Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ – Θρήνος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο

Τα μέλη της στενής οικογένειας της Βασίλισσας ήταν ενήμερα για την επιδείνωση της κατάστασης υγείας της και είχαν παρευρεθεί άμεσα στο πλευρό της.

elisavvet

Θλιβερή μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο: Τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία άφησε την τελευταία της πνοή, σύμφωνα με ανακοίνωση από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, οι γιατροί της βασίλισσας Ελισάβετ είχαν δηλώσει πως «είναι ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της και «συνέστησαν να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση» στην κατοικία του Μπαλμόραλ στην Σκωτία. Χθες, Τετάρτη (08/09) η 96χρονη βασίλισσα είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τους συμβούλους της, μετά από σύσταση των γιατρών για ξεκούραση.

Με τις σημαίες στα κτίρια των υπουργείων της Βρετανίας να κυματίζουν μεσίστιες, η βασιλική οικογένεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα της κηδείας της Ελισάβετ που θα γίνει σε 10 μέρες. 

Αύριο, δηλαδή μία μέρα μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, προβλέπεται να ανακοινωθεί και ο νέος μονάρχης.  Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου και, παρά το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του από το κοινό, αναμένεται να διαδεχτεί τη μητέρα του. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Κάρολος είναι ήδη 73 ετών, ανά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες -ή απλά εικασίες- πως ο Πρίγκιπας της Ουαλίας ενδέχεται να παραχωρήσει τη θέση του στον θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Τα μέλη της στενής οικογένειας της Βασίλισσας ήταν ενήμερα για την επιδείνωση της κατάστασης υγείας της και είχαν παρευρεθεί άμεσα στο πλευρό της:

Και τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκονται στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας ύστερα από την είδηση ότι οι γιατροί ανησυχούσαν για την κατάσταση της υγείας της, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του ITV. Μαζί τους και ο εγγονός της, ο δούκας του Κέμπριτζ. Στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκαν και ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, οι οποίοι ακύρωσαν τα σχέδιά τους στο Λονδίνο και μεταβαίνουν στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

AP22156619568491
Queen Elizabeth II stands on the balcony with the Royal family during the Platinum Jubilee Pageant outside Buckingham Palace in London, Sunday, June 5, 2022, on the last of four days of celebrations to mark the Platinum Jubilee. The pageant will be a carnival procession up The Mall featuring giant puppets and celebrities that will depict key moments from the Queen Elizabeth II’s seven decades on the throne. (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιχείρηση «London Bridge»: Οι 25 ραγδαίες εξελίξεις που θα φέρει ο θάνατος της Ελισάβετ Β’

Δημοσιογράφος του BBC είχε σχολιάσει νωρίτερα χαρακτηριστικά, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν, το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

«Η διατύπωση της ανακοίνωσης…και η μετακίνηση των πιο σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας προς το Μπαλμόραλ, προς τη βασίλισσα, όλα αυτά υποδηλώνουν ένα ξεκάθαρο βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας».

AP22251419021251
FILE – Britain’s Queen Elizabeth II waits in the Drawing Room before receiving Liz Truss for an audience at Balmoral, in Scotland, Tuesday, Sept. 6, 2022, where Truss was invited to become Prime Minister and form a new government. Buckingham Palace says Queen Elizabeth II is under medical supervision as doctors are “concerned for Her Majesty’s health.” The announcement comes a day after the 96-year-old monarch canceled a meeting of her Privy Council and was told to rest.(Jane Barlow/Pool Photo via AP, File)

Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου

AP22145775593684
File – Britain’s Queen Elizabeth II, surrounded by members of the family, stand on the balcony of Buckingham Palace to watch the fly past after the Trooping The Colour parade, in central London, Saturday, June 14, 2014. The balcony appearance is the centerpiece of almost all royal celebrations in Britain, a chance for the public to catch a glimpse of the family assembled for a grand photo to mark weddings, coronations and jubilees. (AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Η Ελισάβετ Β’ υπήρξε η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1952. Το 2015 ξεπέρασε σε χρόνο παραμονής στο θρόνο τη βασίλισσα Βικτωρία και έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία. Η Ελισάβετ ήταν μέχρι και σήμερα επικεφαλής της Κοινοπολιτείας και της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Διαδέχθηκε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της η Ελισάβετ το αφιέρωσε στα επίσημα και εθιμοτυπικά της καθήκοντα, καθώς και σε επίσημες επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.