Παππάς: Να προχωρήσουμε γρήγορα στη συγκρότηση ΕΣΡ και σε νέες άδειες καναλιών

Την ανάγκη να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

nikos pappas kanalia

Την ανάγκη να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Συμφωνείτε ότι η εικόνα και οι παλινωδίες με τα ισοδύναμα έκαναν ζημιά στην κυβέρνηση;

Εξαρτάται από την οπτική γωνία που υιοθετεί κανείς. Όσοι πιστεύουν στην κυβέρνηση κατανοούν την τεράστια προ προσπάθεια που γίνεται για τη δίκαιη κατανομή του βάρους των μέτρων. Η λέξη ισοδύναμα δεν υπήρχε καν στο πολιτικό λεξιλόγιο της χώρας πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Είδαμε πού μας οδήγησε η πολιτική του «κάνω ό,τι μου πουν». Εκεί βέβαια δεν υπάρχουν παλινωδίες, γιατί δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Εάν υπήρχαν έτοιμες συνταγές θα τις είχαμε εφαρμόσει, μην έχετε καμία αμφιβολία.
 

Η εικόνα των υπουργών στα κανάλια σας ικανοποιεί; Κάποιοι εκ των συναδέλφων σας, μάλιστα δείχνουν να αγνοούν την εντολή του πρωθυπουργού να μην Βγαίνουν στα κανάλια και είναι πρωταθλητές σε αυτό.

Θέλω να επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί. Οι υπουργοί υπάρχουν για να κάνουν και όχι για να λένε. Είναι προτιμότερο όταν βγαίνεις να λες «έκανα αυτό» παρά να λες «θα κάνω το άλλο’.

Αλήθεια ισχύει η φράση του πρωθυπουργού ότι σε έξι μήνες οι υπουργοί θα κριθούν;

Και σε έξι μήνες και κάθε ημέρα κρινόμαστε και από τον πρωθυπουργό και από τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από την κρίση. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος ελπίδας και την ελπίδα αυτή δεν θα τη διαψεύσουμε.

 

Ανησυχείτε για την κυβερνητική πλειοψηφία ότι βουλευτές της ενδέχεται να μην ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα; Ο Ν Νικολόπουλος π.χ. δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από τη στήριξη της συγκυβέρνησης.

Όπως σας είπα ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και αυτό ισχύει για όλους υπουργούς, βουλευτές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη , όλους. Το σημαντικό σήμερα δεν είναι να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού υπό ποιες προϋποθέσεις το εξετάζετε; Υπάρχει πρόταση του πρωθυπουργού εν ισχύ;
 

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ απεδείχθη λειτουργική και πετυχημένη και κάθε άλλο παρά δημιούργησε τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου. Η κυβέρνηση και τώρα έχει σαφή και σταθερή πλειοψηφία. Αυτό γίνεται κατορθωτό ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακλόνητη σταθερά του πολιτικού συστήματος με κοινοβουλευτική δύναμη κοντά στο 151. Αυτοί που καλούνται να τοποθετηθούν είναι τα κόμματα που αναφέρατε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Περιμένουμε να δούμε αν θα εγκαταλείψουν την ταύτιση στην κριτική που ασκούν με τη Ν. Δ. Οφείλω βέβαια να αναγνωρίσω ότι στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες παρ’ όλη την κριτική υπερψήφισαν τις διατάξεις που αφορούν τη δημοπρασία των αδειών και τη συγκρότηση της EPTnet. Υπήρξε και ευρεία συναίνεση στη ανασυγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτό έγινε κατορθωτό διότι είχαμε εξαντλητική και ειλικρινή συζήτηση στις επιτροπές και στην Ολομέλεια, ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και κριτικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τις κρισιμότερες, δηλαδή, διατάξεις. Αυτό το αναγνωρίζουμε και το καταγράφουμε ως θετικό.
 

Δεσμεύεστε για αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός της κυβερνητικής σας θητείας, στην κατεύθυνση της κατάργησης του BONUS;

Αναφέρεστε σε μια πάγια θέση μας, η οποία σαφέστατα θα πραγματοποιηθεί. Η Αριστερά έχει ιστορικό χρέος να βάλει τη σφραγίδα της στη λειτουργία της δημοκρατίας, στη διαφάνεια και την ισότητα της ψήφου των πολιτών.
 

Η αντιπολίτευση με αφορμή και τα πόθεν έσχες συναδέλφων σας- ειδικά του Αλέκου Φλαμπουράρη- σας αποκαλεί «κυβέρνηση της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Πρόκειται για αποτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι γελοίο να βασίζονται κατηγορίες «διαφθοράς και διαπλοκής», όπως αναφέρετε σε αυτήν. Ο κόσμος μπορεί να κρίνει τι είναι πραγματικά διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο και τι είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα που προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης.
 

Και εσάς προσωπικά πάντως ειδικά το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης σας αποκαλούν «υπουργό καναλάρχη», με την έννοια ότι δημιουργείται «νέα διαπλοκή».

Σας θυμίζω ότι οι αρχικές τοποθετήσεις βουλευτών ήταν θετικές επί της αρχής του νομοσχεδίου. Η τελική τους στάση υπερψήφισης κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου είναι αναντίστοιχη με τη χρήση ακραίων χαρακτηρισμών. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι οι ακραίες εκφράσεις είναι πολιτικά λειτουργικές. Προφανώς και είναι άστοχη η κριτική περί υπερεξουσιών. Νομίζω ότι το κλίμα ευρείας συναίνεσης επί κρίσιμων άρθρων είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, ούτως ώστε η διάσκεψη των προέδρων να ολοκληρώσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να προχωρήσει γρήγορα π διαδικασία των αδειών. Είμαι αισιόδοξος.
 

Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ωστόσο κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι συνθηκολόγησε με τη διαπλοκή λόγω και της αλλαγής της Λίνας Αλεξίου από το ΕΣΡ.

Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία. Έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι και καθένας έχει βγάλει συμπεράσματα. Σημασία έχει ότι αυτό που κάναμε μπορεί να θωρακίσει θεσμικά το ΕΣΡ, ούτως ώστε κανείς να μην μπορεί εκ των υστέρων να αμφισβητήσει τον διαγωνισμό, βασιζόμενος στη μη νόμιμη μέχρι σήμερα σύνθεσή του. Για τα έργα και τις ημέρες του ΕΣΡ μέχρι σήμερα έχουμε όλοι μας διαμορφώσει γνώμη. Αυτή την ώρα, όμως, σημασία έχει να προχωρήσουμε μπροστά. Τα περί συνθηκολόγησης επιτρέψτε μου να τα αφήσω ασχολίαστα.
 

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει χαλάρωση του προγράμματος λόγω της επιβάρυνσης που δέχεται η χώρα από το προσφυγικό, κ.υπουργέ;

Το προσφυγικό είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό θέμα, ωστόσο όλοι οι εταίροι μας δεν το αντιμετωπίζουν με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν η αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης να είναι υπόθεση μόνο μιας χώρας. Το θέμα της χαλάρωσης του προγράμματος απασχολεί έτσι κι αλλιώς την κυβέρνηση ανεξάρτητα από το προσφυγικό.
 

Στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο πρωθυπουργός; Και η σημαίνει «έντιμος συμβιβασμός»;

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας. Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με τους εταίρους μας και αυτή τη στιγμή γίνεται διερεύνηση για την εξεύρεση πιθανής λύσης. Γι‘ αυτό άλλωστε δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή. Όσο για τον έντιμο συμβιβασμό» προϋποθέτει αλληλοκατανόηση. Οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που προτείνουμε δεν επιβραβεύει μπαταχτσήδες, όπως είπαν κάποιοι, αλλά δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και βιώσιμης εξυπηρέτησης των δανείων. Να καταλάβουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτό να χάνει απλώς ο κόσμος τα σπίτια του. Να καταλάβουν, επίσης, ότι μια κατάρρευση της αγοράς κατοικίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ούτε των ιδιοκτητών, ούτε των τραπεζών, ούτε των εταίρων.
 

Κάποιοι εκ των δανειστών πάντως φαίνεται να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ανακεφαλαιοποίηση -με την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων- ως μέσο πίεσης προκειμένου να περάσουν τα μέτρα που θέλουν.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι προγραμματισμένη και θα υλοποιηθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεμονωμένες δηλώσεις εταίρων, δεν καθορίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα. Τις δηλώσεις και τις διαρροές όσων θέλουν να ναρκοθετήσουν τη συμφωνία και την πορεία της οικονομίας τις έχουμε συνηθίσει. Τους γνωρίζουμε πλέον.
 

Οι Βρυξέλλες σας κατηγορούν για καθυστερήσεις και για αμφισημία στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Δεν είναι οι Βρυξέλλες που μας κατηγορούν επίσημα, αλλά συγκεκριμένες φωνές που επιθυμούν να δημιουργήσουν κλίμα. Η υλοποίηση προχωρά κανονικά, άλλωστε μόλις ψηφίστηκε και ο σχετικός νόμος από τη Βουλή.
 

Με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, η κυβέρνηση σας τι θα διεκδικήσει; Και πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση;

Η συζήτηση θα ξεκινήσει, όπως έχουμε συμφωνήσει, αμέσως μόλις υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. Από εκεί και πέρα, όλα θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι θα ζητήσουμε; Το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, ώστε η οικονομία της να μπορέσει να αναπνεύσει, να βγούμε από τον κύκλο της λιτότητας και να υπάρξει ανάπτυξη.
 

Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ . θα μείνει ενωμένη μετά την εκλογή νέου αρχηγού;

Η Ν.Δ. πηγαίνει σε εκλογή αρχηγού χωρίς να συζητά για τη στρατηγική και την πολιτική της. Αυτό ο κόσμος το προσλαμβάνει. Δεν θα μπορούσα να σας απαντήσω στο αν θα μείνουν ενωμένοι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μετά τη συμφωνία με τους εταίρους βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Η στρατηγική που επέλεξε η Ν.Δ. ήταν να ενδυθεί το «κόμμα του ευρώ», ισχυριζόμενη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Αυτό το ενδεχόμενο έκλεισε. Ο λαός μας, αποτίμησε τη διακυβέρνηση Ν.Δ. με την ψήφο του και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές. Μένει λοιπόν να εξηγήσει η Ν.Δ. τι ακριβώς πρεσβεύει στη νέα φάση. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις Για να πούμε όμως και μια καλή κουβέντα, η δημοκρατική διαδικασία σε ένα κόμμα όπως η Ν.Δ. είναι κάτι θετικό ούτως ή άλλως.

 

Το εγχείρημα- πανευρωπαϊκό κόμμα- που ξεκινά ο Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύετε ότι μπορεί να έχει επιτυχία; Και γενικότερα να συγκροτηθεί ισχυρός πόλος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ;

Για να κάνεις κόμμα πρέπει να μπορείς να μη λες διαρκώς ψέματα σε φίλους συντρόφους και αντιπάλους.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…