Newsroom

Newsroom

Παράνομη η Διάταξη Γεωργιάδη-Λοβέρδου

Του Γιάννη Συμεωνίδη Το «success story» της «νέας Ελλάδας» του Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με άξιους συμπρωταγωνιστές…

georgiadis

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Το «success story» της «νέας Ελλάδας» του Αντώνη Σαμαρά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με άξιους συμπρωταγωνιστές του πρωθυπουργού, υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος έχει «προφανώς» λύσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στο χώρο της υγείας και γι’ αυτό έθεσε ως προτεραιότητά του την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης του Ανδρέα Λοβέρδου, βάσει της οποίας είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οροθετικές ιερόδουλες, ακόμα και με δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. Πρόκειται για την υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α, την οποία είχε εκδώσει λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο τότε υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος και την οποία είχε καταργήσει η τέως υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες οροθετικές, αν όχι όλες, έχουν απαλλαγεί των κατηγοριών που τις βάρυναν.

Πέρα από πιθανά ρατσιστικά κίνητρα και κομματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την κίνηση Γεωργιάδη, δημιουργούνται και ζητήματα νομιμότητας. Συγκεκριμένα, η υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α δεν έχει νομικό έρεισμα κι αυτό γιατί βασίζεται στον Αναγκαστικό Νόμο 2520 της 27ης Αυγ./4ης Σεπτ. 1940 (ΦΕΚ Α’ /273), η οποία επιτρέπει την επέμβαση των Αρχών σε χώρους συνάθροισης υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα εστιατόρια, και δεν αφορά περιοριστικά μέτρα σε βάρος μεμονωμένων ατόμων.

Με βάση το άρθρο 1, «προστασίαν της δημοσίας υγείας εν γένει επιτρέπεται η έκδοσις υγειονομικών διατάξεων, ων η εκτέλεσις δύναται ν’ ανατίθεται εις αστυνομικά, υγειονομικά ή άλλα δημόσια όργανα». Με βάση το άρθρο 2 του ίδιου Α.Ν. «τα δι’ υγειονομικών διατάξεων επιβαλλόμενα μέτρα θέλουσιν αποβλέπει ιδίως εις την ύδρευσιν και αποχέτευσιν, την αποκομιδήν απορριμμάτων, την εξυγίανσιν χώρων δυναμένων ν’ αποβώσιν εστίαι αναπτύξεως μολυσματικών νόσων, την υγιεινήν εν γένει και καθαριότητα οικιών, ξενοδοχείων, εργοστασίων, καταστημάτων, των δημοσίων ή κοινοχρήσεων τόπων και καταστημάτων, την υγιεινήν κατάστασιν και καθαριότητα των εν τοις καταστήμασιν υπηρετούντων υπαλλήλων, τον σταυλισμόν των ζώων και την κατεργασίαν των προϊόντων αυτών, την από υγιεινής απόψεως καταλληλότητα των προς βρώσιν τροφίμων, την λήψιν μέτρων υγιεινής και καθαριότητος των μεταφορικών μέσων και των μέσων συγκοινωνίας και την εν γένει λήψιν πάντων των μέτρων προς πρόληψιν και καταπολέμησιν επιδημικών νόσων και προστασίαν της δημοσίας
υγείας».


Όπως κι ο κ. Λοβέρδος, έτσι κι ο κ. Γεωργιάδης δε μπορούν να βασιστούν ούτε στο άρθρο 20 του Ν. 3172/2003, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του οποίου, σε περίπτωση εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα στην είσοδο και τη διακίνηση προσώπων στη χώρα, με σκοπό τη διάγνωση και την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Πέρα από το ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους χώρους ή καταστήματα ( παρ.3, κι όχι σε κρατητήρια, όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο) θα έπρεπε να είχε προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση τεσσάρων υπουργών (παρ.5, Εσωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών), το οποίο όμως δε συνέβη ποτέ.



«Απόπειρα νομιμοποίησης επιχειρήσεων-σκούπα»

«Η επαναφορά της διάταξης Λοβέρδου συνδέεται με τη συνέχιση κι απόπειρα νομιμοποίησης επιχειρήσεων-σκούπα σε αλλοδαπούς, τοξικομανείς και λοιπές ευάλωτες ομάδες», αναφέρει στο www.koutipandoras.gr ο Κωνσταντίνος Φαρμακίδης, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, κι ο πρόεδρος της ΜΚΟ «PRAKSIS», Τζανέτος Αντύπας, ο οποίος τονίζει πως η πρωτοβουλία Γεωργιάδη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και μας φέρνει δέκα βήματα πίσω. «Δεν είναι δυνατό από τη μια πλευρά να προστατεύουμε νομοθετικώς την ιδιωτικότητα κι από την άλλη να στοχοποιούμε τις οροθετικές», συμπληρώνει ο ίδιος, ο οποίος μας ενημερώνει πως οι ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζουν συντονισμένη απάντηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε μέσω «Twitter» πως η κα Σκοπούλη, καταργώντας κι όχι αντικαθιστώντας με νέα την υγειονομική διάταξη Λοβέρδου, προκάλεσε νομικό κενό: «Έτσι πρώτα καταργήσαμε την κατάργηση κι άμεσα φτιάχνουμε νέα Διάταξη που θα συμπεριλαμβάνει τις παρατηρήσεις των φορέων. Η κα Μακρή και η κα Παπανικολάου συντονίζουν την προσπάθεια για την άμεση υπογραφή της νέας Διάταξης. Για να μη γίνονται παρεξηγήσεις», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η επαναφορά σε ισχύ της προεκλογικής ρατσιστικής διάταξης Λοβέρδου, η οποία είχε καταργηθεί μόλις πριν ένα μήνα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας, επιβεβαιώνει με το καλημέρα σας το ρόλο που ήρθε να επιτελέσει ο νέος Υπουργός κ. Γεωργιάδης.

Καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας και ιατρικής δεοντολογίας, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα.

Η αποθέωση της υποκρισίας και η ανάδυση όλων των φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας, αποτελούν όπλο για την αδρανοποίηση των πολιτών και την ανεμπόδιστη επιβολή των καταστροφικών επιλογών του μνημονίου.

Φαίνεται πως τα εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, τα χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά, οι ψεκασμοί που δεν έγιναν για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι ελλείψεις που εμφανίζονται σε αντιρετροϊκά και όχι μόνο φάρμακα, η υποστελέχωση, συρρίκνωση και κατάργηση των δομών υγείας κ.ά που δημιούργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων τριών χρόνων της οποίες είναι φανατικός θιασώτης ο κ. Γεωργιάδης δεν τον απασχολούν.

Είναι φανερό πως αυτοί που παριστάνουν τους υπεύθυνους, διαλύουν καθημερινά και συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού λαού.

Και στην περίπτωση του νέου Υπ. Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη “η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται”, όπως λέει και ο λαός μας».

Διαβάστε το ρεπορτάζ του HOT DOC (τεύχος 22) για τις οροθετικές

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…