Πατάει γκάζι η Μόσχα για το "νότιο" αγωγό – Η Ελλάδα στο παιχνίδι

Τις διαδικασίες για την κατασκευή του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, μέρος του οποίου θα είναι ο "ελληνικός αγωγός", φαίνεται πως βάζει μπροστά η ρωσική κυβέρνηση. "Η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε ρωσικά Μέσα, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα τη Μ.Τετάρτη στη Μόσχα.

Τις διαδικασίες για την κατασκευή του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, μέρος του οποίου θα είναι ο “ελληνικός αγωγός”, φαίνεται πως βάζει μπροστά η ρωσική κυβέρνηση. “Η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, σε ρωσικά Μέσα, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα τη Μ.Τετάρτη στη Μόσχα.

«Κατανοούμε ότι οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμφίβολα ενδιαφέρονται για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου υποδομής», είπε ο κ. Νόβακ (φώτο) στο περιθώριο διάσκεψης για την ευρωπαϊκή και ευρασιατική ενεργειακή ασφάλεια, που διοργανώθηκε από την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία «Λέσχη Βαλντάι» στο Βερολίνο. «Πρόκειται για απευθείας εξαγωγή αερίου, για μεταφορικές δυνατότητες για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων εσόδων στον προϋπολογισμό, θέσεων εργασίας, νέων επενδύσεων και οι συνομιλίες γίνονται με την κάθε χώρα ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Α.Νόβακ.

Στις προοπτικές του υπό σχεδίαση αγωγού αναφέρθηκε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος είπε ότι στις 7 Απριλίου συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ και συζήτησαν τις προοπτικές σύνδεσης του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με υποδομές στην κεντρική Ευρώπη, ενώ την επομένη συναντήθηκαν στο Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι αποφάσισαν την κατασκευή ενός «ελληνικού αγωγού», που θα συνεχίζει τον λεγόμενο «Τουρκικό αγωγό» και θα καλύπτει καταρχάς τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.

«Το ενδιαφέρον στην υλοποίηση του ίδιου του σχεδίου και συμμετοχής των εταιρειών τους, διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού», είπε ο κ. Τσιζόφ που πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «τυπικούς λόγους» για να εμποδίσει την κατασκευή του «Τουρκικού αγωγού», ωστόσο για πολιτικούς λόγους ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της μεταφοράς αερίου μέσω της Ουκρανίας. «Ελπίζω ότι η Κομισιόν δεν θα πολιτικοποιήσει αυτό το θέμα και ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε γι’ αυτό το σχέδιο», σχολίασε ο κ. Τσιζόφ.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Νόβακ είχε χαρακτηρίσει «πολιτική» την απροθυμία της Ε.Ε. να προχωρήσει τον ενεργειακό διάλογο με τη Ρωσία, η οποία επιμένει στην απόφασή της να διακόψει από το 2019 κάθε μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας.

Οι όγκοι αυτοί θα μεταφέρονται πλέον προς την Ε.Ε. μέσω του λεγόμενου «Τουρκικού αγωγού», εφόσον όμως η Ε.Ε. προχωρήσει στην κατασκευή υποδομών και δικτύων αγωγών στο έδαφός της.  Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, τα έργα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Κασσελάκης για έξωση 82χρονου: Ιδού η κοινωνική πολιτική της ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.

Κασσελάκης για έξωση 82χρονου: Ιδού η κοινωνική πολιτική της ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που…