Newsroom

Newsroom

Πήγαν να πουλήσουν μυστικά σχέδια εγχώριου τυφεκίου – "Σκάνδαλο" προδοσίας στην Τουρκία (ΦΩΤΟ)

Σε φυλάκιση 12 ετών και 8 μηνών καταδίκασε ποινικό δικαστήριο στην Άγκυρα τον Mustafa Tanrıverdi, πρώην διευθυντή του εργοστασίου της κρατικής βιομηχανίας όπλων ΜΚΕ στο Κιρίκαλε, για απόπειρα πώλησης των σχεδίων του πρώτου εγχώρια σχεδιασμένου και κατασκευασμένου στρατιωτικού τυφεκίου.

5864e8e81dc5247b7a8b46dc

Σύμφωνα με την Daily Sabah που δημοσίευσε την είδηση ο Mustafa Tanrıverdi ήταν ήδη υπό περιορισμό για «κατασκοπία» και στην συνέχεια συνελήφθη για «κατάχρηση κρατικών μυστικών» και «απιστία προς το κράτος» τον Απρίλιο.

Πληροφοριοδότες ενημέρωσαν την αστυνομία ότι ο Tanrıverdi προσπαθούσε να πουλήσει τα σχέδια και πλάνα παραγωγής του υποπολυβόλου MP-5 και του εγχώριου τυφεκίου MPT-76 που επίσης αναφέρετε ως «Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού», του πρώτου εγχώρια σχεδιασμένου τυφεκίου που μπήκε πρόσφατα σε μαζική παραγωγή.

Μυστικοί αστυνομικοί οργάνωσαν μια επιχείρηση και συνοδεύσαν έναν αξιωματούχο αμερικανικής εταιρείας, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Για να τους συναντήσει ο ύποπτος έφτασε με δύο «στικάκια» USB, ένα εκ των οποίων είχε τα δεδομένα του υποπολυβόλου MP-5 και ένα ακόμα με τα δεδομένα του τυφεκίου MPT-76.

Ο Tanrıverdi τα πούλησε στον αξιωματούχο για 70.236 και 105.000 δολάρια περίπου αντίστοιχα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Tanrıverdi καθώς έβγαινε από το εστιατόριο που έγινε η δοσοληψία με τα λεφτά επάνω του.

Το MPT-76, περιέχει ένα μηχανισμό που κατασκευάστηκε με πρότυπο εκείνο του τυφεκίου Μ16. Μια δοκιμαστική παρτίδα είχε κατασκευαστεί το 2014 και η μαζική του παραγωγή είναι προγραμματισμένη φέτος σύμφωνα με την Daily Sabah.

Το ΜΡΤ-76 είναι διαμετρήματος 7,62 με γεμιστήρα 20 φυσιγγίων και βεληνεκές 600 μέτρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκρασίες από -40 έως 65 βαθμούς Κελσίου καθώς επίσης υποβρυχίως και σε λασπωμένες συνθήκες

Η έρευνα και ανάπτυξη κόστισε στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας 22 εκατομμύρια δολάρια.


Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…