Παπανδρέου: Δεν ήθελα το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε

Ευθύνες στη Γερμανία για την εισχώρηση του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο επιρρίπτει ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ως μεγαλύτερο πολιτικό του λάθος το ότι δεν διεξήχθη το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει.

57175f361dc524fd5e8b4716

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός στοχοποίησε τους Ευρωπαίους, αν και παράλληλα παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο ήταν Μονόδρομος, χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την απόφασή του για τη χώρα.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψή που έκανε σχετικά με όσα είχε απαντήσει ο ίδιος στους Μέρκελ – Σαρκοζί, όταν οι δυο τους πρότειναν να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου σε χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς μνημονίου.

«Αν επιμένετε σε αυτό σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας πάρτε πίσω και τα λεφτά και κάντε καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Για την κυβέρνηση Καραμανλή είπε πως αν δεν είχε υπάρξει η καταστροφική πολιτική της διετίας 2007-2009, και είχαμε τριπλάσιο έλλειμμα από αυτό που δήλωνε η χώρα στην ΕΕ, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.

«Έκρυβαν τα στοιχεία οι υπουργοί του Καραμανλή»

«Το μόνο που μας είπε το 2009 πριν τις εκλογές ο κ. Προβόπουλος είναι ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι και διψήφιο» σημείωσε, προσθέτοντας: «Δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία, τα είχαν συγκαλύψει οι υπουργοί του Καραμανλή. Υπήρξε συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος της χώρας κάτι που απεδείχθη ότι ήταν πολύ χειρότερο από το ίδιο το έλλειμμα».

Για το «λεφτά υπάρχουν»

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πω το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στη μεταπολίτευση. «Το πρόγραμμά μου δεν είχε παροχολογία, αλλά μεταρρυθμίσεις», ενώ για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» επανέλαβε ότι «έλεγα λεφτά θα υπάρξουν εάν… Και γκαιμπελικά απέκρυψαν το «εάν». Δεν ήταν το κυρίαρχο σύνθημα αυτό, το κυρίαρχο ήταν το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»» είπε.

«Στο Νταβός κατάλαβα ότι όσα μέτρα κι αν παίρναμε, αν δεν υπήρχε η αντίδραση της ευρωζώνης ότι στηρίζουν την Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα spreads. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός» υποστήριξε.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αναζήτησε κεφάλαια και εκτός ΕΕ, λέγοντας: «Ισχύει. Μίλησα με πάρα πολλούς με κινέζους, με άραβες με Ρώσους αν ήθελαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ουδείς ήθελε. Ο Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο Μεντβέντεφ δημοσίως είπε να πάμε στο ΔΝΤ. Ήταν υποχρέωσή μου να συναντηθώ με τον οποιοδήποτε από τον Στρος Καν μέχρι τον Πούτιν, τον πρόεδρο της Κίνας».

«Έπρεπε να βάλω μαύρα;»

Έδωσε και εξήγηση για την επιλογή του να κάνει το διάγγελμα από το Καστελόριζο, αναφέροντας: «Έπρεπε να βάλω μαύρα δηλαδή; Με παραξενεύει η αντίδραση για το Καστελόριζο. Είναι ελληνική γη, είναι σημαντικό για όλο το έθνος. Έτυχε εκείνη την ημέρα να είχα κανονίσει να πάω στο ακριτικό αυτό νησί. Είπα: Γιατί όχι; Γιατί να μην είναι μια εικόνα της Ελλάδας που όλοι αγαπάμε; θέλαμε να δώσουμε και ένα κουράγιο στον κόσμο ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».

Σχετικά με τη ρήξη που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τόνισε πως στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, συζητήσαμε με το Βενιζέλο. Εκεί υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας. Είχα μόνο 153 βουλευτές. Δημοσίως αντιδρούσαν. Ήδη από το καλοκαίρι είχα μια μικρή ανταρσία εναντίον μου με παραιτήσεις κλπ. Υπήρχε ο κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή το δημοψήφισμα και να πάμε σε εκλογές. Ας μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος για τις επιλογές του. Υπήρξε όμως ρωγμή, το εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση».

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος