Ποιός Βόρειος Πόλος; Το χριστουγεννιάτικο χωριό στην Κίνα που φτιάχνονται όλα τα στολίδια (εικόνες-video)

Σε αυτό το «χριστουγεννιάτικο χωριό» κατασκευάζεται περισσότερο από το 60% των στολιδιών παγκοσμίως!

5a2fda741dc5243a4d8b45ff

Ήδη από τα μέσα καλοκαιριού η παραγωγή σκούφων του Άη Βασίλη, χριστουγεννιάτικων δέντρων με LED φωτάκια και διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα πραγματάκια είχε φτάσει στην κορύφωσή της, στο μέρος που έχει γίνει γνωστό ως το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» της Κίνας.

Περίπου μία ώρα μακριά από τη νότια Σαγκάη βρίσκεται το Yiwu, μια πόλη 1.2 εκατομμυρίων ανθρώπων, στην οποία παράγονται σχεδόν τα δύο τρίτα των χριστουγεννιάτικων στολιδιών που καταναλώνονται παγκοσμίως. Από το Σεπτέμβριο του 2016 έως τον περασμένο Αύγουστο, τα 600 εργαστήρια και εργοστάσια που περιβάλλουν την πόλη ανέφεραν στις μηνιαίες εκθέσεις τους πως τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα έφταναν την αξία των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένα εργοστάσια Χριστουγέννων δήλωσαν στο ABC News ότι τουλάχιστον το 30% των παραγγελιών τους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα περισσότερα από τα προϊόντα καταλήγουν να κοσμούν σπίτια στη Ρωσία, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα.

«Στα παιδιά μου αρέσουν πολύ τα Χριστούγεννα. Είναι σαν να γιορτάζουμε την κινέζικη πρωτοχρονιά», δήλωσε στο ABC News ο Huang Aijuan, ιδιοκτήτης εργοστασίου που παράγει χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Προκειμένου να παραλάβουν όλα τα προϊόντα εγκαίρως για τις αγορές των γιορτών, έμποροι από όλο τον κόσμο κάνουν «λαϊκό προσκύνημα» στην πόλη αυτή μήνες πριν. Η πρώτη στάση τους είναι συχνά η Διεθνής Αγορά Εμπορίου του Yiwu.


Η αγορά αυτή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μοιάζει με έναν πολυεθνικό εμπορικό λαβύρινθο, αποτελούμενο από πέντε τμήματα, ενώ καλύπτει μια τεράστια έκταση 2 τετραγωνικών μιλίων.

Το Yiwu είναι πραγματικά εκεί όπου ξεκίνησε το όλο φαινόμενο “Made in China”. Στα πρώτα χρόνια του ανοίγματος της αγοράς της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η αγορά του Yiwu είχε ήδη διαμορφωθεί. Ήταν τότε που η πόλη άρχισε να προμηθεύει τον κόσμο με όλα τα είδη παιχνιδιών, στολίδια, μικρές οικιακές συσκευές, εσώρουχα, ομπρέλες και αξεσουάρ αυτοκινήτων.

Πρόσφατα, με την πρωτοβουλία Belt and Road του Προέδρου Xi Jinping, η οποία επιδιώκει να αναζωογονήσει το εμπόριο κατά μήκος του «Δρόμου του Μεταξιού», υπάρχει απευθείας σύνδεση με τρένο μεταξύ Yiwu και Μαδρίτης, Λονδίνου, Πράγας, καθώς και Τεχεράνης.


Με 13.000 μόνιμους αλλοδαπούς κατοίκους, σύμφωνα με το site της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολλούς εμπόρους που ταξιδεύουν μεταξύ Yiwu και προορισμών κυρίως σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ασία, η πόλη αναμφίβολα γίνεται ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά μέρη της Κίνας, χάρη στις κουλτούρες που φέρνουν οι έμποροι μαζί τους.

Για να διατηρήσουν τη φήμη του παγκόσμιου εργοσαάσίου, οι προμηθευτές στο Yiwu αντιμετωπίζουν πίεση ώστε να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά για να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με άλλες αναδυόμενες χώρες που υπάρχει φθηνότερη εργασία.

Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που επισκέφθηκε το ABC News στα τέλη Αυγούστου ήταν κυρίως μετανάστες από διάφορα μέρη της Κίνας. Είπαν ότι εργάζονταν για 13 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Ένας εργαζόμενος βγάζει περίπου το ποσό των 30 δολαρίων την ημέρα, όπως ανέφερε.

Μία ιδιοκτήτρια εργοστασίου είπε στο ABC News ότι η τοπική κυβέρνηση ζήτησε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, οπότε σχεδιάζει να μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο.

Παρ’ όλα αυτά, όσο υπάρχει τόσο έντονη διάθεση στον κόσμο για χριστουγεννιάτικα στολίδια και γιορτές, το Yiwu φαίνεται να είναι το πραγματικό εργαστήριο του Σάντα στο άμεσο μέλλον.


Πηγή: abcnews

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ραγκούσης: «Μακάρι να κάνω εγώ λάθος» – Τα στοιχεία για τις Ευρωεκλογές και το «καμπανάκι»

Ο Γιάννης Ραγκούσης με μια μακροσκελή ανάρτηση προειδοποιεί για τις Ευρωεκλογές

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

Τέμπη – Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα ηχητικά των συνομιλιών πριν και μετά το «νεκρό» 11λεπτο (audio)

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύει το documentonews.gr ακούγεται ο σταθμάρχης της Λάρισας να συνομιλεί με άγνωστο άντρα (όχι…

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

Με Ζουμπουλία και Ελένη Λουκά… η ελληνική απάντηση στην μάγισσα της Ιρλανδίας – Χαμός στη Eurovision (video)

Επικές αντιδράσεις προκάλεσε το τραγούδι της Ιρλανδίας στη Eurovision με τις πεντάλφες και τη «μαγική»…