Newsroom

Newsroom

Περιμένοντας τις ανακοινώσεις της NASA: Τι βρήκαν οι αστρονόμοι στην Ευρώπη;

Κάθε φορά που ανακοινώνεται συνέντευξη Τύπου της NASA όλοι αγωνιούν, περιμένοντας (επιτέλους) η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ να ανακοινώσει κάποια ένδειξη για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής.

57e8d3561dc5248c298b465c

Έτσι και σήμερα, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της NASA (ξεκινά στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδος) για την Ευρώπη, έναν από τους δορυφόρους του Δία που θεωρείται ότι είναι εφικτό να φιλοξενεί κάποια μορφή εξωγήινης ύπαρξης, προκάλεσε έναν παροξυσμό γύρω από το τι μπορεί να ανακοινωθεί κατά τη διάρκειά της. Όμως οι… συνωμοσιολόγοι μάλλον θα απογοητευτούν μαθαίνοντας πως στην πραγματικότητα αυτό που θα παρουσιάσει η NASA είναι ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό προανήγγειλε η ίδια η NASA, γνωστοποιώντας ότι στην εκδήλωση οι αστρονόμοι της «θα παρουσιάσουν αποτελέσματα από μια μοναδική καμπάνια παρατήρησης της Ευρώπης, που έδωσε απρόσμενες ενδείξεις δραστηριότητας που θα μπορούσε να σχετίζεται με την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού».

Πρόκειται πιθανότατα για φαινόμενα υδρατμών που αναβλύζουν από ρωγμές στην παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί το 2012 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, όμως έκτοτε δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αν πράγματι ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης υπάρχει, εκτιμάται ότι θα περιέχει και χημικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής, κάτι που θα ενισχύει τις ελπίδες για εντοπισμό κάποιας, έστω πρωτόγονης, μορφής ζωής στον δορυφόρο του Δία.

Μάλιστα, ένας άλλος δορυφόρος του Δία, ο Γανυμήδης, θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να διαθέτει έναν αντίστοιχο υπόγειο ωκεανό που μπορεί να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής.

Υπομονή μέχρι το βράδυ…

H

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…