Ποιός είναι ο "πατέρας" του Κάντα και της διαπλοκής

Σε κάποιον που το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα,αποκαλούσε “πατέρα” αναφέρθηκε ο Αντώνης Κάντας στη συμπληρωματική απολογία…

pateras 0

Σε κάποιον που το κύκλωμα του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα,αποκαλούσε “πατέρα” αναφέρθηκε ο Αντώνης Κάντας στη συμπληρωματική απολογία του.Ο Κάντας αναφέρεται σε διάφορα πρόσωπα τα οποία είχαν σημαντικό ρόλο στις επιτροπές που προωθούσαν τα αμαρτωλά οπλικά συστήματα,χωρίς να δηλώσει ξεκάθαρα πως έπαιρναν μίζα. Οι λόγοι είναι προφανώς νομικοί,αφού ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών,δεν μπορεί να αποδείξει όσα λέει και είναι πιθανόν να μπλέξει με αγωγές και μηνύσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως όσοι κατονομάζονται ως “υπηρεσιακοί παράγοντες σε θέσεις κλειδιά” δεν είχαν σχέση με τις μίζες. Έτσι δίνει το νομικό πάτημα στην εισαγγελία να ανοίξει λογαριασμούς και να βρει διασυνδέσεις.
Σημαντική είναι η κατάθεση του Κάντα,στο σημείο που κατονομάζει τον “πατέρα” του συστήματος της διαπλοκής. Ο Κάντας αναφέρεται σε μια συνάντησή του με το συγκατηγορούμενό του Παναγιώτη Ευσταθίου στο Κολωνάκι στην οποία παραβρέθηκε για λίγο ο Φάνης Λυγινός. Ο Λυγινός ήταν ο τραπεζίτης ο οποίος μαζί με τον Όσβαλντ της Dresdner Bank,αναλάμβανε να μεταφέρει στο εξωτερικό το χρήμα από τις μίζες.Η ομάδα Όσβαλντ-Λυγινού,έπαιρνε μετρητά από μίζες  και μαύρο χρήμα που διέθεταν διάφοροι στην Ελλάδα,και το παρέδιδε στον Πρόδορμο Μαυρίδη,ο οποίος χειριζόταν τα μαύρα ταμεία της SIEMENS. Όπως αποκάλυψε το HOT DOC, ο Μαυρίδης πλήρωνε με αυτά τα μετρητά τις δικές του μίζες σε πολιτικούς,δημοσιογράφους και κρατικούς υπαλλήλους και στη συνέχεια μέσω offshore εταιρειών της SIEMENS,κατέθετε σε λογαριασμούς του εξωτερικού τα ποσά που έλαβε,στο όνομα αυτών που τους παρέδωσαν τα μετρητά.
Όπως καταθέτει ο Κάντας,ο Λυγινός φαίνεται να αποκαλούσε “πατέρα” προφανώς του κυκλώματος κάποιον πολύ σημαντικό στην Ελλάδα.Στη συνάντηση που είχε με τον Κάντα και τον Ευσταθίου στο Κολωνάκι φαίνεται να είπε “πάω για λίγο εδώ δίπλα στον πατέρα”. Ο Κάντας δήλωσε πως δεν γνωρίζει ποιόν εννοούσε ο Λυγινός.Όταν μάλιστα τον είχε ρωτήσει μία ακόμη φορά στην Ελβετία και πάλι δεν είχε πάρει απάντηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες,ο Κάντας γνωρίζει πως ο “πατέρας” είναι σημαντικό πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της ΝΔ,το οποίο ανήκει σε γνωστή πολιτική οικογένεια της οποίας το όνομα ενεπλάκη στις υποθέσεις SIEMENS.Ο Κάντας θεωρεί προφανώς πως η αποκάλυψη του ονόματος,δεν θα οδηγήσει σε έρευνες,αλλά αντιθέτως θα τον βάλει σε περιπέτειες. Ίσως με την περιγραφή του “πατέρα” να έδωσε ένα μήνυμα πως γνωρίζει το κύκλωμα και τον τρόπο λειτουργίας του και δεν θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα