη, δεδομένης και της σοβαρότητας της υπόθεσης. Από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος πρόσφατα προάχθηκε σε αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου, έχει στα χέρια του πολυσέλιδο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος το οποίο αφορά τα έργα και τις ημέρες του τηλεαστέρα. Σύμφωνα με αυτό, ο Κοκλώνης εμφανίζεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο δυόμισι μήνες μετά τίποτε δεν έχει γίνει επί της ουσίας. Σε βαθμό που εύλογα γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι εισαγγελείς πράγματι θέλουν να διαλευκάνουν την υπόθεση ή απλώς παίζουν «κατενάτσιο», όπως ακριβώς θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, υψηλά ιστάμενοι.

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες την υπόθεση Κοκλώνη διερευνούσε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔEOE) με εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας. Πρόκειται για τη διεύθυνση στην οποία προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός. Ο ελεγκτής που μαζί με ακόμη ένα συνάδελφό του φρόντισαν να «καθαρίσουν» τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες. Η ΔΕΟΕ παρέδωσε την υπόθεση στην Οικονομική Εισαγγελία δίχως πορισματική έκθεση, καθώς η έρευνα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε προς διερεύνηση στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για ένα σκέλος της υπόθεσης. Είναι εντυπωσιακό ότι η υπόθεση Κοκλώνη… έφυγε από τη ΔΕΟΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και ανατέθηκε σε άλλη κρατική υπηρεσία. Ολα αυτά την ώρα που ο Κοκλώνης συνεχίζει ανενόχλητος τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση Κοκλώνη παρουσιάζει μεγάλο μιντιακό αλλά και κυβερνητικό ενδιαφέρον. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, διάφοροι υψηλά ιστάμενοι εξαρχής ήθελαν η δικογραφία Κοκλώνη να μπει στο ψυγείο. Κάτι που επιβεβαιώνει η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών.

Η έρευνα-φωτιά του Βουρλιώτη

Στο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στην οποία προΐσταται ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες.

Στην υπόθεση εμπλέκονται, εκτός του τηλεαστέρα, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστές εταιρειών και ένας λογιστής. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσεις με σκοπό αφενός να καταχραστούν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.

Ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να χρησιμοποίησε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες προκειμένου να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη των χρεών που θα συσσώρευαν οι εταιρείες του. Τα χρέη δημιουργούνταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ είτε από ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο τηλεαστέρας είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζονται εταιρείες-κέλυφος, με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ακόμη δύο εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποιηθεί ως όχημα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Μέσω των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντας στην ουσία το δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματος. Επίσης φέρεται να δημιούργησε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο καθώς δεν κατέβαλλε φόρους, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας βέβαια σε δηλώσεις του αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται στο πόρισμα Βουρλιώτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η επαγγελματική μου δραστηριότητα όπως και οι επιχειρήσεις μου έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο».

Επιστροφή ΦΠΑ με τη βούλα της ΑΑΔΕ

Το Documento είχε αποκαλύψει το «colpo grosso» με το οποίο ο Κοκλώνης κατάφερε με τη «βούλα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να πάρει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 244.000 ευρώ μέσω εταιρείας του, τον οποίο προηγουμένως όμως δεν είχε αποδώσει στο δημόσιο. Με τη μόνη διαφορά ότι ο εκδότης των επίμαχων τιμολογίων ήταν επιχείρηση ίδιων συμφερόντων με τον λήπτη των τιμολογίων, δηλαδή τον Κοκλώνη, ενώ προηγουμένως η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών του είχε επιβάλει πρόστιμο το οποίο ακυρώθηκε. Κάτι που η ΑΑΔΕ (και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών) δεν είδε.

Το ερώτημα λοιπόν επανέρχεται: Ποιος καλύπτει τον Κοκλώνη;

Με δάκρυα στα μάτια ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «H βραδιά είναι αφιερωμένη στον πατέρα μου και στον Σάββα Θεοδωρίδη» (video)

Μαρινάκης

Με δάκρυα στα μάτια ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «H βραδιά είναι αφιερωμένη στον πατέρα μου και στον Σάββα Θεοδωρίδη» (video)

«Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο», σημείωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Κούγιας κατά ΕΣΗΕΑ για την κόντρα με Λιάγκα: «Έχει μεταβληθεί και σε δικηγορική εταιρεία»

ek kougias

Κούγιας κατά ΕΣΗΕΑ για την κόντρα με Λιάγκα: «Έχει μεταβληθεί και σε δικηγορική εταιρεία»

Η ΕΣΗΕΑ "πλέον θεωρεί τον Λιάγκα επίλεκτο μέλος της και εκδίδει ανακοίνωση υπέρ του", σχολιάζει…

Απέραντο πάρτυ για την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League (videos)

CropImage 6

Απέραντο πάρτυ για την ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League (videos)

Οι φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" έκαναν τη νύχτα μέρα και τραγουδούσαν ρυθμικά συνθήματα στον Πειραιά, τον…