Newsroom

Newsroom

Παραιτήθηκε ο Ζάεφ από πρωθυπουργός

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού του αλλά και της κυβέρνησης του υπέβαλε το απόγευμα, στον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ

AP20243813103334

Στην επιστολή του ο Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει ότι παραιτείται, λόγω της εκλογική ήττας του κόμματος του, Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), κατά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Ζάεφ είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Όπως τόνισε στην επιστολή παραίτησης του «κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργού λάβαμε ιστορικές αποφάσεις, με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία, αντί για «πρώην δημοκρατία», χωρίς μόνιμη και κυρίαρχη θέση της στην κοινωνία των εθνών, έλαβε ό,τι της ανήκει, σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και την ιστορική της αξία. Οι αποφάσεις αυτές επέτρεψαν στους Μακεδόνες και τη μακεδονική γλώσσα να επιβεβαιωθούν από όλο τον κόσμο και τη φορά αυτή και από τη γείτονα και φίλη μας, Ελλάδα. Πιστεύω ότι με αυτό εξασφαλίσαμε διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και στρωμένο δρόμο για την οικονομική ευημερία του λαού μας» .

Το Κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται αύριο να επιβεβαιώσει, χωρίς συζήτηση, τις παραιτήσεις και στη συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εντός δέκα ημερών πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, πρέπει σε διάστημα 20 ημερών να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ζάεφ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος του και νέος αρχηγός  αναδείχτηκε ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζάεφ. Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναμένετε να είναι και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις νόμιμες προθεσμίες, η όλη διαδικασία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό εκτός από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, συμμετέχουν μικρότερα κόμματα και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, ενώ στο νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς).

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη