Newsroom

Newsroom

Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Υποχώρηση κατά 1,8% αναμένεται να σημειώσει το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

5ac32a851dc524d8328b464b

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η προαναφερθείσα ετήσια μείωση προκύπτει κατά κύριο λόγο από την γενικότερη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στα οπωροκηπευτικά (λαχανικά και φρούτα: -3,4%), αλλά και στα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,8%), ενώ αντίθετα η πτωτική τάση των κρεατικών (-2,0%) οφείλεται αποκλειστικά στην τιμή του κοτόπουλου (-8,7%) και της χοιρινής μπριζόλας (-4,3%). 

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η αξία των κρεατικών μπορεί να υποχώρησε σε σχέση με το Πάσχα του 2017, η τιμή όμως του αρνιού και του κατσικιού (6,20 ευρώ το κιλό και 6,70 ευρώ το κιλό αντίστοιχα) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια το κόστος των καταναλωτών επί των συγκεκριμένων αγαθών να παραμένει αμετάβλητο.

Η πτωτική τάση των τιμών στα φρούτα και στα λαχανικά αποτέλεσε τη σημαντικότερη παράμετρο της μείωση του κόστους μεταξύ των πασχαλινών τραπεζιών 2018/2017, με τις εντονότερες μεταβολές να καταγράφονται στις τιμές της πατάτας (-28,9%) και των κρεμμυδιών (-27,4%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κινήθηκε το επίπεδο των τιμών στο κουνουπίδι (32,2%) και στο σπανάκι (18,0%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ η μεσοσταθμική μείωση, με εξαίρεση την τιμή της μουστάρδας (-11,4%) αλλά και του ελαιόλαδου που σημείωσε οριακή αύξηση (1,3%), κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,5%, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα των προς εξέταση προϊόντων να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά 1,8%. 

Πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως για αρκετά προϊόντα σούπερ μάρκετ των οποίων οι τιμές είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη λόγω έμμεσης φορολογίας και ειδικότερα λόγω αύξησης ή μετάταξης των συντελεστών ΦΠΑ, παρατηρείται πλέον εξομάλυνση της κατάστασης και εξασθένιση των αρνητικών ανοδικών επιδράσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το «πιο δύσκολο υπουργείο» στο σπίτι του Big Brother: Φανατικός οπαδός της ΝΔ και «φίλος» του Άδωνι στο ριάλιτι του ΣΚΑΪ

Καταγραφή 37

Από το «πιο δύσκολο υπουργείο» στο σπίτι του Big Brother: Φανατικός οπαδός της ΝΔ και «φίλος» του Άδωνι στο ριάλιτι του ΣΚΑΪ

Ένα γνωστό πρόσωπο στους κύκλους της ΝΔ έκανε την εμφάνιση του στο σπίτι του Big…

Μετρό: «Μόνο σκοτάδι και πανικός» – Επιβάτιδα που έζησε το πρωτοφανές περιστατικό απαντά στη ΣΤΑΣΥ

Μετρό

Μετρό: «Μόνο σκοτάδι και πανικός» – Επιβάτιδα που έζησε το πρωτοφανές περιστατικό απαντά στη ΣΤΑΣΥ

«Ούτε μία συγγνώμη. Ούτε μία υποτυπώδης πληροφόρηση. Τι άλλο πρέπει να γίνει σε αυτόν τον…

Εξάρχεια: 22χρονη έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού – Την έριξε στο έδαφος και προσπαθούσε να της βγάλει τα ρούχα

4872133

Εξάρχεια: 22χρονη έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού – Την έριξε στο έδαφος και προσπαθούσε να της βγάλει τα ρούχα

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής (25/02) στην οδό Σόλωνος, σε έναν από τους πιο…

Ένταση ανάμεσα σε Φαραντούρη και Πορτοσάλτε: «Εσείς πόσες φορές έχετε αξιολογηθεί στη ζωή σας;» (video)

unnamed 25

Ένταση ανάμεσα σε Φαραντούρη και Πορτοσάλτε: «Εσείς πόσες φορές έχετε αξιολογηθεί στη ζωή σας;» (video)

Έντονη διαφωνία για την αξιολόγηση στο δημόσιο είχαν ο Άρης Πορτοσάλτε με τον Νικόλα Φαραντούρη

Η Μελάνια έσωσε τον Τραμπ από διπλωματική γκάφα στην κηδεία του Πάπα – Οι 4 λέξεις που του ψιθύρισε

Τραμπ

Η Μελάνια έσωσε τον Τραμπ από διπλωματική γκάφα στην κηδεία του Πάπα – Οι 4 λέξεις που του ψιθύρισε

Σε βίντεο από τη νεκρώσιμη ακολουθία, φαίνεται ο Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθεί αμήχανα την τελετουργία,…