Newsroom

Newsroom

Παπαρήγα στη διακαναλική: Δεν υπάρχει επιθυμία διαλόγου για κυβερνητική συμμετοχή

Το ΚΚΕ έχει βαθύτερες διαφωνίες με τα άλλα κόμματα. Δεν υπάρχει επιθυμία για διάλογο για κυβερνητική συμμετοχή. Θα περίμενε κανείς…

Το ΚΚΕ έχει βαθύτερες διαφωνίες με τα άλλα κόμματα. Δεν υπάρχει επιθυμία για διάλογο για κυβερνητική συμμετοχή. Θα περίμενε κανείς ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινούσαν με άμεσα μέτρα στη διακαναλική τους. Εμείς περιμέναμε τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι το πιο άμεσο. Τι θα γίνει με τη στάση πληρεωμών που επίκειται. Τα φορολογικά μέτρα που θα επιβάλουν πρέπει να είναι άμεσα. Χρειάζονται έκτατκα μέτρα. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων και των νοσοκομείων. Το ΚΚΕ μιλάει για τις εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι υπάρχουν 2 ενδεχόμενα: το ένα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, για την υπερεξουσία της Ευρώπης που θα κάνει διακοσμητικό το ρόλο των κυβερνήσεων. Όταν εκχωρούνται περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν, γίνεται πιο κατασταλτικό το κράτος στο εσωτερικό του. Το άλλο ενδεχόμενο είναι λόγω των αντιθέσεων Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας θα έχουμε εκδίωξη χωρών από την ευρωζώνη, για να μην πω για την Ε..Ε. Κανείς δε μιλάει για αυτά τα 2 ενδεχόμενα.

Το ΚΚΕ αισθάνεται την ιστορική ευθύνη στην καπιταλιστική κρίση που επικρατεί και σε συνδυασμό με τις Αμερικανικές εκλογές θα έχουμε επέμβαση στη Συρία που θα επηρεάσει όλους.

Η ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα κινείται με τη φοβία και την κινδυνολογία και η ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σπείρει την απογοήτευση. Εμείς δε θέλουμε την προβλεπόμενη πολιτική χρεοκοπία να τη χρεωθεί ο λαός και να μην πληρώσει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.
Αισθανόμαστε την ιστορική μας ευθύνη ο λαός να μη χάσει τίποτα. Δε μπορούμε να περιμένουμε τις συζητήσεις με την κ. Μέρκελ. Δε μιλάμε για απλά για αγώνες. Πρέπει να μιλάμε για μαζική οργάνωση, πολιτικοποίηση της γραμμής του κινήματος.

Η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ είναι να δείξει τη δύναμή του. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση με λαθεμένη γραμμή πλεύσης ακυρώνει το ρόλο του στο λαό. Δε μπορείς να είσαι μέσα στην κυβέρνηση και να την πολεμάς.

Η επόμενη βουλή θα είναι μεγάλης αστάθειας, θα υπάρξει ρευστοποίηση στις στάσεις των βουλευτών. Μια ισχυρή και συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει το μετερίζι για να έχει το λαϊκό κίνημα θετικό αντίκτυπο. Πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ στις 18 Ιουνίου. Θα έχουμε πολιτική αστάθεια τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να έχει ψηλά το κεφάλι.

Μπορεί να μην υπάρχει έξωση με τη μείωση των μελών της ευρωζώνης αλλά μπορεί να γίνουμε το βαλκανικό υποκατάστατο της Ε.Ε. Η έξωση της Ελλάδας θα γίνει με όρους πτώχευσης. Άλλο να σε διώξουν όμως με κλωτσιές και άλλο να πάρεις το καπελάκι σου και να φύγεις.

Το μνημόνιο 1 και 2 μετατρέπουν την εργατική δύναμη πολύ φθηνή ώστε να εξασφαλίζουν τη μέγιστη κερδοφορία οι επιχειρήσεις. Το μνημόνιο ήταν χρυσή ευκαιρία να περάσουν τα μέτρα στην Ελλάδα με όρους fast track. Άρα, το μνημόνιο πέτυχε το στόχο του. Τώρα τα έχουν περάσει όλα μαζί και υπάρχει απότομη επιδείνωση στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είχαν πάρει μέτρα από τη δεκαετία του ’90. Δε φτάνουν οι θυσίες της εργατικής δύναμης, μπορεί να χρειαστεί νέο κούρεμα. Όταν όμως υπάρχει τέτοιο κούρεμα, οι επιχειρήσεις αβγαταίνουν.

Ο Καθένας βάζει όρο το πρόγραμμά του. Και μάλιστα δεν έχουν τρελές διαφορές τα προγράμματα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αν δε γίνει κυβέρνηση, θα γίνει λόγω μικροκομματικών συμφερόντων. Σκεφτείτε να πηγαίναμε κι εμείς σε αυτή τη συζήτηση. Νοιάζονται αυτοί για τον ελληνικό λαό και το ΚΚΕ δε νοιάζεται. Τι να πω;

Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στην Ελλάδα να βγει εκτός νόμου η ΧΑ. Μόνο η ΧΑ ήταν η ναταπάντηση; Μας κάνουν χάρη που μας αφήνουν να υπάρχουμε; Το ΚΚΕ αντιμετωπίζεται άδικα. Είναι τίτλος τιμής για αυτά που μας εγκαλούν τα άλλα κόμματα. Η ΧΑ πάντως πρέπει να περιθωριοποιηθεί, αλλά πιστεύουμε ότι εκπροσωπείται από θήλακες του συστήματος. Η εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού επιβεβαιώνει τι επιφυλλάσσει το μέλλον για τους πολίτες.

Τίποτα δε θα συμβεί που θα χτυπήσει τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των εφοπλιστών αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το λαό δε θα βγει καλό.

Η περιφρούρηση δε γίνεται από φόβο, γίνεται για να ξέρεις πού δρας. Δεν έχουμε στοιχεία ότι ήταν μέλη της ΧΑ στη χτεσινή επίθεση στο περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή. Στο μάρκετινγκ, όμως, είμαστε λίγο πίσω. Αν ήμασταν άλλοι, σήμερα θα προπαγανδίζαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα είναι πλήρως ενσωματωμένη με την Ε.Ε. και κουμάντο θα κάνουν τα μονοπώλια. Αυτό θα γίνει. Δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγή πολιτικής. Δε λέμε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ίδια κόμματα, αλλά κινούνται στην ίδια τροχιά.

Όπως η ΝΔ αντικατέστησε την ΕΡΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να έχει τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά πιο κόκκινο.

Η κυβέρνηση θα φέρει τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο λαός θα πρέπει να απαντήσει στα επείγοντα. Δεν λένε πώς θα λύσουν τα προβλήματα. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα εξασφαλιστούν απρόσκοπτα; Το να κάνεις τον ένα χρόνο επίδομα ανεργίας σε 2, δεν είναι σπουδαίο όταν ο άλλος θα μένει 10 χρόνια άνεργος.

Πίστωση σε χρόνου σε κανένα. Δεν είναι αυτοσκοπός η κινητοποίηση, αλλά είναι άμεσα προβλήματα που τρέχουν.

Κάναμε παρέμβαση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Θα έμπαινε λουκέτο και κάναμε παρέμβαση. Κάνανε μια ρύθμιση να μείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ψήφος σε οδηγεί σε λάθος επιλογή. Όποιος παίρνει μεγάλο ποσοστό, δικαιώνεται η πολιτική του; Έχουν πείσει το λαό ότι ζούμε χάρη στην Ε.Ε. και λένε ότι ένα αριστερό κόμμα κάνει ζημιά στη λαϊκή συνείδηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπερδεύει ριζποσπαστικοποιημένους ανθρώπους και μας προκαλεί, για αυτό είμαστε πιο αυστηροί μαζί του.

Τον ιστορικό μας ρόλο παίζουμε αρνούμενοι.

Δεν ξέρουμε τι κυβέρνηση θα έχουμε στις 18 του μήνα. Υπάρχουν και οι κομματικοί εγωισμοί και μπορεί να χαλάσει η δουλειά. Σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έχει λιγότερη πίστωση χρόνου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου. Αλλά δεν ξέρω πόσο ο κόσμος θα περιμένει. Ξέρουμε όμως ότι θα απογοητεύσουν το λαό και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που δίνει περισσότερες ελπίδες και είναι αδοκίμαστη κυβέρνηση.

Ένας από τους παράγοντες συντηρητικοποίησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο μονόδρομος της Ε.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί σε κάτι θετικότερο αλλά έχει βασικό κορμό με δυνάμεις στον ανθρώπινο καπιταλισμό. Ακόμα και να συγκρουστεί με τμήμα της αστικής τάξης, η στάση του η ευρωπαϊκή τον ακυρώνει.

Ο λαός πρέπει να παλέψει να μη γίνει στάση πληρωμών. Να πάνε να κόψουν το λαιμό τους για τις δόσεις.

Για μας προέχει το πολιτικό κόστος σε βάρος του λαού και όχι το εκλογικό κόστος του ΚΚΕ. Κάνουμε και λάθη αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να μην έχει πολιτικό κόστος ο λαός.

Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες είναι ότι ο τόπος πάλης είναι η δουλειά. Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι γραμμένοι σε σωματεία. Το κίνημα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην επίθεση που δέχτηκε όλα αυτά χρόνια. Υπάρχει μια κρίση του συνδικαλιστικού σώματος. Έχουμε δυστυχώς εργατική αριστοκρατία.

Το λαό δε θα τον σώσει καμία κυβέρνηση. Πρέπει να δίνει μάχη. Δε ζητάμε αυτοδυναμία, ζητάμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην κοινωνία. Δεν έχουμε τη μανία να είμαστε σε μια κυβέρνηση που δε θέλει ή δε μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Κομμουνιστικό κόμμα που δεν έχει συνέπεια, δεν έχει αντίκρυσμα στο λαό. Εμείς θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη νίκη του λαού με τη συνέπεια ως μόνιμο χαρακτηριστικό.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της αντιπολίτευσης.

Το εκλογικό ποσοστό το θέλουμε ισχυρό, το δικαιούμαστε αλλά δε θέλουμε να βλάψουμε το λαό. Δε θέλουμε κυβερνητικές θεσούλες.

Αρκετοί μύθοι αποκαλύφθηκαν στο προηγούμενο διάστημα. Έρχονται δύσκολες μέρες και κέντρο των εξελίξεων πρέπει να είναι ο λαός. Το κοινοβούλιο δε θα είναι κέντρο θετικών εξελίξεων. Μακάρι να είναι πιο ελαφριά τα δύσκολα που περιμένουμε. Την πείρα του ΚΚΕ ο λαός την έχει ανάγκη.


Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…