Newsroom

Newsroom

Πίστωση χρόνου ζητά η Μέι για το Brexit – Οι υπουργοί της νέας βρετανικής κυβέρνησης

Η νέα πρωθυπουργός του Βρετανίας Τερίσα Μέι ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

578712dc1dc524c2168b46b2

Η Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Μέι. «Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα», πρόσθεσε.

Ποιοι αναλαμβάνουν πόστο στη νέα κυβέρνηση

Στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, η Τερίσα Μέι ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, στον πρώτο διορισμό στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο επί εξαετία υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ήταν τιμή η παρουσία του στο συγκεκριμένο πόστο.

Υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο αμφιλεγόμενος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, φανατικός υπέρμαχος του Brexit που παραιτήθηκε την τελευταία στιγμή με δραματικό τρόπο από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Η τοποθέτηση μίας τόσο αμφιλεγόμενης πολιτικής προσωπικότητας σε ένα τόσο σημαντικό πόστο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο σαφής ένδειξη ότι η νέα πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την υπόσχεσή της να ενώσει το Συντηρητικό Κόμμα μετά από το άκρως διχαστικό δημοψήφισμα.

Τη θέση της Μέι στο Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει η μέχρι τώρα υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Άμπερ Ραντ. Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο Μάικλ Φάλον.

Το νεοσύστατο υπουργείο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ανατέθηκε στον Ντέιβιντ Ντέιβις, σημαίνον στέλεχος των Συντηρητικών στο βρετανικό κοινοβούλιο και σθεναρό υποστηρικτή του Brexit.

Ο εκπρόσωπος της πιο δεξιάς και ευρωσκεπτικιστής πτέρυγας των Τόρις, Λίαμ Φοξ, αναλαμβάνει ένα ακόμα νεοσύστατο υπουργείο, του Διεθνούς Εμπορίου με σκοπό να δημιουργήσει ευκαιρίες για βρετανικές επιχειρήσεις μετά από το Brexit.

Ενωτικό μήνυμα

Λίγο πριν εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, η Τερίσα Μέι τόνισε ότι «μετά από το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής».

Υποσχέθηκε να διαμορφώσει έναν νέο «ισχυρό» ρόλο για τη Βρετανία, μετά από την απόφαση των πολιτών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα.

«Καθώς θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς», εξήγησε η κ. Μέι.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…