Ποιες επιπτώσεις έχουν τα αναψυκτικά στην υγεία μας; Διαβάστε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας

Σημαντική μελέτη που έγινε πρόσφατα και δημοσίευσε η Mirror, συνέδεσε τα ανθρακούχα ποτά, δηλαδή όλα τα αναψυκτικά, με ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας,…

anapsuhtikaiciao.gr 700x618 1

Σημαντική μελέτη που έγινε πρόσφατα και δημοσίευσε η Mirror, συνέδεσε τα ανθρακούχα ποτά, δηλαδή όλα τα αναψυκτικά, με ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια. Πίνοντας έστω και ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 23%, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες οι ειδικοί είχαν επισημάνει ότι τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτης τύπου 2, διάφορες καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τώρα, αυτή η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση έστω και ενός αναψυκτικού την ημέρα συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια. Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης παρακολούθησαν στη Σουηδία 42.000 άνδρες ηλικίας 45 έως 79 κατά για διάστημα περίπου 12 ετών.

Σε αυτούς διαγνώστηκαν 3.604 νέες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ενώ 509 άνθρωποι πέθαναν από αυτή την κατάσταση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δύο ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικού των 200ml την ημέρα -που ισοδυναμούν με μόλις ένα κουτάκι- συνδέονται με 23% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με το να μην πιει κάποιος κανένα.

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν με σιγουριά συμπεράσματα γιατί πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, και δεν μπορεί να συναχθεί με απόλυτη ασφάλεια το συμπέρασμα ότι τα ζαχαρούχα ποτά σίγουρα προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Ίσως δηλαδή με την κατανάλωσή τους ενισχύουν και άλλους παράγοντες.

Επιπλέον η έρευνα έγινε σε άνδρες μέσης ηλικίας οπότε δεν είναι ασφαλή τα συμπεράσματα για όλες τις ηλικίες, για παράδειγμα τις νεαρότερες. Ωστόσο με ασφάλεια μπορούν να πουν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και την καρδιακή ανεπάρκεια η οποία θα μελετηθεί περαιτέρω.

Εξάλλου οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν κάθε μέρα ένα αναψυκτικό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν κάνουν υγιεινή διατροφή, πράγμα που επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών, μόνο καλό θα κάνει στην υγεία σας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

σαντορινη

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

Η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης επιβεβαιώνει την έλλειψη μέριμνας και υποδομών για…

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

meteo καύσωνας

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

Δείτε τα γραφήματα και τα αποτελέσματα του Meteo για τον καύσωνα του 2023 και αυτόν…

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

pregnant 2640994 1280

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

Ένα δεύτερο σοκαριστικό περιστατικό έγινε στην Πάτρα μέσα σε λίγες ώρες με έγκυο να χάνει…