Newsroom

Newsroom

Πλήρης ταύτιση Τσίπρα-Τζεντιλόνι – Ηχηρό μήνυμα στήριξης για τις επενδύσεις από τον ιταλό πρωθυπουργό

Την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρας στην Κέρκυρα στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας, ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Μεταξύ άλλων, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε την ανάγκη να «πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις καθώς αυτή είναι η καλύτερη στιγμή». «Θα ήταν τεράστιο λάθος αν δεν στηρίζαμε τις προσπάθειές σας».

59ba857a1dc524a80f8b45b2 1

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες του koutipandoras.gr οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τις διμερείς συναντήσεις σε σειρά ζητημάτων γύρω από τις επενδύσεις, τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην ευρωζώνη, στο προσφυγικό κ.ά. Αναλυτικότερα, Τσίπρας και Τζεντιλόνι συμφώνησαν ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις, ενώ συζήτησαν για την νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη περίοδος αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για τη θέσπιση κοινού υπουργού Οικονομικών και κοινού προϋπολογισμού, ενώ αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, και στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Συζήτησαν ταυτόχρονα την ανάγκη αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αμφότεροι έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, συμφωνώντας πάντως στην ανάγκη διατήρησης της ενταξιακής της πορείας. Στη συμφωνία των δύο πρωθυπουργών περιλαμβάνεται επίσης η στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου, ο πολλαπλασιασμός των πηγών και των διόδων για ενέργεια και ενεργειακούς αγωγούς, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να υφίστανται άλλα μέτρα και σταθμά μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά και η ανάγκη αναθεώρησης της περιβόητης συνθήκης του Δουβλίνου σε κατεύθυνση αλληλεγγύης, και όχι απλώς η συζήτηση για τη συνθήκη Σένγκεν. 

Τσίπρας: Οι χώρες του νότου πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα το κάνουν

Οι ιστορικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι αυτό που μας ενώνει, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.

Σημείωσε ότι στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», τόνισε. Σχετικά με τη χτεσινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι σε πολλά σημεία συμφωνούμε, και ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Εξήγησε πάντως ότι αν ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης θα έχει ρόλο παιδονόμου, δεν θα προσθέσει κάτι καινούριο. Ωστόσο, σημείωσε, πως αν έχει ρόλο να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει και να προχωρά μια προοπτική ευημερίας και σύγκλισης των κρατών-μελών, τότε ναι αυτό το έχουμε ανάγκη. Επισήμανε επίσης ότι το κρίσιμο είναι πού θα λογοδοτεί αυτός ο υπουργός, για να υπογραμμίσει γενικότερα ότι το κρίσιμο θέμα είναι αν οι κανόνες (ή και η ευελιξία στους κανόνες ενδεχομένως) που θα αποφασίσουμε, θα ισχύουν για όλους.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε δε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των επενδύσεων και πως συμφώνησαν με τον Πάολο Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση. «Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς σήμερα υπογράφηκε η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση σε πολύ στέρεη βάση των ελληνοϊταλικών σχέσεων», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Ιταλία εξέρχονται από μια πολυετή κρίση, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και αναζητούν κοινό τόπο για λύσεις απέναντι σε αυτά τα προβλήματα. «Οι χώρες του Νότου έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και στο προσεχές διάστημα και αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η χρησιμότητα της πρωτοβουλίας να συγκροτήσουμε τη σύνοδο των μεσογειακών ευρωπαϊκών κρατών, σε επίπεδο συντονισμού, διαλόγου και συνεννόησης που σήμερα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το μάρμαρο μιας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική ούτε ιταλική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι οι λαοί μας έδειξαν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δίδαξαν οι λαοί μας ότι αυτές οι αξίες παραμένουν σημαντικές στο πολιτισμικό μας κύτταρο. Η Ευρώπη όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζονται με φράχτες αλλά με περισσότερη αλληλεγγύη και διαμερισμό της ευθύνης, τόνισε.

Τζεντιλόνι: Η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα

Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων, τόνισε από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι και πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, και άλλες επενδύσεις. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ακόμη πως «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο και πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία». Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ είναι πολύ πιο αξιόπιστη απέναντι στους πολίτες της». «Τα οικονομικά αποτελέσματα μοιάζουν να είναι καλύτερα και για την Ιταλία και για την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα γιατί επλήγη από τη λιτότητα και την κρίση όσο καμία άλλη, και οδεύει προς το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης», πρόσθεσε. Σημείωσε παράλληλα ότι το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό τρόπο και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα, γιατί η προσπάθειά της έχει αποδώσει και θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να μην υποστηριχθεί. Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Ζ. Κ. Γιούνκερ σε σχέση με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και την αισιοδοξία που, όπως είπε, αποπνέει για το μέλλον, ο Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι είχε εκφραστεί αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και κατά την υπογραφή των συνθηκών της Ρώμης – «εκείνη την περίοδο είχε διαφανεί η αλλαγή του κλίματος», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, θα πρέπει να ενισχύσουμε τη νέα φάση που ανοίγεται στην Ευρώπη με θαρραλέες αποφάσεις, αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…