ΕΚ

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Πλημμύρες Θεσσαλία: «4 μήνες χωρίς τηλέφωνο, περιμένουμε αποζημιώσεις» (video)

Τι είπαν οι κάτοικοι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

θεσσα σπιτι

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα χωριά της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν. Τέσσερις μήνες μετά η πλειοψηφία του κόσμου στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων ζει χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ. Ωστόσο, οι λογαριασμοί… καταφτάνουν κανονικά. Το χωριό μοιάζει με φάντασμα αφού ο κόσμος έφυγε για να ξαναχτίσει τη ζωή του αλλού, ενώ πολλοί από αυτούς που έμειναν για να περισώσουν ό,τι σώζεται περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις.

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Μαρίνα Κοντοτόλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν την Παρασκευή το πρωί το χωριό και συνομίλησαν με αντιπροσωπείες των συλλόγων της περιοχής και των γύρω οικισμών. Ταυτόχρονα, συνομίλησαν με κατοίκους και αγρότες.

404977725 1443506013268595 3886168930703789476 n scaled

Τέσσερις μήνες μετά περιμένουν τις αποζημιώσεις

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Δημήτρης Κάβουρας, πρόεδρος της επιτροπής πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων και περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται να ζουν. Ακόμη, έθεσε μια σειρά από αιτήματα καθώς ακόμη και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τη βιβλική καταστροφή, ένα 25% των συγχωριανών δεν έχει λάβει την αποζημίωση για τις οικοσυσκευές, δηλαδή τα 6.600€ αλλά ούτε και τα 3.300€ για δεύτερη κατοικία.

Η επιτροπή πλημμυροπαθών ζητά μεταξύ άλλων να απομακρυνθούν τα γκρεμισμένα σπίτια και οι αποθήκες με την αρωγή του κράτους, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα αρνείται να συμβάλλει στην απομάκρυνση των χαλασμάτων. Το κόστος της διαδικασίας αγγίζει τα 3000€, γεγονός που καθιστά αδύνατο να αναλάβει κάτι τέτοιο ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού από μόνος του.

404707436 407936051591123 8436946202338764071 n scaled

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος κοινότητας του χωριού Αγ. Κυριακή, κ. Χρήστος Παπαευθυμίου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως το χωριό του έχει ερημώσει. Από τους 350 κατοίκους που ζούσαν στο χωριό πριν από τις πλημμύρες, σήμερα ζουν οι μισοί.

Τη σκυτάλη στη συζήτηση πήραν κτηνοτρόφοι αλλά και κάτοικοι εκφράζοντας την αναγάκτησή τους τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν.

Τέσσερις μήνες χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ

Όσο και αν φαντάζει απίστευτο, το ΚΕΠ του χωριού λειτουργεί χωρίς ίντερνετ με αποτέλεσμα ουσιαστικά να δυσλειτουργεί αφού οι περισσότερες εργασίες απαιτούν τη χρήση ίντερνετ.

Μία κάτοικος του χωριού απευθύνθηκε στην κ. Κοντοτόλη και στον κ. Κόκκαλη πως «τέσσερις μήνες μετά δεν έχουμε τηλέφωνο και Ίντερνετ, αλλά οι λογαριασμοί έρχονται. Δεν έχω τηλέφωνο αλλά με πήραν να με ενημερώσουν πως θα μου το κόψουν».

Ακόμη, αρκετοί που μετείχαν στη συζήτηση επιβεβαίωσαν πως αυτό αφορά την πλειοψηφία των κατοικιών του χωριού, δίχως να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Αφού δεν υπάρχουν σπίτια, να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ και να μας δώσουν τα χρήματα που δικαιούμαστε για να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, να μπορέσουμε να αρχίσουμε τις εργασίες», είπε ένας ακόμη κάτοικος του χωριού.

«Στο έλεος του Θεού»

Ένας ακόμη που παρενέβη στη συζητήση αποτύπωσε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Συγκεκριμένα είπε:

«Πέρα από τις προκαταβολές που δόθηκαν και είναι ψίχουλα, ζητάμε και το χαμένο εισόδημα. Ένα ζώο για να βγει στην παραγωγή θέλει πάνω από ενάμιση χρόνο για να είναι παραγωγικό. Για αυτά τα ζώα που είναι υψηλής παραγωγικότητας τα 140€ που δώσανε είναι ψίχουλα. Άρα θέλουμε συμπλήρωμα στην προκαταβολή περίπου 300€ ανά ζώο, θέλουμε το χαμένο εισόδημα αλλά και να γίνουν οι στάβλοι που πέσανε, τα μηχανήματα που έχουν καταστραφεί. Οι άνθρωποι είναι στο έλεος του Θεού.

404697853 289051753829422 6205107165717195648 n scaled

Και στην φυτική παραγωγή δώσανε ψίχουλα. Δεν μπορεί για μια καλλιέργεια, όπως το βαμβάκι που το κόστος καλλιέργειας είναι 300€ να μας δίνουν 70, 80 και 100€. Τα υπόλοιπα; Εμείς πώς θα ζήσουμε; Αυτοί ζουν με τέτοια ποσά που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά;

Οι γεωτρήσεις που ποτίζουμε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει, τα κανάλια έχουν μπαζωθεί. Με μία πλημμύρα θα πνιγούμε ξανά…».

405104675 370045468988335 4370661464334104549 n scaled

Αναλυτικά τα αιτήματα της Επιτροπή Πλημμυροπαθών:

«Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Κυβέρνησης για να υπάρχει αξιοπρεπής στέγαση μέχρι να δοθούν αποζημιώσεις. Να αναλάβει το κράτος την ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος για τους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί στα οικόπεδα άστεγων πλημμυροπαθών. Η ΔΕΗ ζητάει 300€ για να τοποθετήσει πίνακα και να δώσει ρεύμα στα κοντέινερ το κόστους του οποίου θα βαραίνει τους πλημμυροπαθείς. Να ασκηθεί πίεση σχετικά με την άμεση καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης διότι η καθυστέρηση της καταβολής τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους άστεγους. Να παραταθεί ο χρόνος των επιδομάτων.

Να καθαριστούν τα κανάλια, οι αγροτικοί δρόμοι και εγκαταστάσεις, να επισκευαστούν άμεσα οι πομώνες και το αρδευτικό δίκτυο.

Να υπάρξουν νέες ειδικές ρυθμίσεις για τους πλημμυροπαθείς για χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες. Να δοθούν αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρήσεις και καταστήματα, στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…