Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας από το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου, καθώς νέες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο στο lockdown λόγω το κορονοϊού. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι κάθε νέο μέτρο και κάθε απόφαση έχει ένα και μόνο στόχο: «Να καταφέρουμε να επανέλθουμε σταδιακά και με ασφάλεια, χωρίς πισωγυρίσματα στην κανονικότητα». Τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν δυνατή την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, αποκλειστικά και μόνο με τη μέθοδο του click away και με στόχο –πάντα με την τήρηση των μέτρων – σύντομα να ισχύει και στην Κοζάνη ό,τι ισχύει για το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα.
.Ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου ανά 100.000 κατοίκους στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, έχει μειωθεί στο 38,7, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 59,3, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι πλέον στα 572,5 όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 714,3.
Ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο
Η αύξηση του ιικού φορτίου, που παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα την ομόφωνη εισήγηση των Επιδημιολόγων για ένταξή τους στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο). Στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται πλέον από το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου:
- η Θάσος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί, καθώς από 11 στις 5 Απριλίου έχουν φτάσει τα 40.
- ο Δήμος Ρεθύμνου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 137 – είχαμε μία σημαντική αύξηση της τάξης του 20% μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.
- ο Δήμος Φαιστού, δεδομένου ότι έχει 73 ενεργά κρούσματα όταν στις 5 Απριλίου είχε 30 και τα ενεργά κρούσματα στο συγκεκριμένο δήμο έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.
- ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 43 όταν στις 5 Απριλίου ήταν 20. Τα κρούσματα εκεί έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες και σε αυτή την περιοχή.
- η Κύθνος όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 7 από 1 στις 5 Απριλίου. Ο εντοπισμός ικανού αριθμού κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη νησιωτικότητα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για την αντιστροφή της εικόνας αυτής το ταχύτερο δυνατό, επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
- ο Δήμος Διδυμοτείχου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 85 από 36 στις 5 Απριλίου. Είχαμε μία αύξηση της τάξης του 136,11%.
- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 40 από 14 στις 5 Απριλίου, έχουν δηλαδή σχεδόν τριπλασιαστεί!
- ο Δήμος Καβάλας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 224, όταν στις 5 Απριλίου είχαμε 145 ενεργά κρούσματα. Είναι μία αύξηση της τάξης του 54,48%.
- ο Δήμος Βόλου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 338 από 215 στις 5 Απριλίου και εκεί είχαμε μια αύξηση της τάξης του 57,21%.
- ο Δήμος Σιντικής Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 30,65% τα τελευταία 24ωρα και είναι 81,
- ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 12, όταν στις 5 Απριλίου είχε καταγραφεί μόνο 1 κρούσμα.
Οι περιοχές που βγαίνουν από το βαθύ κόκκινο
Μια σειρά από περιοχές της χώρας παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο». Έτσι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο» κατεβαίνουν, εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα 19 Απριλίου:
- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 12, όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης ήταν 76, είχαμε μια μείωση 84%,
- η Λέρος όπου το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να υποχωρεί περαιτέρω, καθώς έχει 17 ενεργά κρούσματα όταν στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 83. Και εκεί έχουμε μια μείωση της τάξης του 79,52%.
- οι Δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί σε σχετικά καλά χαμηλά επίπεδα.
- η Σκύρος, που έχει δύο ενεργά πλέον κρούσματα, από 32 που είχαν καταγραφεί στο υψηλότερο σημείο της επιδημιολογικής καμπύλης.
- ο Δήμος Λοκρών καθώς έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στις 7 Απριλίου είχε 71 κρούσματα. Έχουμε μια μείωση, της τάξης του 67,61%.
- οι Δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Ποιες περιοχές παραμένουν σε βαθύ κόκκινο
Πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:
- η Περιφέρεια Αττικής, πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας,
οι Περιφερειακές Ενότητες:
- Αχαΐας,
- Βοιωτίας,
- Ευρυτανίας,
- Αρκαδίας,
- Κορινθίας,
- Θεσσαλονίκης,
- Χαλκιδικής,
- Κιλκίς,
- Πέλλας,
- Κοζάνης,
- Λέσβου,
- Ζακύνθου,
- Κω
- Θάσου.
Επίσης στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι:
- Καλυμνίων,
- Ρόδου,
- Χίου,
- Ρεθύμνου,
- Ανωγείων,
- Χανίων,
- Φαιστού,
- Καβάλας,
- Καρδίτσας,
- Γρεβενών,
- Κύθνου,
- Ιωαννιτών,
- Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,
- Σερρών,
- Αμφίπολης
- Σιντικής,
- Βέροιας,
- Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,
- Λαμιέων,
- Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,
- Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,
- Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
- Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας,
- Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.