Παρίσι: Έκρηξη φακέλου στα γραφεία του ΔΝΤ – Έστειλαν φωτογραφίες από το σημείο οι Γάλλοι στην ΕΛΑΣ

Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας και της Ελλάδας μετά το φάκελο που εξερράγη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.

58cac3c61dc524c1328b45bd

O βετεράνος εργαζόμενος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου Τζέφρι Φρανκς ήταν ο στόχος της επιστολής – βόμβας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Φρανκς εδώ και 24 χρόνια εργάζεται για τον οργανισμό και τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνση του Ευρωπαϊκού γραφείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ αναφέρεται ότι κατά καιρούς ο Φρανκς είχε αναλάβει διάφορες αποστολές ως εργαζόμενος για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. 

Ο εκρηκτικός μηχανισμός «εξερράγη στο πρόσωπο ενός υπαλλήλου του γραφείου του προσωπικού του ΔΝΤ», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και τα χέρια, δήλωσε πηγή της αστυνομίας. 

Εμπειρογνώμονες απέκλεισαν αμέσως την περιοχή, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου και βρίσκονται τα γραφεία του ΔΝΤ.

Γαλλικές και ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία μετά την τρομοκρατική επίθεση. Οι γαλλικές αρχές ζήτησαν την βοήθεια των ελληνικών για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό με την ίδια συνδεσμολογία όπως αυτός που εστάλη την Τετάρτη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αποστολέα τον Αδωνη Γεωργιάδη.

Οι Γάλλοι αστυνομικοί έστειλαν στην Αθήνα φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης αλλά και από ότι έχει μείνει από τον φάκελο προκειμένου να μελετηθούν από τους Έλληνες συναδέλφους τους. 

Την ίδια ώρα, η αντιτρομοκρατική στην Αθήνα ελέγχει κάθε κατάστημα των ΕΛΤΑ για να διαπιστώσει εάν έχει γίνει αποστολή και άλλων δεμάτων με ύποπτο περιεχόμενο.  

Περίπου 20 άτομα απομακρύνθηκαν από το εξαιρετικά ασφαλές κτίριο, αλλά εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι σε άλλα γραφεία παρέμειναν, επισήμανε αστυνομική πηγή.

Ερευνητές δήλωσαν στο BFMTV ότι η συσκευή ήταν ένας «μεγάλος μαύρος κύλινδρος, περίπου 30 εκατοστά μακρύς». 

Γάλλος αξιωματούχος της αστυνομίας που έκανε ενημέρωση στου δημοσιογράφους έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι υποστήριξε πως πριν λίγες ημέρες είχαν δεχτεί  απειλητικά τηλεφωνήματα αλλά δεν σχετίζονται με τη σημερινή έκρηξη. 

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής ποιος είναι ο αποστολέας του φακέλου ή ποια είναι τα κίνητρά του.


Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ

Για δειλή πράξη βίας έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, από τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται.

«Πληροφορήθηκα για την έκρηξη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό ενός μέλους του προσωπικού μας. Βρίσκομαι σε επαφή με το γραφείο και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους μου εκεί. Καταδικάζω τη δειλή πράξη βίας και βεβαιώνω εκ νέου τη βούλησή μας να συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της εντολής που έχουμε λάβει στην τρέχουσα θητεία. Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού και την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού μας», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «επίθεση».


Το περιστατικό έρχεται μία μόλις ημέρα μετά το πακέτο-βόμβα που στάλθηκε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και είχε παραλήπτη τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ευθύνη ανέλαβε σήμερα η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.




Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…