Βάση για τις οδοντόβουρτσες
Δεν αρκεί να καλύπτετε την κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σας μετά από κάθε χρήση με την ειδική θήκη, ειδικά όταν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα στο μπάνιο. Η βάση για τις οδοντόβουρτσες συγκεντρώνει υγρασία, υπολείμματα οδοντόκρεμας κλπ. και αν δεν καθαρίζεται τακτικά αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί σταφυλόκοκκος, μούχλα και μύκητες.
Πλένετε τη βάση για τις οδοντόβουρτσες με ζεστό νερό και σαπούνι δύο φορές την εβδομάδα για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά.
Χαλάκι μπάνιου
Η υγρασία του μπάνιου και το αργό στέγνωμα στη διάρκεια της μέρας αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα. Ένας εύκολος τρόπος για να κρατήσετε το χαλάκι καθαρό είναι μετά από κάθε ντους να το κρεμάτε στη ράβδο της ντουζιέρας ή στην απλώστρα προκειμένου να στεγνώσει εντελώς. Μπορείτε επίσης να πασπαλίζετε στο χαλάκι λίγη μαγειρική σόδα την οποία θα αφήνετε για 30 λεπτά και στη συνέχεια να το τινάζετε για να φύγει ό,τι περισσεύει.
Βαλβίδα νεροχύτη
Ο νεροχύτης της κουζίνας συγκεντρώνει περισσότερα βακτήρια και από τη λεκάνη της τουαλέτας. Κάθε φορά που πλένετε ωμό κοτόπουλο, αδειάζετε τα υπολείμματα των τροφών από τα πιάτα ή αφήνετε τα άπλυτα πιάτα για μέρες, αναπτύσσονται χιλιάδες μικρόβια τα οποία συγκεντρώνονται στο σχαράκι της βαλβίδας του νεροχύτη. Αυτά έρχονται σε επαφή με τα πιάτα, τα μαγειρικά σκεύη και κατά συνέπεια με εσάς.
Το σαπούνι και το νερό δεν αρκούν για να καθαρίσετε τη βαλβίδα του νεροχύτη. Φτιάξτε ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και άσπρο αποσταγμένο ξίδι, πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και αφού τη βουτήξετε σε αυτό το υγρό, τρίψτε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το πώμα του νεροχύτη. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Πόρτα ψυγείου
Το τακτικό άδειασμα του ψυγείου από τα πολυκαιρισμένα τρόφιμα είναι απαραίτητο αλλά όχι αρκετό. Μην παραμελείτε την πόρτα του ψυγείου, η οποία μαζεύει μικρόβια και μούχλα που μπαίνουν στο εσωτερικό του ψυγείου κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα.
Φτιάξτε ένα διάλυμα με ένα μέρος λευκό ξύδι και ένα μέρος νερό. Βάλτε το διάλυμα σε μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την πόρτα του ψυγείου. Αφήστε το να δράσει για πέντε λεπτά και σκουπίστε με καθαρό πανί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα ή μια μπατονέτα που θα βουτήξετε στο διάλυμα για να καθαρίσετε τα δύσκολα σημεία, όπως τα λάστιχα της πόρτας τα οποία μαζεύουν μούχλα λόγω της υγρασίας.
Πατάκι εισόδου
Σκεφτείτε πόση βρωμιά συγκεντρώνει το πατάκι της εισόδου κάθε φορά που σκουπίζετε τα παπούτσια σας. Η βρωμιά μένει εκεί και προστίθεται και άλλη όταν ξανασκουπίζετε τα παπούτσια σας με αποτέλεσμα τα μικρόβια να μεταφέρονται μέσα στο σπίτι.
Πριν καθαρίσετε το χαλάκι σας, τινάξτε το καλά για να φύγουν τα σκουπίδια. Αφού το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα, πασπαλίστε μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια και τρίψτε το με μια βούρτσα για να πάει η σόδα παντού. Αφήστε τη να δράσει και στη συνέχεια τινάξτε το για να φύγει ό,τι περισσεύει.
Κινητό τηλέφωνο
Το κινητό τηλέφωνο έρχεται σε επαφή με πολλές εστίες μικροβίων, όπως τα χέρια σας, το πορτοφόλι σας, το βρώμικο πάτωμα κλπ. και στη συνέχεια ακουμπά το πρόσωπό σας. Τα κινητά μεταφέρουν βακτήρια, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα, τα οποία εισβάλλουν σε διάφορες πτυχές και πολλαπλασιάζονται.
Καθαρίζετε συχνά την επιφάνεια του κινητού με ειδικά αντιμικροβιακά μαντηλάκια, ενώ με τη χρήση μιας οδοντογλυφίδας, μπορείτε να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τις ρωγμές της συσκευής.
Παιχνίδια κατοικίδιων ζώων
Εάν έχετε κατοικίδια είναι πιθανό να βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού τα παιχνίδια του. Στα ίδια σημεία όμως έχουν διασκορπιστεί και τα μικρόβια που συγκεντρώνουν τα παιχνίδια του ζώου.
Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα χνουδωτά παιχνίδια των κατοικίδιων είναι να τα πλένετε μόνα τους στο πλυντήριο με εδικό απορρυπαντικό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι στο ξέβγαλμα. Τα πλαστικά ή από άλλο υλικό σκληρά παιχνίδια, βάλτε τα σε ένα κουβά με 1 μέρος νερό και 1 μέρος αποσταγμένο λευκό ξύδι, τρίψτε τα με σφουγγάρι και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Πηγή: prevention.com, onmed.gr