Ποιοι είναι οι Bad Blue Boys, οι νεοναζί χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δολοφόνησαν τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ

Η νεοναζιστική ιδεολογία των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δολοφόνησαν τον οπαδό της ΑΕΚ

badblueboys eksw 1024x576 1

Τρεις δεκαετίες ακραίας νεοναζιστικής βίας βαραίνουν τους Bad Blue Boys, τους νεοναζί χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δολοφόνησαν τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Είναι νοσταλγοί του Χίτλερ και του Κροάτη φασίστα ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς και το χέρι τους «οπλίζεται» από την εγκληματική ιδεολογία του ναζισμού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η UEFA αποφάσισε να απαγορέψει την οργανωμένη μετακίνησή τους στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι Bad Blue Boys, οι νεοναζί χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Οι «Bad Blue Boys» ή BBB όπως συνήθως αναφέροντας στο δημόσιο λόγο, είναι το πιο φανατικό γκρουπ οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1986. Το όνομα το πήρε από την ταινία «Bad Boys» του 1983 με τον Σον Πεν.

Μασκότ τους και σήμα κατατεθέν τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το «Dinamo ja volim» («I love Dinamo»), από το κροατικό ροκ συγκρότημα Pips, Chips & Videoclips.

Σύμφωνα και με τα όσα μεταδίδει η efsyn.gr, οι Bad Blue Boys ήρθαν πρώτη φορά στο διεθνές προσκήνιο το 1990, όταν ακόμη υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, καθώς στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίησή της. Ήταν αυτοί που μετέτρεψαν στις 13 Μαΐου σε πεδίο μάχης τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, την ομάδα του Βελιγραδίου, ενώ πρωταγωνίστησαν στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε το 1991 εν όψει του δημοψηφίσματος.

Οι BBB, τον περασμένο Σεπτέμβρη προκάλεσαν σάλο την Ευρώπη όταν 4.000 οπαδοί έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Μιλάνου, με ναζιστικούς χαιρετισμούς. Η νεοναζιστική παρέλαση έγινε λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα Μίλαν-Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Να σημειωθεί ότι τότε, οι τοπικές Αρχές τότε προχώρησαν σε 14 συλλήψεις οπαδών που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, λοστούς και καπνογόνα.

Στους ΒΒΒ έχει αποδοθεί και το γκράφιτι που εμφανίστηκε το 2008 σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ, που καλούσε σε «θάνατο για τους δημοσιογράφους». Παρά το γεγονός ότι το γκραφίτι έφερε την υπογραφή τους, οι BBB αρνήθηκαν την πατρότητά του.

Μια δεκαετία μετά, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες κ.λπ. ενώ οι τοίχοι του κτιρίου είχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά και με τον Άντε Πάβελιτς.

Επίσης, φέρονται να έχουν στενές σχέσεις τους με ακροδεξιούς και νεοναζί οπαδούς, μεταξύ άλλων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

Τα συγκλονιστικά επεισόδια στο Μάξιμιρ

Στις 13 Μαΐου του 1990 σε ένα ντέρμπι της Ντινάμο στο Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα στο περίφημο γήπεδο των Κροατών, το Μάξιμιρ, οι χούλιγκανς της ομάδας προκάλεσαν πολύ σοβαρά επεισόδια, με ορισμένους να εκτιμούν ότι τα εν λόγω επεισόδια θεωρήθηκαν ένας μικρός προπομπός του αιματηρού εμφυλίου που θα ακολουθούσε στην Γιουγκοσλαβία.

Στο πλαίσιο των επεισοδίων, οι παίκτες πιάστηκαν στα χέρια, οι χούλιγκανς ανέλαβαν δράση και το Μάξιμιρ μετατράπηκε σε ένα πεδίο πολέμου με αποτέλεσμα να στηθεί μια πραγματική μάχη.

Ανακάλυψαν οπλοστάσιο στον σύνδεσμό τους

Το 2018, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, εντοπίστηκαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες και άλλα «καλούδια». Σημειώνεται ότι η διακόσμηση του συνδέσμου εξωτερικά περιελάμβανε γκραφίτι με τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά και τον φασίστα Κροάτη ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς.

Πολλοί συνδέουν την έντονα ακροδεξιά και νεοναζιστική ρητορική των BBB και με το γεγονός ότι πρώτοι σήκωσαν ουκρανικές σημαίες εντός γηπέδου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Με ποιους αθλητικούς συλλόγους έχουν «αδελφοποιηθεί»

Να σημειωθεί ότι οι ΒΒΒ έχουν αδελφοποιηθεί με τους οπαδούς του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, (Θύρα 13), και οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου, Ντιναμό Τιφλίδας, Ραπίντ Βιέννης και Ρόμα.

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…