Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Επεισόδια διαδηλωτών με την Αστυνομία (Εικόνες/ Βίντεο)

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μεγάλη ρίψη χημικών προς τους φοιτητές έξω από τη Βουλή, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τα μπλόκα. Λίγο μετά τις 3 μ.μ., η ένταση συνεχίστηκε στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο.

6101436

Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα φοιτητές, μαθητές και καθηγητές διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην Αθήνα, περισσότερα από 5.000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Δάσκαλοι και καθηγητές της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ συμμετείχαν επίσης στο συλλαλητήριο, με τρίωρη στάση εργασίας, υπερασπιζόμενοι τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, παλεύουν για δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, ποτέ δεν θα ιδρύσετε σχολές ιδιωτικές», «ιδιωτικές σχολές θέλει η ΝΔ να φτιάξει, το άρθρο 16 κανείς δεν θα πειράξει», «τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι εισαγγελείς», μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο δυναμικό συλλαλητήριο.

Λίγο πριν τις 3 μ.μ. προκλήθηκε ένταση έξω από τη Βουλή και οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μεγάλη ρίψη χημικών προς τους φοιτητές, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν τα μπλόκα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Λίγο μετά τις 3 μ.μ., η ένταση συνεχίστηκε στα στενά γύρω από το Πολυτεχνείο.

Εικόνες από EUROKINISSΙ

6101403

6101427

6101428

6101429

6101430

6101435 1

6101436 1

6101439

Με την ολοκλήρωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, επεισόδια σημειώθηκαν στην Πατησίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ έβαλαν και φωτιά σε κάδους.

IMG 20240201 135919
Χρήστος Αβραμίδης
IMG 20240201 140147
Χρήστος Αβραμίδης
IMG 20240201 142117
Χρήστος Αβραμίδης
IMG 20240201 142148
Χρήστος Αβραμίδης

Περισσότερα από 250 τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα αυτές τις ημέρες, εν αναμονή νέων γενικών συνελεύσεων που θα καθορίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

poreia.png

Στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πολυπληθής ήταν η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και στο Ηράκλειο Κρήτης από φοιτητές και μαθητές.

cretalive.png
cretalive.gr

Η τρίτη κατά σειρά διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου Πάτρας από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ενάντια στη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δυναμικό «όχι» στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και από τους μαθητές και φοιτητές στα Γιάννενα.

Η συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κάλεσαν στα σημερινά συλλαλητήρια προκειμένου να δοθεί ηχηρό μήνυμα ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Τρίωρες στάσεις εργασίας από καθηγητές και δασκάλους που στέκονται στο πλευρό των φοιτητών.

foithtes%20%281%29.png
Eurokinissi

Την ίδια ώρα, οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ όλη της χώρας αποφασίζουν για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων της χειμερινή εξεταστικής. Ζητήματα διαβλητότητας θέτουν το πανεπιστήμιο Πατρών, ορισμένες σχολές του ΕΜΠ και ο καθηγητής Μπελαβίλας.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει τον δρόμο της καταστολής και της τρομοκράτησης στην προσπάθειά της να αντικρούσει το κύμα διαδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρέμβαση εισαγγελέα για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, η οποία βάζει στο στόχαστρο και τις πρυτανικές αρχές.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που εντείνει την συκοφαντία, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

»Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη πίεση στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις που καλούνται να στοχοποιήσουν αγωνιστές φοιτητές και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε χθεσινό ψήφισμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρένεση πέρασε τη νύχτα στο νοσοκομείο – «Μου έσωσαν κυριολεκτικά τη ζωή» (Εικόνα)

Γεωργία Λαλέ: Σοκάρει για γυναικοκτονία στην οικογένειά της – «Την δολοφόνησε γιατί αρνήθηκε να τραγουδήσει» (video)

Άδωνις: «Θερμή» υποδοχή έξω από το υπουργείο Υγείας – Γιουχαΐσματα και ένταση (video)

«Πατρίς, θρησκεία και ένα τοστ στα τρία»: Το σατιρικό βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου (video)

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…