Newsroom

Newsroom

Μακελειό στο Παρίσι: Τουλάχιστον 160 νεκροί στο Bataclan – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

Μακελειό απόψε στο Παρίσι με νεκρούς και τραυματίες, όταν εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις αιματηρές επιθέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί ξεπερνούν τους 60 ενώ αδιευκρίνηστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Μετά από έφοδο της αστυνομίας στο θέατρο Bataclan, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας και η ομηρία περίπου 1οο ατόμων. Νεκροί οι δύο δράστες.

paris 3

Μακελειό απόψε στο Παρίσι με νεκρούς και τραυματίες, όταν εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις αιματηρές επιθέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί ξεπερνούν τους 60 ενώ αδιευκρίνηστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Μετά από έφοδο της αστυνομίας στο θέατρο Bataclan, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας και η ομηρία περίπου 1οο ατόμων. Νεκροί οι δύο δράστες.

Το ιστορικό

Οπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ η πρώτη επίθεση έγινε με καλάσνικοφ (2 οι δράστες) στο εστιατόριο «Le Petit Cambodge», στην οδό 18 Αλιμπέρτ στο 10ο διαμέρισμα στο Παρίσι. Από την επίθεση υπάρχουν 2 νεκροί και 7 τραυματίες από την επίθεση στο εστιατόριο! Η άλλη έγινε στο στάδιο «Σταντ Ντε Φρανς», όπου διεξάγεται ο φιλικός αγώνας Γαλλία – Γερμανία και τον οποίο παρακολουθούσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν τρεις εκρήξεις χειροβομβίδων κοντά στο γήπεδο και βρέθηκαν δύο διαμελισμένα πτώματα τα οποία – σύμφωνα με αστυνομικές πηγές – ανήκουν σε καμικάζι αυτοκτονίας.

Ο Ολάντ, απομακρύνθηκε άμεσα από τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Αμέσως κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη σύσκεψη για να συντονίσει την αντίδραση της Γαλλίας στο μπαράζ φονικών επιθέσεων. Οπως μεταδίδει ο Μαρκ Ουρμπάν του BBC τονίζει ότι με τον τίτλο «Το Παρίσι στις φλόγες» πανηγυρίζουν τις επιθέσεις και κάποιοι τις συνδέουν ως «εκδίκηση» για τον θάνατο του Τζιχάντι Τζόουνς.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε το βράδυ της Παρασκευής μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους μετά τις πολύνεκρες ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.

Η δημαρχία του Παρισιού κάλεσε επίσης τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους.

 

paris 32

Έκλεισε τα σύνορα της Γαλλίας ο Ολάντ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε την Γαλλία ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις για να εξολοθρεύσουμε τους τρομοκράτες, θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει τέτοια τρομοκρατική επίθεση», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ. Πρόσθεσε ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού και ανακοίνωσε ότι η απόφαση να κλείσει τα σύνορα ήταν η πιο οδυνηρή που κλήθηκε να λάβει.

Η σκέψη μου ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. «Αυτό που θέλουν οι τρομοκράτες είναι να μας φοβίσουν, θα κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες», επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος και ζήτησε από το γαλλικό λαό να έχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

 

paris2 20

 

Από το θέατρο Bataclan μερικοί κατάφεραν να δραπετεύσουν και από τις περιγραφές τους κάνουν λόγο για λουτρό αίματος. Μάλιστα, όπως μετέδωσε  η Daily Mail, ένας άνθρωπος μέσα από το Bataclan είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως οι δράστες πριν ανοίξουν πυρ φώναξαν «Allah Akbar» και «Σύρία».

Περίπου στη μια τα μεσάνυχτα η Γαλλική τηλεόραση μετέδωσε οτι η κατάσταση ομηρίας στην αίθουσα συναυλιών έληξε, με τους δύο δράστες να πέφτουν νεκροί.

Ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των άμαχων θυμάτων.

Νωρίτερα, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως οι δράστες έχουν εκτελέσει αδιάκριτα αμάχους μέσα στο θέατρο.

 

 

 

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινότητα από τις επιθέσεις στο Παρίσι

«Είμαι συγκλονισμένος και άναυδος από τα γεγονότα στο Παρίσι. Στεκόμαστε στο πλευρό της Γαλλίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο κ. Σταϊνμάιερ βρισκόταν απόψε στις κερκίδες του Stade de France, από όπου παρακολουθούσε μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας. Νωρίτερα σήμερα είχε συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στη γειτονική χώρα.

Στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@David_Cameron) ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έγραψε: «Είμαι συγκλονισμένος από τα γεγονότα στο Παρίσι απόψε. Οι σκέψεις μας και προσευχές μας στρέφονται στον γαλλικό λαό. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε».

«Συγκλονισμένος» από τις επιθέσεις δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» του στη Γαλλία, επίσης μέσω Twitter.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε sms στον Ολάντ. «Τα βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων με όλη μας την στήριξη γι” αυτές τις δύσκολες στιγμές για το γαλλικό λαό».

Συντετριμμένος δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι και τονίζει ότι η Ισπανία βρίσκεται δίπλα στο Γαλλικό λαό.

Η Ρωσία καταδικάζει τις απάνθρωπες αυτές πράξεις δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βαθύτατα συγκλονισμένη δήλωσε και η Άγκελα Μέρκελ. «Η σκέψη μου στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.»

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης». Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.