Newsroom

Newsroom

Πιέζουν με δηλώσεις τους προσερχόμενοι στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

Το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ για την ελληνική υπόθεση σκιαγραφείται από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών που προσέρχονταν στην…

1 272

Το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ για την ελληνική υπόθεση σκιαγραφείται από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών που προσέρχονταν στην αίθουσα της συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Στην ομάδα εργασίας πάντως που προηγήθηκε της συνόδου αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας συνόδου την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε με μια σκωπτική διάθεση πως η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και αν δεν το θέλει, «δεν μπορώ να σκεφτώ άλλες επιλογές».  Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις δήλωσε πως «Από αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής, δεν ενισχύεται η αισιοδοξία μου για την Ελλάδα».
Πρόσθεσε δε «το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι’ αυτό δεν αρκεί -εφόσον θέλουν να το εκπληρώσουν- μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο Γερμανός αξιωματούχος πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα διερωτώμενος «τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά είμαστε ανοικτοί για τις εκθέσεις που θα λάβουμε».
Ο Αυστριακός ομόλογός του Χανς Γεργκ Σέλιγκ προτίμησε να μείνει στο ότι οι όροι του τρέχοντος προγράμματος είναι αδιαπραγμάτευτοι αλλά η λύση για την Αθήνα είναι: «θέμα ημερών και όχι εβδομάδων».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν πρότεινε επέκταση του προγράμματος ως «καλή λύση». Με αυτό τον τρόπο, είπε, θα βρεθεί και ο χρόνος για συνέχιση των συζητήσεων.
Ο επίσης Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί με την ιδιότητα του ως Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε: «Μπαίνουμε σε μία συνεδρίαση σε λίγα λεπτά η οποία έχει μόνο έναν στόχο: Να έχουμε θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά, επίσης και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της. Αυτό θα συζητήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες και δεν το θέλουμε αυτό. Θα εκπροσωπήσω την Κομισιόν στη συνεδρίαση με πραγματική θέληση για αίσια κατάληξη και, αν όλοι έχουμε τη θέληση γι’ αυτό, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές, μετά τις τεχνικές συνομιλίες και θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε θετικά».
Υπέρ μιας επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, δηλώνοντας: «Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση. H πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου. Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα».
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν επεσήμανε την περίπτωση μιας νέας σύγκλισης του Eurogroup για τις 20 Φεβρουαρίου, καλώντας την Αθήνα να καταθέσει «χειροπιαστές προτάσεις»
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άντι Ρίνε δήλωσε πως βάση της διαπραγμάτευσης είναι το τρέχον πρόγραμμα, και ότι η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη για να δει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Ο Ισπανός ομόλογός του Λουί Ντε Γκίντος τόνισε πως η κόκκινη γραμμή της Μαδρίτης είναι «Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της. Όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης, έτσι και εμείς έχουμε μία κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί». Άφησε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίτευξης μιας συμφωνίας
Ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμεγκνα δήλωσε «Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, σήμερα θα εξετάσουμε τις κόκκινες γραμμές. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν ξέρει το τι θα φέρει το αποψινό Eurogroup αλλά στόχος είναι η επίτευξη λύσης μιας και το αντίθετο θα θέσει σε κίνδυνο της Ευρωζώνη

Ο Λιθουανός Ριμάντας Σάτζιους δήλωσε: «Είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα μπροστά. Δεν είχαμε αρκετή πρόοδο τη Τετάρτη, πιστεύω όμως πως οι συνθήκες για περισσότερη πρόοδο είναι καλές. Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια από την ελληνική κυβέρνηση. Παραμένω επιφυλακτικός για το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας σήμερα. Θα ήθελα περισσότερη σαφήνεια ως προς τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για τα βήματα που θα κάνει. Όλα είναι ανοιχτά για συζήτηση».

 

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…