Newsroom

Newsroom

Παραδόθηκε ένας εκ των δραστών του μακελειού στην Γαλλία – Συνεχίζονται οι έρευνες – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σε ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δύο δραστών του μακελειού στην Charlie Hebdo, που διαφεύγουν της σύλληψης έχουν επιδοθεί οι…

gallia 6

Σε ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δύο δραστών του μακελειού στην Charlie Hebdo, που διαφεύγουν της σύλληψης έχουν επιδοθεί οι αρχές ασφαλείας στην Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, οι δυο τρομοκράτες έκλεψαν βενζίνη και τρόφιμα από βενζινάδικο το πρωί της Πέμπτης, σε περιοχή βόρεια της Γαλλικής πρωτεύουσας και ο ιδιοκτήτης του αναγνώρισε τους δυο δράστες.

Στα χέρια της γαλλικής αστυνομίας βρίσκεται ο ένας εκ των τριών φερόμενων ως δραστών της πολύνεκρης επίθεσης.

Ο 18χρονος Χαμίντ Μουράντ, ο νεότερος από τους τρεις, παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές όταν είδε το όνομά του δημοσιευμένο στα ΜΜΕ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι iTele, ο Μουράντ υποστηρίζει πως είναι αθώος και έχει άλλοθι για την ώρα της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ γνωστός στις γαλλικές αρχές είναι ένας από τους τρεις φερόμενους ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι, ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής.

Ο Σερίφ Κουασί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2005, σε ηλικία 22 ετών, όταν επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία, πιθανότατα για να στρατολογηθεί στο τζιχαντιστικό κίνημα. Τότε ο Κουασί καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, όμως βγήκε από τη φυλακή μετά από 18 μήνες.

Ύποπτος για την επίθεση στο Charlie Hebdo, εκτός από τον Σερίφ Κουασί, είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο 34χρονος αδελφός του, Σαΐντ.

Τις τελευταίες ώρες πάντως έχουν δει το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν ή έζησαν το μακελειό από κοντά.


Η σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Κορίν Ρέι (φώτο) που υπογράφει ως « Coco » ήταν ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους των συναδέλφων της. Μιλώντας σε γαλλικά Μέσα είπε: “

“Είχα πάει να πάρω την κόρη μου από τη φύλαξη και φτάνοντας μπροστά στην πόρτα του κτιρίου της εφημερίδας, δυο οπλισμένοι άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα μας απείλησαν με άγριο τρόπο. Ήθελαν να μπουν και να ανέβουν. Πάτησα τον κωδικό. Πυροβόλησαν τον Βολινσκί, τον Καμπού… κράτησε 5 λεπτά… είχα καλυφθεί κάτω από ένα γραφείο… μιλούσαν τέλεια τη γαλλική… εκδικούνταν για την Αλ Κάιντα”, είπε η σκιτσογράφος.

Ο Γουαντρίλ Λανός ήταν από τους πρώτους ρεπόρτερ που έφτασαν στο σημείο και ανακαλώντας στην μνήμη του τις πρώτες εικόνες δήλωσε στο BBC: “Καθώς μπαίναμε μέσα στα γραφεία, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί. Υπήρχε αίμα παντού”.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: ” Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που κυνηγούσαν εμπόρους ναρκωτικών. Φορούσαν μάσκες και πυροβολούσαν μεθοδικά”.

Ένας κάτοικος της περιοχής που ζεί απέναντι από την εφημερίδα δήλωσε: ” Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ήχοι από πυροτεχνήματα για την κινέζικη πρωτοχρονιά. Μόλις διαπίστωσα τι συμβαίνει είπα στην γυναίκα μου να πέσει στο έδαφος. Είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητο ή να κρύβεται πίσω από αυτοκίνητα και φορτηγά. Ήταν η απόλυτη φρίκη”.

Ένας ταχυδρόμος εμφανώς σοκαρισμένος είδε σε μικρή απόσταση την εκτέλεση του αστυνομικού που η καταγραφή του σε βίντεο συγκλόνισε την ανθρωπότητα: ” Μόλις άρχισαν οι πυροβολισμοί, είδα τον αστυνομικό να πέφτει κάτω, δεν πρόλαβε να κάνει και πολλά. Οι δράστες τον πλησίασαν και θεώρησα ότι θα συνεχίζουν να πυροβολούν και προς την πλευρά μου. Εκείνη την στιγμή ο ένας από αυτούς ενώ έτρεχε πέρασε πάνω από τον αστυνομικό και…απλά τον εκτέλεσε…δεν πίστευα ότι θα ζούσα τέτοια βαρβαρότητα στην ζωή μου…”

Σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν χώρα συγκεντρώσεις συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης. Στην Γαλλία έχει κυρηχτεί πένθος ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα.


Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιμάμηδες σε όλη την Γαλλία έχουν καταδικάσει το συμβάν που όπως τονίζουν δεν συνάδει με το Ισλάμ.

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…