Παραιτήθηκε μέλος του Δ.Σ του Γηροκομείου – "Σαράκι" στο ίδρυμα μέχρι και σήμερα ο υπόδικος αρχιμανδρίτης;

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται για ακόμη μια φορά το πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών. Τα τεράστια χρέη και προβλήματα που άφησε πίσω της η επί χρόνια «αμαρτωλή» διοίκηση του «παπά των σκανδάλων» φαίνεται πως έχουν εξαπλωθεί σαν ιός για τον οποίο δύσκολα θα βρεθεί η «γιατρειά». Καίριο χτύπημα στην εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου εμφανίζεται η νέα προσωρινή διοίκηση.

5b6eb1621dc524e7678b45a2

Ρεπορτάζ: Νίκος Σπυρόπουλος

Η κατάσταση που επικρατεί από τον Ιούνιο είναι τεταμένη. Αφορμή, όπως αναφέρουν πηγές του γηροκομείου στο koutipandoras.gr, οι κινήσεις του προέδρου της προσωρινής Διοίκησης, Ζώη Κολιού.

Η παραίτηση στις 9 Αυγούστου, μέλους του Δ.Σ σε συνδυασμό με τη ρητή εντολή της Περιφέρειας από τα τέλη Ιουλίου για προσωρινό κλείσιμο δυο περιπτέρων στο ίδρυμα και τη μεταφορά όλων των ηλικιωμένων σε ένα, πυροδότησε νέες καταστάσεις που σίγουρα δεν βοηθούν ούτε τους τροφίμους αλλά ούτε και τους εργαζομένους.

Την ίδια στιγμή, οι συναντήσεις του Ζ. Κολιού στο Γηροκομείο με τον υπόδικο αρχιμανδρίτη Μπούμπα προκαλούν ανησυχία και φέρνουν στο προσκήνιο, όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, ζήτημα περί συμμαχίας μερίδας των προσωρινών μελών του Δ.Σ υπό τον προσωρινό πρόεδρο με τον κύκλο του «αμαρτωλού παπά» που υπάρχει ακόμα στο ίδρυμα.

Το μισό εκατομμύριο ευρώ του Μπούμπα, η ποινική δίωξη και οι φόβοι για «ξέπλυμα»


Τον Οκτώβριο του 2017, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά του ήδη υπόδικου αρχιμανδρίτη Μπούμπα για το μισό εκατομμύριο ευρώ που σήκωσε από κληροδότημα του Γηροκομείου.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr τον Οκτώβριο του 2016 και συμπεριελήφθη στο «καυτό» κατηγορητήριο της εισαγγελίας Διαφθοράς εις βάρος του άλλοτε ισχυρού προέδρου της ΕΕΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η τότε Προσωρινή Διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών ψάχνοντας τα οικονομικά του Γηροκομείου, εντόπισε κάτι αρκετά ύποπτο και περίεργο.

Ο «αμαρτωλός» αρχιμανδρίτης αφού «σήκωσε» μισό εκατομμύριο ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό κληροδοτήματος χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, τέσσερα χρόνια μετά άνοιξε λογαριασμό στο όνομά του σε άλλη τράπεζα και έβαλε ποσό χρημάτων ίσο με αυτό που είχε κάνει ανάληψη. Συγκεκριμένα, το 2010, ο αρχιμανδρίτης χωρίς να έχει λάβει τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων και την άδεια της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων μόνο με μια απόφαση Δ.Σ της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών, προέβη στην ανάληψη συνολικά 534.000 ευρώ από το Κληροδότημα Βαρθολομαίου, ρευστοποιώντας και λίρες που βρίσκονταν σε θυρίδα.

Διαβάστε σχετικά: Το κατηγορητήριο που «καίει» τον «αμαρτωλό» αρχιμανδρίτη του Γηροκομείου Αθηνών

Το Δεκέμβριο του 2014 και αφού το Γηροκομείο εισέπραξε περισσότερα από 800.000 ευρώ από τη μίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας του, ο Μπούμπας άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό και με διαδοχικές καταθέσεις έβαλε το ποσό των 534.000 ευρώ. Δηλαδή, όσα ακριβώς είχε «σηκώσει» πριν από τέσσερα χρόνια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω κληροδοτήματος.

Δικαιούχος του λογαριασμού εμφανίζεται ο ίδιος ο Μπούμπας ενώ ο λογαριασμός φέρει την επωνυμία «Κληροδότημα Αγγελική Βαρθολομαίου. Ο υπόδικος παπάς εν συνεχεία, εμφάνισε τα καταθετήρια αυτά στο λογιστήριο της ΕΕΑ τα οποία και καταχωρήθηκαν, χωρίς να ελεγχθούν όπως θα έπρεπε. Έτσι, αυτά αποτυπώθηκαν ως καταθέσεις σε καταθετικό λογαριασμό του Γηροκομείου παρά το γεγονός ότι δικαιούχος του λογαριασμού δεν ήταν η ΕΕΑ αλλά ο πρόεδρός της.

Το καλοκαίρι του 2015 ο Μπούμπας με έγγραφό του, ενημέρωσε τόσο την Τράπεζα, όσο και τη Διεύθυνση Εθνικών κληροδοτημάτων της περιφέρειας Αττικής, πως έχει καταθέσει τα χρήματα του κληροδοτήματος Βαρθολομαίου σε λογαριασμό. Δεν διευκρίνιζε όμως πουθενά πως δικαιούχος είναι μόνο ο ίδιος.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που «έκανε φτερά» από το κληροδότημα Βαρθολομαίου, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο εις βάρος του Μπούμπα, ανέρχεται ακριβώς στα 533.821,64 ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει αν τα χρήματα που κατατέθηκαν εν τέλει στο λογαριασμό είναι τα χρήματα του κληροδοτήματος ή είναι χρήματα που προήλθαν από εισπράξεις μισθώματος ακινήτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr, υπάρχει έντονη κινητικότητα από την προσωρινή διοίκηση ώστε ο «παπάς των σκανδάλων» να επιστρέψει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Γι΄αυτό φέρεται να γίνονται και οι συναντήσεις του Μπούμπα με τον Κολιό στο Γηροκομείο.

«Μιλάμε φυσικά με τον Μπούμπα. Μου έκανε εξουσιοδότηση το Δ.Σ να τον καλέσω να μου πει. Και πάλι θα τον ξανακαλέσω, και θα έρθει όσες φορές χρειάζεται μέχρι να επιστραφούν τα χρήματα στο γηροκομείο. Είναι περιουσία του. Τι θέλουν, να τα λέμε έξω σε καφετέρια και να λένε άλλα;», δήλωσε ο Ζώης Κολιός στο koutipandoras.gr.

Ερωτηθείς σχετικά για τα όσα καταγγέλλονται στο Γηροκομείο για τα «τετ-α-τετ» του με τον υπόδικο Μπούμπα, ο κ. Κολιός τόνισε: «Δεν έχω κανέναν λόγο να κρυφτώ από κανέναν. Όποιος θέλει να τον κατηγορήσει αν είναι εισαγγελέας να τον καταδικάσει. Έχω αρμοδιότητα να τον βάλω εγώ φυλακή;».

Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι και ειδικότερα ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, κ. Δημήτρης Παπαχρήστος χαρακτήρισε ως «παράλογες» τις συναντήσεις αυτές, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για προσπάθεια ενός ξεπλύματος στις «παράνομες πράξεις του παπά, ώστε στη δίκη που έρχεται σε λίγους μήνες να λάβει ελαφρύτερη ποινή».

Αυτό επισημαίνει και ο πολύπειρος αντιπρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ της ΕΕΑ και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής σε επιστολή του προς άλλο μέλος. «Η επιστροφή των 534.000 ευρώ πρέπει να γίνει στο όνομα του γηροκομείου, από το ταμείο του οποίου υπεξαιρέθηκαν το 2014, και όχι στο όνομα του κληροδοτήματος Βαρθολομαίου [….]Ο π.Μπούμπας επιστρέφει τα χρήματα ως ελαφρυντικό έμπρακτης μεταμέλειας στο δικαστήριο, που θα δικασθεί».

Από την αντίπερα όχθη, ο προσωρινός πρόεδρος χαρακτήρισε ως εσκεμμένη την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στις αρχές της ανάληψης των καθηκόντων του. «Δεν θέλω να κρίνω τον εργαζόμενο γιατί δικαιολογημένα όταν χρωστάει 7μιση εκατ. ευρώ μισθοδοσία το Γηροκομείο, πρέπει να κάνει αυτό που θέλει για να διεκδικήσει τα χρήματά του. Ένα να ξέρει μόνο, ότι η διοίκηση η δικιά μου θα έχει τύπο και θα είμαστε ακριβώς σε ό,τι λέμε 100% ακόλουθοι. Θα δείτε πώς θα αλλάξει το κλίμα. Δεν έχει καμία ιδιοτέλεια η διοίκηση».

Ταυτόχρονα, σκληρά πυρά εξαπολύουν προς το πρόσωπο του Κολιού οι εργαζόμενοι κατηγορώντας τον για «αυταρχικές τακτικές» και ανήθικες επιθέσεις και μέσω κοινωνικών δικτύων. Μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν ως πολιτικό τυχοδιώκτη, αναφερόμενοι στο πολιτικό του παρελθόν. Υπήρξε Γενικός και Οικονομικός Διευθυντής των ΑΝ.ΕΛ. Μεταπήδησε στην Τελεία του Γκλέτσου ενώ είναι ιδρυτής του κόμματος Πατριωτική Ρομφαία Νίκης, το οποίο συνεργάζεται με το πολιτικό κόμμα Ρίζες του Β. Καπερνάρου.

Ποιος δεν θέλει την εξυγίανση του Γηροκομείου;


«Φοβούνται κάποιοι μη βρούμε πράγματα στο λογιστήριο, επιστήμονες ήθος όπως είμαι εγώ και η παρέα μου». Αυτό δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΑ. Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία περί κατάχρησης χρημάτων από ανθρώπους που πάλευαν όλα τα χρόνια για την εξυγίανση του ιδρύματος και δεν ανήκαν στον κύκλο του έκπτωτου αρχιμανδρίτη, τόνισε πως δεν έχει εντοπιστεί κάτι.

«Όταν έχεις ένα πόρισμα (σ.σ αναφέρεται στην Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών που αποκάλυψε τον Ιούλιο του 2017 koutipandoras.gr), και σε κατευθύνουν σε μια γραμμή αυτό πρέπει να κάνεις. Αν είναι να μένουμε εκεί και να μην κάνουμε τίποτα δεν γίνεται δουλειά. Μου έχουν απαγορεύσει να κάνω μισθώσεις. Έκαναν επίσχεση πριν δουν τί γίνεται».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Περιφέρειας για προσωρινό κλείσιμο των δυο περιπτέρων του Γηροκομείου, δήλωσε πως: «Είναι ψυχοφθόρο να μεταφέρεις δεξιά και αριστερά τον ηλικιωμένο. Έχω κάνει αρνητική εισήγηση για αυτήν την εντολή».

Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας, για το «Περίπτερο “Εστία Αθηνών” δεν έχει εκδοθεί άδεια ίδρυσης Μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών που ζητήθηκαν. Από έλεγχο κλιμακίου κοινωνικών συμβούλων της υπηρεσίας μας στα λειτουργούντα κτίρια περίθαλψης ηλικιωμένων της μονάδας “Κονσόλειο”, “Βασίλισσα Όλγα”, “Εστία Αθηνών”, διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες παροχής υπηρεσιών στους περιθαλπόμενους. Νέες επισχέσεις εργασίας από απασχολούμενοι στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό».

Όπως επισημαίνει η απόφαση, «Η λειτουργία των περιπτέρων “Βασ. Όλγα και Εστία Αθηνών” ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των περιθαλπομένων».


Αποφασίστηκε λόγω των παραπάνω η: «προσωρινή μεταφορά όλων των περιθαλπόμενων των περιπτέρων «Βασιλισας ΟΛΓΑ» και «ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» στο περίπτερο “ΚΟΝΣΟΛΕΙΟ” δυναμικότητας 118 κλινών». 

Μήπως πρέπει να επέμβει πιο αποφασιστικά ο Δήμος; Γιατί ενώ τα πράγματα είχαν βρει έναν ρυθμό με την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση εκτροχιάστηκαν ξανά; Πόσο ισχυρός είναι τελικά ο κύκλος του Μπούμπα εντός του Γηροκομείου; Ποιος θα πετάξει επιτέλους αυτό το «σαράκι» εκτός ιδρύματος; Οι αντοχές των εργαζομένων όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr έχουν στερέψει πλέον. Ζητούν την ενεργή και αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Διαβάστε την υπόλοιπη απόφαση της Περιφέρειας:



Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…