Newsroom

Newsroom

Ποια ήταν η παρένθεση: Η Αριστερά ή η κυβέρνηση;

Του Άγγελου Προβολισιάνου

tsipras diaa 367952574

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Οι εκλογές έχουν κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς το αργότερο μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα αποτελεί παρελθόν, με δεδομένο πως ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη διερευνητική εντολή.

Επτά μήνες διακυβέρνησης αρκούσαν για να φέρουν τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αυτομάτως οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, αφού το γαϊτανάκι της «κυβερνώσας αντιπολίτευσης» και της «αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης» μετά τη 12η Ιουλίου έπρεπε να σταματήσει.

Εκτός από τον εμφανή διχασμό του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλεται από τις κάμερες και γράφεται από εφημερίδες και sites, υπάρχει και αυτός που αφορά το εσωτερικό του κόμματος, καθώς αρκετά στελέχη -από όλες τις εσωκομματικές διαβαθμίσεις και τμήματα- είτε προσχωρούν στο σχήμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είτε αποστασιοποιούνται, αφού η μνημονιακή πολιτική ξεπερνά τις ιδεολογικές τους αρχές.

Όμως, και όσοι παραμένουν στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ -όπως πολλά στελέχη τον αποκαλούν-, πιστεύοντας πως το T.I.N.A. (There Is No Alternative) αποτελεί γεγονός, εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για τη μετάλλαξη του κόμματος σε μία σοσιαλδημοκρατική παράταξη, η οποία θα κινηθεί με γνώμονα την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινωνικού φάσματος, ξεφεύγοντας παράλληλα και από τον αριστερό – ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, που άλλωστε είναι συνυφασμένος με τις κινηματικές διαδικασίες, στις οποίες οφείλει να πρωτοστατεί ένα αριστερό κόμμα.

Το νέο πολιτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει -όπως όλα δείχνουν- ως άξονα την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος σε ένα πεδίο έκφρασης της «αστικής Αριστεράς». Όροι ασύμβατοι, μα ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Και με αφορμή τη γνωστή φράση του Μακιαβέλι, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε «παροξυσμό» αλλάζοντας τα σενάρια σαν τα πουκάμισα, έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους πως το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε θερινά τμήματα, κλείνοντας την Ολομέλεια της Βουλής, ένα σενάριο που επικρατούσε ως την Τετάρτη, λίγες ώρες δηλαδή πριν το διάγγελμα Τσίπρα.

Η πρακτική αυτή θα βοηθούσε μεν στη ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων, αλλά θα προκαλούσε και ένα μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τέτοιοι αντιδημοκρατικοί «αυτοματισμοί» είναι συνιφασμένοι με τα πάλαι ποτέ κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξεχνώντας παράλληλα πως όντας αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε αυτές τις πρακτικές.

Ακολούθησε το διάγγελμα, στο οποίο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση του, προτάσσοντας -μεταξύ άλλων- πως οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση επειδή η κυβέρνηση εξάντλησε την εντολή που πήρε μόλις επτά μήνες πριν. Δηλαδή, αν ο πρωθυπουργός διέθετε κυβερνητική πλειοψηφία, θα οδηγούμασταν και πάλι σε εκλογές;

Επτά μήνες διακυβέρνησης που καταλήγουν σε παραίτηση, μόνο ως κυβερνητική παρένθεση χαρακτηρίζονται. Το θέμα είναι τι γίνεται με την Αριστερά, αφού μετά από έξι μήνες αξιοπρέπειας ο λαός καλείται να «φάει»… διαφθορά, με το ηθικό πλεονέκτημα να έχει πάει περίπατο μέσα σε ένα συγκρουσιακό κλίμα, όπου πρώην «σύντροφοι» -επιδεικνύοντας αριστεροσύνη- αλληλοκατηγορούνται για προδοσία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…