Newsroom

Newsroom

Παππάς: Οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες είναι εκτιμήσεις των πρακτορείων

Στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, το ΕΣΡ, την τηλεοπτική διαφημιστική πίτα, αλλά και το barcode αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι από την αρχή της παρούσας διακυβέρνησης τα κανάλια έχουν πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν καταλογίζονταν, ενώ ήταν ψηφισμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

5808a0801dc5240e588b47fc

Σημείωσε επίσης ότι η παρούσα σύνθεση του ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε πάνω από 15 χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία το πολιτικό σύστημα σκοπίμως είχε αφήσει να εκφυλιστεί, όπως είπε. Όσον αφορά στο barcode στις εφημερίδες, τόνισε ότι «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες, είναι εκτιμήσεις από τα πρακτορεία και όχι οι ακριβείς πωλήσεις των εφημερίδων», ενώ με τον νέο νόμο θα αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα.

Αναλυτικότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υπουργού ΨΗΠΤΕ στο «Κόκκινο 105,5». Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπουργείου του ανέφερε ότι «στα ζητήματα των Μέσων Ενημέρωσης η ΝΔ έχει μια κεκτημένη ταχύτητα που δεν της επιτρέπει να παρακολουθεί της εξελίξεις, όπως για παράδειγμα με το ΕΣΡ. Έτσι δεν παρακολουθεί και την συζήτηση στη Βουλή, η οποία έχει καταστεί ήδη πολύ παραγωγική, έχουν εντοπιστεί συγκλίσεις σε πάρα πολλά επίπεδα και η κριτική περί κρατικού μονοπωλίου έχει πάει στην άκρη. Τι κάνουμε λοιπόν;. Επειδή ο χώρος της τηλεοπτικής διαφήμισης παρότι είναι ένας χώρος που αφορά πολύ μεγάλους τζίρους έχει σημαντικές γκρίζες ζώνες. Γνωρίζετε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια για χρόνια έχουν λειτουργήσει υπό το καθεστώς των λεγόμενων αδιαφανών επιστροφών. Επιπροσθέτως έχουν το πρόβλημα ότι τα λεγόμενα media shops αποδίδουν τα χρήματα των διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έξι ή εννέα μήνες μετά, ενδεχομένως και ένα χρόνο μετά. Αυτά είναι προβλήματα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών έρχεται να λύσει. Δεν πρόκειται για κανένα κρατικό μονοπώλιο, θα αναπτυχθεί από τους ενδιαφερόμενους της αγοράς, θα έχει την εποπτεία βεβαίως το ΕΣΡ διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά αυτό που θα κάνει είναι ότι θα βεβαιώνει ότι όλες οι συναλλαγές που αφορούν τον τηλεοπτικό χρόνο, θα γίνονται πάνω σε αυτή την πλατφόρμα. Έτσι θα μπορούν και να εκκαθαρίζονται γρήγορα και τα χρήματα να αποδίδονται σε πολύ λίγες μέρες, συνεπώς θα έχουμε πάταξη της αδιαφάνειας και ενίσχυση της βιωσιμότητας των τηλεοπτικών σταθμών».

Μάλιστα, για τα κανάλια ειδικότερα, παρατήρησε ότι «από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης τα κανάλια έχουνε πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους που δεν καταλογίζονταν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τώρα που βαίνουμε προς την αδειοδότηση θα επανεξετάσουμε και το φορολογικό τους καθεστώς. Αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα». Και για το barcode στις εφημερίδες, «πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι κυκλοφορίες που βλέπουμε στις εφημερίδες, ότι είναι εκτιμήσεις από τα πρακτορεία. Δεν είναι οι ακριβείς πωλήσεις των εφημερίδων». Με το νέο νόμο, «θα μαζεύουμε σε έναν υπολογιστή τις πωλήσεις σε πραγματικό χρόνο όλων των εφημερίδων αποτυπώνονται τι γίνεται στην αγορά του ταλαιπωρημένου αυτού χώρου. Ελπίζουμε ότι η ΝΔ θα αναθεωρήσει την στάση της γιατί είναι ανεξήγητο, το σύστημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του αναπτυγμένου κόσμου». Ενώ για την αγωγή που έκανε εναντίον του ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, απάντησε λέγοντας, «πάλι καλά που δεν μου έκαναν αγωγή γιατί κέρδισε ο ένας παίχτης και όχι ο άλλος…».

«Το ΕΣΡ σήμερα έχει περάσει όσα δεν έγιναν σε 15 χρόνια»

Σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς αναγνώρισε ότι «όπως είμαστε αυστηροί στην κριτική πρέπει να είμαστε γενναίοι και στον έπαινο. Αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει κάνει μέσα σε λίγους μήνες όσα δεν έγιναν σε πάνω από 15 χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία βεβαίως το πολιτικό σύστημα σκοπίμως είχε αφήσει να εκφυλιστεί. Είμαστε στη φάση που και ο αριθμός των αδειών έχει καθοριστεί, και ένα ελάχιστο τίμημα έχει απαιτηθεί από το ΕΣΡ το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που καταφέραμε να μαζέψουμε με τον διαγωνισμό πέρυσι -ο οποίος κακώς κατά τη γνώμη μας ακυρώθηκε- και είμαστε στην επόμενη μέρα. Νομίζω ότι εάν όλοι οι συμβαλλόμενοι και οι συμβάλλοντες σε αυτό το πεδίο -δεν θέλω να πω αγορά ένα πολύ κρίσιμο πεδίο δημόσιου ενδιαφέροντος- σκεφτούν με όρους επόμενης ημέρας μπορούμε πάρα πολύ γρήγορα να πάμε σε μια κατάσταση όπου το πεδίο θα είναι και ρυθμισμένο και βιώσιμο. Αισιοδοξώ», δήλωσε ο υπουργός, «ότι θα γίνει γρήγορα, γιατί βλέπω μια εγρήγορση και αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και να μην ξεχνάμε ότι προβλέπεται και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων, 400 άτομα, για κάθε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας», τόνισε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες των καναλαρχών, είπε πως «είναι μια απόφαση εύλογη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα στην οποία διεκδικεί είτε ο ιδιοκτήτης καναλιού, είτε ο δικαστής, να μην καταθέτουν πόθεν έσχες, ο γιατρός και ο δικηγόρος να μην χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτή είναι η Ελλάδα του παρελθόντος. Εδώ θα πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και όπως φορολογείται, και είναι υπόχρεος μάλιστα στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων οποιοσδήποτε βουλευτής (…) έτσι πρέπει να γίνεται και με τις άλλες κατηγορίες πολιτών οι οποίοι πρέπει να είναι υπόχρεοι σε μια τέτοια πρόνοια».

«Η ΕΡΤ στάθηκε στα πόδια της»

«Η ΕΡΤ έχει κλείσει έναν κύκλο», απάντησε κατ’ αρχάς ο αρμόδιος υπουργός και εξήγησε συνεχίζοντας: «Έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Λέγανε ότι δεν θα βγει, δεν βγαίνει, επειδή πήραμε την απόφαση να την ανοίξουμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Στάθηκε στα πόδια της, είναι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχει εξαιρετικές εκπομπές τις οποίες δεν μπορεί να βρει σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Έκλεισε ένας πρώτο κύκλος και νομίζω ότι μπορεί να γίνει το επόμενο βήμα και ρυθμό ταχύ και αποτελεσματικό. Δηλαδή να μπει η ΕΡΤ και στη μυθοπλασία, να στηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό και να κατακτήσει βήμα βήμα τον ρόλο που τις αρμόζει»

Καταγγελία σοκ: Εργοδότρια στην Πάρο απαίτησε να δουλέψει και ανήλικη, για να μπορεί να μείνει με τη μητέρα της

παρος λιμανακι

Καταγγελία σοκ: Εργοδότρια στην Πάρο απαίτησε να δουλέψει και ανήλικη, για να μπορεί να μείνει με τη μητέρα της

Η μητέρα είχε ενημερώσει την εργοδότρια ότι είναι μονογονεϊκή οικογένεια και πως θα έπρεπε να…

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για το κύκλωμα εκβιαστών στο κέντρο της Αθήνας

dimotiki astynomia8 7 1 1 1

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για το κύκλωμα εκβιαστών στο κέντρο της Αθήνας

Στις αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στην Αττική και εκβίαζε καταστήματα εστίασης και…