«Διαπιστώθηκε ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΤΑΔ ΑΕ διενεργήθηκαν παρανόμως» σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 5172/9-11-2021), επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του Documento τον Μάιο του 2020 για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις στην εταιρία που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και οδηγώντας την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Το Documento είχε αναδείξει τον επίμονο αγώνα των μελών του σωματείου εργαζομένων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) στην Κέρκυρα, τα οποία επειδή κατήγγειλαν στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς το πελατειακό όργιο, βρέθηκαν ενώπιον ρεβανσιστικών πρακτικών της διοίκησης. Για παράδειγμα, το μουσείο Αχίλλειο στην Κέρκυρα, το οποίο υπάγεται στην ΕΤΑΔ, «βαφτίστηκε» καφέ-μπαρ προκειμένου να τεθούν σε αναστολή συμβάσεις μέρους του προσωπικού (όλοι μέλη του σωματείου εργαζομένων) που απασχολείται στο άλλοτε ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ και μετέπειτα του αυτοκράτορα (κάιζερ) της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄.
Χρυσοπληρωμένα ρουσφέτια
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας και των αξιοκρατικών διαδικασιών στην εταιρία που εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί φορέα της γενικής κυβέρνησης, δεν αποτυπώνεται μόνο στις παραπάνω από 500 προσλήψεις που κρίθηκαν παράνομες, αλλά και στους παχυλούς μισθούς όσων ανέλαβαν καθήκοντα με σκιώδεις πρακτικές και χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα.
Όπως είχε επισημάνει από το 2020 το Documento, οι καταγγελίες του σωματείου υπογράμμιζαν το γεγονός ότι οι εν λόγω προσλήψεις εκτίναξαν το μισθολογικό κόστος κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αφού ως επί το πλείστον πρόκειται για θέσεις ευθύνης με υψηλές αμοιβές που κυμαίνονται από 2.500 έως 7.500 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, πιθανός οικονομικός εκτροχιασμός της εταιρείας απειλεί τις θέσεις εργασίας όσων προσλήφθηκαν νόμιμα, κάτι που επισημάνθηκε προφορικά στους εργαζόμενους σύμφωνα με το έγγραφο (Α.Π. 100) που είχε προωθήσει το σωματείο στο ΑΣΕΠ.
Να σημειωθεί δε πως το σκανδαλώδες ζήτημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς δεκάδες αδιαφανείς προσλήψεις ορισμένου και αορίστου χρόνου έγιναν στην ΕΤΑΔ και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ποινικές ευθύνες και καταλογισμός παρανόμως καταβληθεισών αποδοχών»
Πέραν της διαπίστωσης περί παράνομων προσλήψεων, στο πόρισμα του ΑΣΕΠ για το 2020 τονίζεται πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν -μεταξύ άλλων– στην ΕΤΑΔ εξαιτίας της μη τήρησης του ν. 2190/1994, ο οποίος ρυθμίζει ζητήματα επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα. «Με συνέπεια όλες οι προσλήψεις που ελέγχθηκαν να είναι παράνομες και τα αρμόδια όργανα αυτών να υπέχουν ποινικές ευθύνες ενώ, παράλληλα, προβλέπεται και ο καταλογισμός σε βάρος τους των παρανόμως καταβληθεισών αποδοχών» επισημαίνεται. Εν προκειμένω, η καμπάνα χτυπά για την επιτροπή προσλήψεων της εταιρίας.
Διαβάστε την έκθεση στις σελίδες 91 και 97:
«Η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της»
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΤΑΔ στην Κέρκυρα, Γιώργος Σαγιάς, παραθέτει στο documentonews.gr την πορεία του σκανδάλου και φωτίζει χαρακτηριστικές πτυχές του, καθώς πλέον τη σκυτάλη παίρνουν οι εισαγγελικές αρχές. «Αναμένουμε η ελληνική δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της ως προς το ποινικό μέρος» αναφέρει και ζητά «την επαναφορά της νομιμότητας στην εταιρεία».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαγιά:
«Μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο επικυρώθηκε το αποτέλεσμα του πορίσματος 3/20 του ΑΣΕΠ μετά την ολοκλήρωση της διενέργειας ελέγχου της ΕΤΑΔ ΑΕ δια της δημοσιεύσεως της σχετικής έκθεσης πεπραγμένων έτους 2020 στο ΦΕΚ 5172/Β/9.11.2021.
Σύμφωνα με αυτό, όλες οι προσλήψεις ορισμένου και αορίστου χρόνου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία έτη από την ΕΤΑΔ ΑΕ έχουν κριθεί παράνομες.
Το έναυσμα έναρξης της επιθεώρησης του ΑΣΕΠ εκκίνησε από έγγραφο του Σωματείου μας, το οποίο αποτελούσε υποχρέωση μας, καθώς αντιληφθήκαμε ότι η επιλογή του συνόλου του προσωπικού ορισμένου και αορίστου χρόνου πραγματοποιούνταν χωρίς κανένα κριτήριο, δεν εξετάστηκε καμία ένσταση, δεν αναρτήθηκε κανένας πίνακας μοριοδότησης, αναγνωρίστηκαν ανύπαρκτα πτυχία, και σε πολλές περιπτώσεις όπως σε αυτές του Κεντρικού Καταστήματος δεν γνωρίζουμε πώς έγινε η επιλογή των υποψηφίων καθώς δεν δημοσιεύθηκε καμία σχετική προκήρυξη.
Αναμένουμε η ελληνική δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της ως προς το ποινικό μέρος και η Διοίκηση της ΕΤΑΔ ΑΕ άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την επαναφορά της νομιμότητας στην εταιρεία.
Η εφαρμογή διαφανών διαδικασιών επιλογής προσωπικού, ειδικά σε μία περίοδο που ακόμα τα ποσοστά ανεργίας είναι σε υψηλό επίπεδο, με αξιολογικά κριτήρια επιλογής και πίνακες μοριοδότησης θεωρούμε ότι εντάσσονται στην υποχρέωση μίας εταιρείας που διαχειρίζεται Δημόσια περιουσία και παράγει Δημόσιο χρήμα να τηρεί τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της νομιμότητας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, και αντικειμενικότητας.
Ακόμα και εάν αυτό δεν προκύπτει από την υποχρέωση τήρησης του ν.2190/1994 θεωρώ ότι η Διοίκηση της ΕΤΑΔ ΑΕ θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει να τα υιοθετήσει ούτως ή άλλως».
Πηγή: Documentonews