Πάνω από το 95% του πληθυσμού της Γης αναπνέει μολυσμένο αέρα

Πάνω από το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, επικίνδυνο για την υγεία, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Επιδράσεων στην Υγεία.

5ad711b41dc524cf338b4665

Η συνολική ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για 6,1 εκατομμύρια θανάτους το 2016.

Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο καθώς ο πληθυσμός της Γης έχει αστικοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς. Οι παγκόσμιοι θάνατοι που συνδέονται με τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 19,5% από 3,3 εκατομμύρια το 1990.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταστεί η τέταρτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη διατροφή και το κάπνισμα.

Η έκθεση χρησιμοποίησε τη νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα μεγαλύτερα επίπεδα παρακολούθησης της ρύπανσης, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα σύνθετο μείγμα σωματιδίων και αερίων που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και ακόμη και μέσα σε πόλεις, αλλά τα λεπτά σωματίδια (PM2,5) είναι το μέτρο που χρησιμοποιείται ως κύριος δείκτης των επιπέδων ρύπανσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 95% του πληθυσμού της γης δηλαδή, ζει σε περιοχές όπου υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και ότι το 60% ζει σε μέρη όπου τα λεπτά σωματίδια υπερβαίνουν ακόμη και τους λιγότερο αυστηρούς στόχους της ΠΟΥ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Ασία, όπου μόνο στην Ινδία και την Κίνα οι θάνατοι που προέρχονται από τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα αντιπροσωπεύουν το 51%.

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ 2048x1365 1

Πειραιάς: Εμπλεκόμενος στη δολοφονία Λυγγερίδη ο σύντροφος της 16χρονης που επιτέθηκε σε 19χρονη

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 19χρονης από…