Πεδίο… μάχης για κρυπτογραφημένα apps η Αυστραλία

Από τη στιγμή που η κρυπτογράφηση «δραπέτευσε» από τις μυστικές υπηρεσίες και βρήκε τη θέση της στον κόσμο του εμπορίου, κυβερνήσεις και αρχές-δορυφόροι προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Ο πόλεμος αυτός μόλις έφτασε και στην Αυστραλία, όπου το κοινοβούλιο θέσπισε νόμο που αναγκάζει τις τεχνολογικές εταιρίες να δίνουν «back door» πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

αυστραλία κρυπτογράφηση εφαρμογές

Σκληρά μέτρα έναντι τεχνολογικών εταιριών παίρνουν οι πολιτικοί στην Αυστραλία, όπου η βιομηχανία θεωρεί ακόμη πως μπορεί να αντισταθεί: το Signal, για παράδειγμα, μια εφαρμογή messaging με κρυπτογράφηση end-to-end, τόνισε πως δε δύναται να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των αρχών και δεν θα το κάνει. Σε ανάρτηση blog, οι άνθρωποι της υπηρεσίας διευκρίνισαν πως δεν κρατούν αρχεία επαφών, τοποθεσιών, ομαδικών συνομιλιών και άλλων δεδομένων. Παράλληλα επεσήμαναν ότι το περιεχόμενο μηνυμάτων και κλήσεων προστατεύεται από κλειδιά κρυπτογράφησης στα οποία η ίδια η υπηρεσία δεν έχει πρόσβαση.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα κατά της μαζικής παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε το Signal.

Η κρυπτογράφηση συνιστά με πολλούς τρόπους το θεμέλιο του σύγχρονου ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών επικοινωνιών. Ωστόσο έχει σταθεί θέμα αμφιλεγόμενο στη βιομηχανία της τεχνολογίας από την πρώτη στιγμή.

Οι αλγόριθμοι αρχικά ήταν μονοπώλιο των μυστικών υπηρεσιών όπως η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ. Αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη δεκαετία του 1960, όταν ακαδημαϊκοί άρχισαν να εξερευνούν τις δυνατότητες της κρυπτογράφησης στην προστασία των επικοινωνιών και το encryption βαθμιαία εξελίχθηκε σε ζωτικό κομμάτι της υποδομής του ίντερνετ.

Όσοι ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή υποστηρίζουν πως οι αρχές επιβολής του νόμου ουσιαστικά χάνουν τις μεθόδους παρακολούθησης στις οποίες βασίζονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στοχοποιώντας υπόπτους από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι και τρομοκράτες. Η αντίθετη πλευρά, στο μεταξύ, υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της ιδιωτικότητας και βλέπει την κρυπτογράφηση ως εργαλείο που θα προστατεύσει τους χρήστες, τόσο από εγκληματίες που προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες, όσο κι από το συχνά υπερβολικά… μακρύ χέρι των κυβερνήσεων.

Τα τελευταία χρόνια μυστικές υπηρεσίες πιέζουν ακόμα περισσότερο για πρόσβαση σε «πίσω πόρτες», αλλά ο πόλεμος αυτός δεν είναι κάτι καινούριο. Το μικροτσίπ «Clipper Chip», το οποίο ανέπτυξε κατά τη δεκαετία του 1990 η NSA για φωνητική κρυπτογράφηση, είναι ένα καλό παράδειγμα. Η υπηρεσία έκανε τότε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το τσιπ αυτό στις επικοινωνίες και τους υπολογιστές, ωστόσο η τεχνολογική βιομηχανία αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να μην εξαπλωθεί ποτέ η χρήση του.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Αυστραλία, όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα «αισχρό», σύμφωνα με τον Sydney Morning Herald, νομοσχέδιο με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ψηφιακή οικονομία. «Και ούτε που τους νοιάζει», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Το λεγόμενο Assistance and Access Bill προσφέρει στις αρχές επιβολής του νόμου τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, αν και οι τοπικές εταιρίες προς το παρόν δηλώνουν έτοιμες «να αντισταθούμε στο ζήτημα της κρυπτογράφησης και της παρακολούθησης από την κυβέρνηση».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ