Newsroom

Newsroom

Περί τα μέσα Ιουνίου οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα πανεπιστήμια

Αν και το κάθε ΑΕΙ έχει τον δικό του προγραμματισμό το εξάμηνο μάλλον θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και οι εξεταστικές θα αρχίσουν 10-15 Ιουνίου.

4573491

Στα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο του 2019-20 στα πανεπιστήμια και στο διάστημα 10-15 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξεταστική, τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Βασίλης Διγαλάκης.

Αν και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε διδάσκοντα καθηγητή, το υπουργείο προχώρησε χθες στην κατάθεση προτάσεων προς τους πρυτάνεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, μέσω του κ. Διγαλάκη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Επιπλέον, αν και το κάθε ΑΕΙ έχει τον δικό του προγραμματισμό, ο κ. Διγαλάκης εκτίμησε ότι το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου και οι εξεταστικές θα αρχίσουν 10-15 Ιουνίου.

«Η πρότασή μας είναι να χρησιμοποιηθούν, όπου είναι δυνατόν, εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης και όχι η φυσική παρουσία», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης. «Αυτό σημαίνει, είτε ο φοιτητής να εκπονήσει κάποια εργασία, είτε να γίνει η εξέταση προφορικά, εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με συνδυασμό των παραπάνω», εξήγησε.

«Ετσι, θα έχουμε το πλεονέκτημα να πραγματοποιηθούν πολύ λιγότερες εξετάσεις με φυσική παρουσία», πρόσθεσε.

Με φυσική παρουσία θα γίνουν μόνο όσες εξετάσεις δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν αλλιώς (εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις) και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που θα υποδείξει η Εθνική Επιτροπή. Η έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη.

Το υπουργείο, ακόμη, θα προβεί στην έκδοση ΠΝΠ για την επίλυση νομικών ζητημάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η παράταση του εξάμηνου (προκειμένου να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα).

Ο κ. Διγαλάκης ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων «με τρόπο που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και αξιοπιστία τους».

Ακόμη, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, βάσει του σχεδίου δράσης του υπουργείου Παιδείας για την σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, που παρουσίασε χθες, Τετάρτη, η Νίκη Κεραμέως, το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά, συνεχίζοντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.

«Τα μαθήματα εξ αποστάσεως πάνε πολύ καλά. Δεν υπήρχε λόγος να διακινδυνεύσουμε επιστρέφοντας στη διδασκαλία με φυσική παρουσία των φοιτητών», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός συμμετείχε στη χθεσινή Έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου να ενημερώσει για τη λειτουργία των πανεπιστημίων στο εξής και, όπως ανέφερε, το κλίμα ήταν πολύ καλό.

«Έχουμε άριστη συνεργασία με τους πρυτάνεις», σημείωσε. Για «εξαιρετική συνεργασία» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας για «την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προέκυψαν και προκύπτουν κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο» έκανε λόγο και η Σύνοδος από την πλευρά της.

Η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων για το πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις αλλαγές που φέρνει για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ άλλων, οι αλλαγές αφορούν στην ανάδειξη πρυτανικών αρχών, τη διαδικασία των μετεγγραφών και τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.

Η Σύνοδος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και θερινών σχολείων από τα πανεπιστήμια. «Αυτή η νομοθετική ρύθμιση ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και την εξωστρέφεια τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου.

Επίσης, για τους πρυτάνεις κινείται «σε θετική κατεύθυνση» η εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, καθώς, όπως τονίζουν «αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών εν γένει».

Ενίσχυση των Σχολών Επιστημών Υγείας

Τέλος, η Σύνοδος επεσήμανε την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, δεδομένων των «συνθηκών της πρωτόγνωρης κρίσης», όπως έχει ήδη δρομολογηθεί για το ΕΣΥ.

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

Άδωνις

Άδωνις: Αδιανόητη επίθεση σε εργαζόμενους που τον αποδοκίμαζαν – «Ανθρωπάκια, ελάτε αν έχετε τα κότσια» (video)

«Δεν σας φοβόμαστε καθόλου, είστε μία χούφτα, δεν εκπροσωπείτε κανέναν», φώναζε στους υγειονομικούς ο μαινόμενος…

Είναι προϊόν φωτομοντάζ; Νέος σάλος με το πρώτο επίσημο πορτραίτο του πριγκιπικού ζεύγους της Δανίας

dania prigkipes

Είναι προϊόν φωτομοντάζ; Νέος σάλος με το πρώτο επίσημο πορτραίτο του πριγκιπικού ζεύγους της Δανίας

Συγκεκριμένα, πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων σχολίασαν εντόνως ότι το πορτραίτο είναι προϊόν είτε φωτομοντάζ,…

Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια για μια ταινία – «Λάθος» οι μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ

pexels tima miroshnichenko 7991326

Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια για μια ταινία – «Λάθος» οι μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ

Μια νέα έρευνα απάντησε στο ερώτημα για το ποια είναι η ιδανική διάρκεια για μια…