Newsroom

Newsroom

Παράνομη η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Tο Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε παράνομη την ομοφυλοφιλία στη χώρα, ανατρέποντας απόφαση από το 2009 του Ανώτερου Δικαστηρίου…

india

Tο Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε παράνομη την ομοφυλοφιλία στη χώρα, ανατρέποντας απόφαση από το 2009 του Ανώτερου Δικαστηρίου του Νέου Δελχί, που αποποινικοποιούσε την σεξουαλική πράξη μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι μόνο η ινδική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον σχετικό νόμο κι αποφάνθηκε ότι το δικαστήριο της πρωτεύουσας υπερέβη τις εξουσίες του με την έκδοση της σχετικής απόφασης πριν από τέσσερα χρόνια.

«Δεν πρόκειται για μία οπισθοδρομική απόφαση. Όλες οι κοινότητες -μουσουλμάνοι, χριστιανοί, η πλειονότητα των ινδουιστών- είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της πρωτεύουσας», δήλωσε μετά την απόφαση στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου δικηγόρος που εκπροσωπεί μία μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση.

Πράγματι, όπως επισημαίνει το BBC, πολλές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις είχαν προσφύγει στο Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την επαναφορά του (παλιού) νόμου ύστερα από τη δικαστική απόφαση του 2009.

Οι θρησκευτικές οργανώσεις αυτές και κυρίως οι ηγέτες τόσο της ινδικής μουσουλμανικής όσο και της χριστιανικής κοινότητας, έσπευσαν να χαιρετίσουν την ενεργοποίηση του Αρθρου 377 του ινδικού ποινικού κώδικα.

Το περίφημο Αρθρο 377 απαγορεύει «το σεξ ενάντια στον φυσικό τρόπο», κάτι που θεωρείται ευρέως ότι αναφέρεται στο ομοφυλοφιλικό σεξ και τιμωρείται με δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Ο νόμος αυτός ισχύει εδώ και 148 χρόνια, από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Το Δικαστήριο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί περιέγραφε το επίμαχο άρθρο ως«μεροληπτικό» κι ανέφερε ότι «το ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ συναινούντων ενηλίκων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα».

Το BBC σχολιάζει ότι την απόφαση είχε χαιρετίσει η ινδική κοινότητα των ομοφυλοφίλων που θεώρησε ότι χάρις σε αυτήν θα έχει προστασία απέναντι στις διώξεις και την παρενόχληση.

Η απόφαση του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου -όπως ήταν φυσικό- προκάλεσε έκπληξη στους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που ανέμεναν ότι το δικαστήριο θα επικύρωνε την απόφαση-ορόσημο του 2009.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση η LGBT κοινότητα στο Νέο Δελχί πραγματοποίησε έντονη διαμαρτυρία έξω από το Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…