Newsroom

Newsroom

Πανελλαδική αποχή δικηγόρων από υποθέσεις κτηματολογίου

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε την αποχή των έμμισθων δικηγόρων της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» από τα καθήκοντά τους, δηλαδή από τις παραστάσεις στα δικαστήρια και από την παροχή νομικών συμβουλών, όπως και την αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας.

5a3806db1dc524484f8b4642

Ειδικότερα, η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του Κτηματολογίου, στο οποίο περιέχεται διάταξη για τη μετατροπή των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη εντολή σε δημόσιους υπαλλήλους, κατηγορίας Π.Ε. Νομικών.

Αναλυτικότερα, στον νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που δημιουργείται συνιστώνται 63 θέσεις ΠΕ Νομικών, τις οποίες επιδιώκεται να καταλάβουν οι νυν δικηγόροι με έμμισθη εντολή.

Οι δικηγόροι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να καταλάβουν τις νέες θέσεις με ταυτόχρονη απεμπόληση της δικηγορικής ιδιότητας ή εάν επιθυμούν να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και να αποχωρήσουν από το φορέα, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση 12 θέσεων δικηγόρων επί παγία αντιμισθία.

Ακόμη, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «δημιουργείται έτσι, για πρώτη φορά, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στην υπαλληλοποίηση όλων των δικηγόρων, που απασχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Επίσης, αναφέρει η Ολομέλεια ότι σε σχετική γνωμοδότηση τεκμηριώνεται γιατί η προωθούμενη κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία καταλήγει σε αντιποίηση της δικηγορικής ιδιότητας.

Μετά από αυτά, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε:

«1. Να επικυρωθεί η απόφαση του Συλλόγου Δικηγόρων της Κτηματολόγιο ΑΕ ως προς την αποχή των εμμίσθων δικηγόρων της ΕΚΧΑ ΑΕ από τα καθήκοντά τους, δηλαδή από τις παραστάσεις στα δικαστήρια και από την παροχή νομικών συμβουλών, καθώς και από κάθε άλλο σχετικό έργο προς την εντολέα τους, ΕΚΧΑ ΑΕ. Όλοι οι δικηγόροι της χώρας θα απέχουν, αντιστοίχως, από τις δίκες με αντίδικο την ΕΚΧΑ ΑΕ και από την παροχή νομικών υπηρεσιών κάθε είδους προς την ίδια.

2. Να επανεκτιμηθεί η στάση του σώματος όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή και οριστικοποιηθεί κατά περιεχόμενο.

3. Να απευθυνθεί, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δικηγόρων της ΕΚΧΑ ΑΕ, στο CCBE προκειμένου, το CCBE να λάβει θέση επί της επιχειρούμενης υπαλληλοποίησης των εμμίσθων δικηγόρων, που συνεπάγεται την απώλεια της θεσμικής ανεξαρτησίας των δικηγόρων των δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…