Newsroom

Newsroom

Πνιγμένες στα "κόκκινα" δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες

  Τα χρέη πνίγουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πνίγονται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα «κόκκινα»…

 
Τα χρέη πνίγουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πνίγονται και οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα «κόκκινα» δάνεια, όπως δείχνει μία έκθεση του οίκουPriceWaterhouseCoopers (PwC) που φέρνουν στο φως οι Financial Times.
 
Τα ευρήματα του οίκου PwC είναι αποκαλυπτικά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, καθώς από τα 514 δις. ευρώ το 2008 εκτοξεύτηκαν στο 1,187 τρις. ευρώ το 2012! Ως κυριότερη αιτία κατονομάζεται η επιδείνωση της κατάστασης σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα.

Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον, λόγω του αβέβαιου οικονομικού κλίματος.

Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ήδη προαναγγείλει ότι στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ο «σκληρός» Μάριο Ντράγκι δε θα χαριστεί πουθενά, και αν υπάρξουν τράπεζες που αποτύχουν στα stress tests, δε θα τις λυπηθεί (αυτή τη φορά)…