Newsroom

Newsroom

Αγκυρα: Πληροφορίες για βομβιστές αυτοκτονίας, 97 νεκροί (δείτε βίντεο)

Τουλάχιστον 97 νεκροί και 186 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Άγκυρας, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό,…

agira

Τουλάχιστον 97 νεκροί και 186 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Άγκυρας, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, με στόχο προσυγκέντρωση πορείας ειρήνης για το Κουρδικό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δράστες είχαν τοποθετήσει στους εκρηκτικούς μηχανισμούς μεταλλικά σφαιρίδια προκειμένου να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Αλτινόκ παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχαν κενά στην ασφάλεια, ενώ αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο «Reuters» πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και εξετάζουν τις αναφορές για βομβιστές αυτοκτονίας. Μέχρι αυτήν την ώρα, πάντως, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την πολύνεκρη «επίθεση μίσους» στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «στοχεύει την ειρήνη του έθνους», ενώ έκανε έκκληση για αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στην τρομοκρατία: «Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία».

 

 

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε εσπευσμένα σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ενώπιον της επίθεσης.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις, όπως υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

Λίγο μετά από τις 10:00, όταν είχαν ήδη αρχίσει αρκετοί για την πορεία που διοργάνωναν συνδικάτα -αρκετοί με σημαίες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP- σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη, ενώ η δεύτερη ακολούθησε ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους», ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» μίλησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε για «βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Την έντονη καταδίκη του εκφράζει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το πολύνεκρο μακελειό σε συγκέντρωση στην Άγκυρα, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην Άγκυρα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων».

Πρώτο θέμα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και στην κορυφή των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων βρίσκεται, όπως είναι λογικό, το πολύνεκρο μακελειό στην Άγκυρα, που απειλεί να εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία, τα οποία υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την εμπρηστική δυναμική της τραγωδίας στην πορεία προς τις κάλπες, με την Τουρκία να οδεύει σε εκλογές μέσα στο αίμα.