Πάνω από τα όρια επιφυλακής η στάθμη του ποταμού Έβρου

Πάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία και…

evr

Πάνω από τα όρια επιφυλακής παραμένει η στάθμη του ποταμού Έβρου, μετά την υπερχείλιση του φράγματος Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν το φαινόμενο με προσοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις 11 το πρωί, στα σημεία μέτρησης των Κήπων η στάθμη ήταν στα 4,00 μέτρα «αγγίζοντας» το όριο συναγερμού, όταν το όριο επιφυλακής είναι 3,60 μέτρα και στο Πύθιο τα 4,90 μέτρα, με όριο επιφυλακής τα 4,70 μέτρα.

«Ο Έβρος παροχετεύει μια περιοχή 53.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 35.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (ήτοι το 66% της λεκάνης του) αποτελούν το 1/3 της βουλγαρικής επικράτειας. Μόνο το 6% (3200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) είναι η ελληνική επικράτεια, το κομμάτι της λεκάνης (του ποταμού) στην Ελλάδα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας.

Υπογραμμίζοντας πως οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή εξαιτίας των εξελίξεων, ο κ. Κατσιμίγας τόνισε ότι η διαχείριση των νερών που έρχονται στην Ελλάδα και καταλήγουν στη θάλασσα εξαρτάται πρωτίστως από τη Βουλγαρία και δευτερευόντως από την Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα «συναντάται» στη Βουλγαρία διότι, όπως είπε ο κ. Κατσιμίγας, «εκτός του ότι στη χώρα βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του Έβρου (το 66% της λεκάνης), εκεί παροχετεύονται και ορεινές λεκάνες με ψηλά βουνά, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν χιόνια. Όταν έρθει η Άνοιξη και έχουμε βροχοπτώσεις και επιπλέον λιώσιμο χιονιών έχουμε παραγωγή πάρα πολλών υδάτων τα οποία καταλήγουν στον Έβρο και στη συνέχεια στη θάλασσα».

Η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει δεκάδες φράγματα και εκατοντάδες ταμιευτήρες για τη διαχείριση του υδάτινου όγκου και μάλιστα, τρία από τα μεγαλύτερα φράγματα στην Ευρώπη βρίσκονται κατά μήκος της ροής του παραπόταμου του Έβρου, Άρδα, πρόσθεσε ο κ. Κατσιμίγας.

Η βουλγαρική πλευρά επειδή έχει εγκαταστήσει εκεί υδροηλεκτρικά εργοστάσια, φροντίζει τα φράγματα να έχουν μεγάλη πληρότητα, έτσι ώστε όταν λιώνουν τα χιόνια τα φράγματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν νερά και δουλεύουν οι υπερχειλιστές και έρχονται ανεξέλεγκτα ποσότητες νερών.

Το ζητούμενο είναι τα φράγματα στη Βουλγαρία να μην έχουν πληρότητα 100% ούτως ώστε να συγκρατούν τα νερά όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας και συμπλήρωσε ότι «φέτος ήταν η πρώτη φορά που ανταποκρίθηκαν -μέχρι στιγμής- με τρόπο ουσιαστικό στο αίτημά μας».

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

gallia parisi astunomia sen nteni

Σοκ στη Γαλλία: Νεκρός νέος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών

Έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, συνελήφθησαν και ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και απόπειρα…

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

έβρος

Πυροβολισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου ο τραυματίας

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται πλέον ο 56χρονος συνοριοφύλακας, που δέχθηκε πυρά προερχόμενα από την τουρκική πλευρά…

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

stefanos kasselakis 11

Συγχαρητήρια Κασσελάκη σε Ανδρουλάκη: «H συνάντηση με τη Χαρίτα Μάντολες μας εμπνέει όλους»

Την πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τη Χαρίτα Μάντολες, γυναίκα – σύμβολο του…

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

ap tramp

Τραμπ για απόσυρση Μπάιντεν: Θα καταγραφεί ως ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Μετά από ένα μήνα πιέσεων και αμφισβητήσεων προς το πρόσωπό του, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται…