Πενταψήφια νούμερα: Βροχή οι καταγγελίες για χρεώσεις

Τεράστια αύξηση σε αναφορές – καταγγελίες στον Συνήγορο του Καταναλωτή για χρεώσεις από πενταψήφια νούμερα καθώς το ποσοστό αύξησης είναι 70,83% μέχρι το Νοέμβριο 2019 σε σχέση με το 2018.

58da974a1dc524e94a8b45fc

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητάει να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές για πενταψήφια νούμερα, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών εγγραφής των πελατών τους σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), δεδομένου ότι οι πάροχοι εισπράττουν μέρος του καταβαλλόμενου, για τις υπηρεσίες αυτές, τιμήματος.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Καταναλωτή» με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Η συνάντηση στην Αθήνα

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση εκπροσώπων του Συνηγόρου του Καταναλωτή με στελέχη της αρμόδιας για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CNECT), προκειμένου να τεθούν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους καταναλωτές υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στη χώρα μας, το 2019, βάσει των αναφορών – καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Συνηγόρου του Καταναλωτή, οι ειδικές επιστήμονες-νομικοί, Μαρία Αρχοντάκη και Μάρθα Πετράκη.

Κατακόρυφη αύξηση καταγγελιών

Οι εκπρόσωποι της Αρχής επισήμαναν την κατακόρυφη αύξηση των αναφορών-καταγγελιών (ποσοστό αύξησης 70,83% μέχρι το Νοέμβριο 2019 σε σχέση με το 2018) για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), τα γνωστά πενταψήφια.

Τονίστηκε από τις εκπροσώπους της Αρχής η ανάγκη αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, η πιστή εφαρμογή του και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες περιλαμβανομένης της αφαιρέσεως της άδειας λειτουργίας.

Οι προτάσεις του ΣτΚ

Προτάθηκε από την Αρχή οι χρεώσεις για ΥΠΠ να μη εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, αλλά με τους κλασικούς τρόπους πληρωμής στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πχ τραπεζική κάρτα), αφού άλλωστε η αγορά των υπηρεσιών αυτών αποτελεί μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή θεωρεί ότι έτσι θα αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές αυτού του είδους και θα εξαλειφθούν οι χρεώσεις για υπηρεσίες στις οποίες οι καταναλωτές δεν ενεγράφησαν ευσυνείδητα. Ειδικά μάλιστα μετά την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/2366/Ε.Ε., αυξήθηκε το επίπεδο ασφαλείας στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Σημειώνεται ότι από το πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω οδηγίας εξαιρέθηκαν, εσφαλμένως κατά την άποψη της Αρχής, οι ΥΠΠ.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της ευθύνης των παρόχων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών εγγραφής των πελατών τους σε ΥΠΠ, δεδομένου ότι οι πάροχοι εισπράττουν μέρος του καταβαλλόμενου, για τις υπηρεσίες αυτές, τιμήματος.

Πηγή: Boxnews

Ειρηνοδικείο Αθήνας: Ενεργοποιούνται τα φυλάκια – Αλλάζει ο τρόπος εισόδου μετά την επίθεση του 89χρονου

efka 3 1024x577 1

Ειρηνοδικείο Αθήνας: Ενεργοποιούνται τα φυλάκια – Αλλάζει ο τρόπος εισόδου μετά την επίθεση του 89χρονου

Εκ των υστέρων, μετά την ένοπλη επίθεση του 89χρονου στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, όπου τραυματίστηκαν…

Υποκλοπές: Μήνυση καταθέτει ο Λάκης Λαζόπουλος- Μιλά για κοινό κέντρο ΕΥΠ και Predator

6659888

Υποκλοπές: Μήνυση καταθέτει ο Λάκης Λαζόπουλος- Μιλά για κοινό κέντρο ΕΥΠ και Predator

Σε μια αποκάλυψη που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς, ο Λάκης Λαζόπουλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του…

Οι Προτάσεις μας

Μητσοτάκης: Από τη Μαρίκα και τη Γιορτή της Μητέρας στις απάτητες παραλίες- Η ανάρτηση που τα «χωρεσε» όλα

6962394

Μητσοτάκης: Από τη Μαρίκα και τη Γιορτή της Μητέρας στις απάτητες παραλίες- Η ανάρτηση που τα «χωρεσε» όλα

Σε μια ανάρτηση ο πρωθυπουργός χώρεσε μνήμη, πένθος, χρέος, ενέργεια, γεωπολιτική και προστασία του περιβάλλοντος.…

Αήθης επίθεση Καιρίδη στην Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη»

Screenshot 45

Αήθης επίθεση Καιρίδη στην Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα κατεβάζετε το βλέμμα και θα ζητάτε συγγνώμη»

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στον πληθωρισμό της χώρας.

Greek Mafia: Η δικογραφία-ντοκουμέντο για τη δολοφονία Καραϊβάζ βρέθηκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του «Θαμνάκια»

karaiv

Greek Mafia: Η δικογραφία-ντοκουμέντο για τη δολοφονία Καραϊβάζ βρέθηκε στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του «Θαμνάκια»

Συνδέεται το συμβόλαιο θανάτου του Μοσχούρη με τη δολοφονία Καραϊβάζ;

Σχετικά με ΘΕΜΑΤΑ

Frontex: Έκθεση κόλαφος για το πολύνεκρο ναυάγιο της Λέσβου – «Σοβαρές ευθύνες στο Ελληνικό Λιμενικό»

4638524

Frontex: Έκθεση κόλαφος για το πολύνεκρο ναυάγιο της Λέσβου – «Σοβαρές ευθύνες στο Ελληνικό Λιμενικό»

Η έκθεση από το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex εκδόθηκε έναν χρόνο μετά και κάνει…