Πέντε χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα (εικόνες-video)

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γνωστός στους κύκλους της hip hop σκηνής ως Killah P, από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι. Η μνήμη όμως παραμένει ζωντανή.

5ba0d6b31dc524f7558b4569

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Μια δολοφονία που αρχικά «σερβιρίστηκε» από κομμάτι των media ως «ξεκαθάρισμα μεταξύ οπαδών», ήρθε να δείξει με τον πιο άγριο τρόπο ακόμα και στους τότε «δύσπιστους» την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης της χρυσής αυγής και το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού. Άλλωστε ο Παύλος δεν ήταν το πρώτο θύμα της δράσης της ναζιστικής οργάνωσης. 

Οι επιθέσεις σε μέλη και οργανώσεις της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, δεν ήταν τότε αρκετές για την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει στη δικαιοσύνη την ναζιστική συμμορία. Πόσο μάλλον τα συνεχόμενα ρατσιστικά πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής με μαχαίρι, θυμίζει αυτή του Παύλου. Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, ήρθε να συγκλονίσει μία ολόκληρη χώρα και έδειξε σε όσους δεν το είχαν ήδη αντιληφθεί το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.


18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Παύλος Φύσσας πέφτει νεκρός από το μαχαίρι του 45χρονου Γιώργου Ρουπακιά. Ήδη αρχίζει και διαρρέεται ότι ο δράστης της επίθεσης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή αυγή ωστόσο, εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο αρνείται το περιστατικό και διαμηνύει ότι θα προβεί σε μηνύσεις εναντίον όσων αναπαράγουν την είδηση. 

Το Κερατσίνι για δυο μέρες γίνεται το κέντρο των κινητοποιήσεων καθώς κατακλύζεται από χιλιάδες αντιφασίστες και πολίτες που ζητούν την απομάκρυνση των νεοναζί από τη γειτονιά τους.   


Η πρώτη κάλυψη από τον ΣΚΑΪ αναφέρει ότι ο 30χρονος αντιφασίστας Παύλος Φύσσας σκοτώθηκε «για το ποδόσφαιρο». Λίγο μετά, φίλος του Φύσσα θα περιγράψει καρέ-καρέ την δολοφονία του από τους χρυσαυγίτες.

Ο ίδιος ο Παύλος αφού μαχαιρώθηκε ανέφερε στους αστυνομικούς ότι τον μαχαίρωσαν, την ώρα που ο Ρουπακιάς έμπαινε στο αυτοκίνητο για να φύγει από το σημείο. Η Μάγδα Φύσσα ανέφερε σε συνέντευξή της ότι οι αστυνομικοί αρχικά κινήθηκαν εναντίον του Φύσσα, ο οποίος μόλις δέχτηκε την μαχαιριά έπιασε τον Ρουπακιά και του είπε «έλα δω ρε μ@@@πανο, με μαχαίρωσες και φεύγεις».

Όσο και να προσπάθησε η Χρυσή Αυγή να αποκρύψει τη σχέση της με τον δολοφόνο, υποστηρίζοντας εξαρχής ότι δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση, δεν τα κατάφερε, αφού τα στοιχεία υπέρ του αντιθέτου ήταν πολλά.


Η δίκη της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή φτάνει στα δικαστήρια, μετά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για τη δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια συντονισμένη προσπάθεια να συσκοτιστεί η δικτύωση της με το κράτος, να καλυφθούν τα εγκλήματα της, να περάσει στη λήθη το πραγματικό της πρόσωπο και η δράση της.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα μείνει στην ιστορία για τους συνεχείς προπηλακισμούς σε βάρος της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, από ομοϊδεάτες του Γιώργου Ρουπακιά, με το περιβόητο “Πού είναι τώρα ο Παύλος σου;” Να ακούγεται προς τη Μάγδα Φύσσα μέσα σε μια εμπόλεμη δικαστική αίθουσα.


Οι προστατευόμενοι μάρτυρες καταθέτουν με αλλοιωμένη φωνή από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη ΓΑΔΑ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Οι καταθέσεις αφορούν τα πάντα, τις «εντολές από ψηλά», για την ιεραρχία μέσα στη Χρυσή Αυγή και για τη θέση που κατείχε ο Γ. Ρουπακιάς σε αυτή.

Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι απουσιάζουν εδώ και μήνες από το εδώλιο, μιας και λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας, και οι 68 είναι ελεύθεροι. «Δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας στα πρόσωπά τους. Γι’ αυτούς όσοι είναι κατηγορούμενοι είναι ήρωες. Και οι δικηγόροι ακόμα προκλητικοί είναι» λέει η Μάγδα Φύσσα σε πρόσφατη συνέντευξή της. 

Διαβάστε σχετικά: «Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να φοβηθεί»

Το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture κλήθηκε από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και του δικηγόρους πολιτικής αγωγής, να διενεργήσει τεχνική διερεύνηση του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στην δικογραφία για την υπόθεση της δολοφονίας. Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην δολοφονία. Η μελέτη πήρε την μορφή βίντεο 43 λεπτών και συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων.


Αντιφασιστικές διαδηλώσεις σήμερα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Τη μνήμη του Παύλου Φύσσα αναμένεται να τιμήσουν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στο Κερατσίνι, όπου δίνουν ραντεβού πλήθος αντιφασιστών, οργανώσεων, σωματείων και συλλογικοτήτων για τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του από τάγμα εφόδου του Πυρήνα Νίκαιας της ναζιστικής οργάνωσης.


Η διαδήλωση, την οποία στηρίζουν η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου, θα ξεκινήσει από το μνημείο του Φύσσα στο Κερατσίνι και θα κατευθυνθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Συγκέντρωση είναι επίσης προγραμματισμένη για σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στην Καμάρα και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.