Newsroom

Newsroom

Παρέκαμψαν την "επετηρίδα" των συλλήψεων

Η μοναδική σύλληψη διευθύνοντος συμβούλου Δημόσιου Οργανισμού για χρέη προς το Δημόσιο, είναι γεγονός από το πρωί της Τετάρτης, οπότε…

Η μοναδική σύλληψη διευθύνοντος συμβούλου Δημόσιου Οργανισμού για χρέη προς το Δημόσιο, είναι γεγονός από το πρωί της Τετάρτης, οπότε και συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΕ, Αλέξανδρος Ζαχαρής.

Οι οφειλές του 45χρονου ξεπερνούν συνολικά τα 84 εκατ. ευρώ και αφορούν στη μη απόδοση του παρακρατηθέντος φόρου κερδών, ποσοστό επί των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος, αλλά και χρέη προς το δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του οφειλόμενου ποσού, περίπου 83 εκατομμύρια ευρώ, αφορά χρέη που δημιούργησε ο Οργανισμός παλαιότερα έτη, όταν στη διοίκηση δεν συμμετείχε ο νυν διευθύνων σύμβουλος, κ. Ζαχαρής.

Για την ιστορία, στις αρχές της δεκαετίας του 90, είχε γίνει προσπάθεια μεταφοράς του Ιπποδρόμου από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο, ωστόσο το εγχείρημα απέτυχε, καθώς «σκόνταφτε» σε Δασική και Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το 2004, όμως με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και την κατασκευή ολυμπιακών έργων στο Φάληρο, αποφασίζεται τελικά η μεταφορά του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Η χρηματοδότηση έγινε με δάνειο που πήρε ο Οργανισμός από την ABN ΑMRO Bank ύψους περίπου 215 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περίφημα ολυμπιακά έργα στη θέση του παλιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο δεν έγιναν ποτέ, αλλά οι κατασκευαστικές εταιρείες θησαύρισαν από την μεταφορά στο Μαρκόπουλο, «φεσώνοντας τον Οργανισμό με χρέη εκατομμυρίων.

Δυο μέτρα και δύο σταθμά

Μεγάλη απορία προκαλεί πάντως, το γεγονός ότι συλλαμβάνεται για χρέη στο Δημόσιο, για πρώτη φορά διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού του Δημοσίου, τη στιγμή που ένας άλλος διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού του Δημοσίου παραμένει στη θέση του, ενώ έχει χρεώσει το Δημόσιο την περίοδο που διοικούσε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, λίγο καιρό πριν πάει στον ΟΠΑΠ. Ο Γιάννης Σπανουδάκης (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ χαίρει ασυλίας, παρόλο που από τη θητεία του στη διοίκηση του ομίλου Πετζετάκις, οφείλει στο Δημόσιο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, για αυτό τον λόγο οι προσωπικοί λογαριασμοί και η ακίνητη περιουσία του κ. Σπανουδάκη έχουν δεσμευτεί.

Ανεξήγητο παραμένει το ερώτημα γιατί ενώ συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο ως πρόεδρος του ομίλου ο Γιώργος Πετζετάκις, παραμένει στο απυρόβλητο ο Γιάννης Σπανουδάκης, παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για τμήμα των χρεών αυτών.

Μόλις την Τετάρτη, ο Γιώργος Πετζετάκις διευκρίνισε ότι οι οφειλές αφορούν την περίοδο 2007-2010, κατά την οποία δεν ήταν ο ίδιος εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας. Για την ακρίβεια κατά τα έτη 2007 και σχεδόν ολόκληρο το 2008 (μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2008) διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πετζετάκις ήταν ο Γιάννης Σπανουδάκης. Παραμένει ωστόσο, ασύλληπτος.

Μένει να αποδειχθεί αν η σύλληψη του διευθύνοντος του ΟΔΙΕ, θα καταγραφεί ως η πρώτη και τελευταία.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…