Newsroom

Newsroom

"Πέταξαν" έγγραφα-φωτιά της ΔΕΗ

Σάλος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση εγγράφων που αφορούν στις επιχορηγήσεις-«μαμούθ» συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ της ΓΕΝΟΠ από τις διοικήσεις…

Σάλος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση εγγράφων που αφορούν στις επιχορηγήσεις-«μαμούθ» συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ της ΓΕΝΟΠ από τις διοικήσεις της ΔΕΗ κατά τη δωδεκαετία 1999-2010. Ερευνα, μετά και την παρέμβαση της Αστυνομίας, ξεκίνησε και η επιχείρηση, καθώς αυτά χάθηκαν μέσα από την τσάντα μίας εκ των δύο επιθεωρητριών Δημόσιας Διοίκησης την ώρα που διενεργούσαν έλεγχο στα γραφεία της οδού Χαλκοκονδύλη.
Πιο συγκεκριμένα κι όπως καταγγέλλουν οι δύο γυναίκες, έπεσαν θύματα κλοπής στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, οι οποίες ελέγχουν τη νομιμότητα των επιχορηγήσεων που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από τη διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκλάπησαν από την τσάντα της μίας εκ των επιθεωρητριών, έγγραφα της εταιρείας, τα οποία θα φωτοτυπούσε, και προσωπικά της αντικείμενα. Η διοίκηση της ΔΕΗ κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστου και παρείχε αντίγραφα των παραστατικών που εκλάπησαν στις επιθεωρήτριες. Είχαν προηγηθεί οι καταγγελίες των τελευταίων στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, αλλά και στην εταιρεία.
Πάντως, οι υπηρεσίες του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή συνεχίζουν τις εργασίες τους και προσπαθούν να εκδώσουν το πόρισμα για τη νομιμότητα των επιχορηγήσεων πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με στοιχεία, από το 1999 μέχρι το 2010 η διοίκηση της ΔΕΗ επιδότησε τη ΓΕΝΟΠ με 24 έως 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία απαγορεύει τις χρηματικές επιχορηγήσεις εργοδοτών προς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ως αιτιολογία αναφέρεται η απώλεια της αυτονομίας των συνδικάτων με παρόμοιες χρηματοδοτήσεις.

Η εταιρεία με χθεσινή ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Η ΔΕΗ ΑΕ αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα καταγγελία συνεργατών του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για απώλεια εγγράφων σχετιζομένων με έλεγχο που διενεργούν αναφορικά με την κάλυψη δαπανών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ ΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, με τη συγκρότηση Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε γενικός διευθυντής. Είναι αυτονόητο ότι στον βαθμό που, μεταξύ των απολεσθέντων εγγράφων, περιλαμβάνονται έγγραφα που έχουν ήδη χορηγηθεί, αυτά θα διατεθούν άμεσα και εκ νέου, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα πρωτότυπα παραμένουν πάντοτε στα αρχεία της Επιχείρησης».

Πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι «η διοίκηση επιθυμεί την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε έθεσε ως επικεφαλής της Επιτροπής γενικό διευθυντή». Τα ίδια στελέχη σημείωναν πως «αυτονόητο είναι ότι η επιχείρηση θέλει άμεσα να δοθεί φως και στο κατά πόσο είναι νόμιμες αυτές οι επιχορηγήσεις προς την Ομοσπονδία».

Ανακοίνωση
Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της δεν αποκλείει το «ενδεχόμενο προβοκάτσιας σε βάρος της Ομοσπονδίας» προφασιζόμενη τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στα σχέδια της νέας μετοχοποίησης και της εκχώρησης του μάνατζμεντ της ΔΕΗ, αλλά και στην πωληση του λιγνίτη σε τιμή κόστους προς τους ιδιώτες.

Πάντως, το περιστατικό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας και της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την απώλεια των εγγράφων:

Ποιος είχε όφελος να χαθούν έγγραφα σχετικά με τις επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας;

Αν όντως η «κλοπή», όπως κατήγγειλαν οι δύο επιθεωρήτριες, ήταν σχεδιασμένη, οι εμπνευστές της ήταν δυνατό να μη γνώριζαν πως τα έγγραφα ήταν αντίγραφα και άρα τα πρωτότυπα υπήρχαν; Και τότε κάποιος είχε συμφέρον ώστε να καθυστερήσει η έρευνα της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και να σταλεί ένα μήνυμα ως προς την έκδοση του πορίσματος.

«Το στόμα δεν θα μας το κλείσει κανείς»
«Πιθανή και η προβοκάτσια σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

Πιθανώς να είναι και προβοκάτσια σε βάρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ισχυρίζεται η Ομοσπονδία με αφορμή τη χθεσινή απώλεια εγγράφων.

Και συνεχίζει το συνδικάτο: «Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά, γιατί δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε ούτε την κυρία που έκανε την καταγγελία, αλλά ούτε τους συναδέλφους μας στους χώρους που κινήθηκε η επιθεωρητής». Και προσθέτει: «Στο ενδεχόμενο που μπορεί να είναι προβοκάτσια, στέλνουμε το εξής μήνυμα: Το στόμα δεν θα μας το κλείσει κανείς. Οσοι επιδιώκουν να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού, θα μας βρίσκουν απέναντι. Λιγνίτη στην τιμή κόστους δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάρει. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ δεν θα αφήσουμε να τα αρπάξουν. Στη μετοχοποίηση και εκχώρηση του management δεν θα συμφωνήσουμε. Το μνημόνιο θα εξακολουθούμε να το αποκαλούμε φέρετρο».

Η ΓΕΝΟΠ εισέπραττε από 1 έως και 4,7 εκατ. ευρώ ετησίως

* Η Ομοσπονδία είχε λάβει και έντοκο δάνειο 500.000 ευρώ, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι δράσεις της πανελλαδικά

Στο «αστρονομικό» ποσό των 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις που έδωσαν οι διοικήσεις της ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, αλλά και στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) κατά τη δωδεκαετία 1999-2010.

Αυτό έγινε γνωστό από έγγραφο που έστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τα χρήματα δόθηκαν είτε μέσω των θεσμοθετημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας είτε μέσω της τακτικής επιχορήγησης προς την Ομοσπονδία. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τη διερεύνηση της νομιμότητας για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων.

Η ΓΕΝΟΠ από το 1999 μέχρι το 2004 εισέπραττε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Από το 2005, όμως, και μετά οι επιχορηγήσεις κινούνταν σταθερά πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, για να εκτιναχθούν το 2006 στα 4,7 εκατ. ευρώ. Ακόμη και κατά τη «δύσκολη» εποχή, της διοίκησης της εταιρείας από τον Τ. Αθανασόπουλο το 2007, η ΓΕΝΟΠ αλλά και ο ΟΚΔΕ έβαζαν στα ταμεία τους πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Η Ομοσπονδία, όμως, πέραν αυτών των επιδοτήσεων είχε λάβει και έντοκο δάνειο 500.000 ευρώ, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο, προκειμένου να καλυφθούν οι δράσεις της πανελλαδικά.

Εντυπώσεις
Λίγους μήνες μετά αποκαλύφθηκαν οι ενισχύσεις που λάμβανε η ΓΕΝΟΠ, κάτι που προκάλεσε εντυπώσεις σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν γίνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Οι επιδοτήσεις δίνονταν είτε ως αποτέλεσμα των συλλογικών συμβάσεων ανάμεσα στις διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ είτε ως τακτική επιχορήγηση. Χρήματα από αυτά πήγαιναν στον ΟΚΔΕ.

Οι ενισχύσεις συνεχίστηκαν και το 2010. Η ΓΕΝΟΠ έλαβε συνολικά 3,1 εκατ. ευρώ και ορισμένα από αυτά αφορούσαν την «κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις».

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το περιστατικό της απώλειας εγγράφων και η ΓΕΝΟΠ ζήτησε από την αστυνομία την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΣΑΣ
http://www.ethnos.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…