Πάμε Σινεμά: Ο ειρωνικός τρόμος του «X» (Video)

Το slasher «X» ευελπιστεί να γίνει για τη νέα γενιά κινηματογραφόφιλων ότι ήταν για τους νέους των 70ς το «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι».

τρομος2

X (***1/2)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2022 (106)

Σκηνοθεσία: Τι Γουέστ Πρωταγωνιστούν: Μία Γκοθ, Τζένα Ορτέγκα, Μάρτιν Χέντερσον, Μπρίτανι Σνόου, Όουεν Κάμπελ, Στίβεν Γιούρι, Σκοτ Μεσκούντι

Ερασιτέχνες κινηματογραφιστές νοικιάζουν μια φάρμα στο Τέξας του 1979 με σκοπό να γυρίσει ένα εναλλακτικό πορνό με τίτλο «Η κόρη του αγρότη». Όμως το ζευγάρι των ηλικιωμένων ιδιοκτητών της αγροικίας δεν βλέπει με καλό μάτι τα γυρίσματα.

Το ανεξάρτητο υβρίδιο τρόμου-soft πορνό «Χ» «ανάβει» την μεγάλη οθόνη. Δύο ταινίες στη συσκευασία της μιας ή μήπως ένα ξέφρενο camp πανηγύρι που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στη θέση του. Όπως και να το δεις, το «Χ» είναι αυτό που δηλώνει κι ο μινιμαλιστικός τίτλος του. Μια αυστηρώς ακατάλληλη για πουριτανούς ή στενόμυαλους θεατές ταινία. Ο μάστορας Τι Γουέστ παίζει με άνεση βετεράνου στο διπλό ταμπλό του κάδρου του – ενίοτε χωρίζει την εικόνα στα δύο για να επιλέξουμε τι προτιμάμε να δούμε- γεμίζοντας την οθόνη άλλοτε με σπέρμα κι άλλοτε με αίμα. Μην φανταστείτε όμως ότι όλο αυτό το σκανδαλιστικό παιχνίδι είναι άνευ ουσίας. Βρισκόμαστε στο Τέξας στα τέλη της δεκαετίας του 70. Η εποχή της αθωότητας έχει παρέλθει προ πολλού (μαζί με το περίφημο American dream ) για να δώσει τη θέση της στον ρηγκανικό νεοσυντηρητισμό που οδεύει αργά και σαδιστικά στην ψυχή της αμερικανικής κοινωνίας. «Η Αμερική είναι ο Ιησούς» διαβάζουμε σε μια επιγραφή την ίδια ώρα που έξαλλοι τηλευαγγελιστές καταγγέλλουν τις δυνάμεις του σατανά ενώ οι φιλόδοξοι πρωταγωνιστές του πορνό ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο όπου η ουτοπική κοινωνία τους είναι προσανατολισμένη στην ανένταχτη κινηματογραφική τέχνη, την απόλυτη ελευθερία και – ω, τι έκπληξη!- το σεξ! Το «Χ» είναι ένα σκεπτόμενο b movie με αναρίθμητες σινεφίλ αρετές (ο λεπτομερής σχεδιασμός παραγωγής ζωντανεύει ένα ολόκληρο ξεχασμένο κόσμο) αλλά πάνω από όλα είναι ένα σπάνιο δείγμα των αφηγηματικών δυνατοτήτων δύο παρακατιανών και παρεξηγημένων κινηματογραφικών ειδών, που όταν βρίσκονται κάτω από το ίδιο μάτι – του σκηνοθέτη, της κάμερας, του θεατή- μπορούν να προσφέρουν μοναδική διασκέδαση.

Υποσχέσεις (Lew promesses)(**1/2)

Πολιτικό δράμα γαλλικής παραγωγής 2021 (98)

Σκηνοθεσία: Tομά Κρουιτόφ Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρεντά Καντέμπ, Σουφιάν Γκεράμπ

Μια αδέκαστη δήμαρχος μικρής πόλης κοντά στο Παρίσι, επιδιώκει να ολοκληρώσει πετυχημένα τη θητεία της με την διάσωση ενός οικοδομικού συγκροτήματος που κατοικείται από οικονομικούς μετανάστες και εργάτες.

Η παρουσία της Ιζαμπέλ Ιπέρ σε άλλη μια μεστή ερμηνεία σημαδεύει την δημιουργία του Κρουιτόφ («Η συνωμοσία της σκιάς»). Ένα πολιτικό δράμα που χωρίς να πρωτοτυπεί καταφέρνει να είναι σφιχτοδεμένο και αφηγηματικά συνεπές. Το σενάριο των Κρουιτόφ- Ντελαφόν αποφεύγει την στείρα καταγγελία προκειμένου να σκιαγραφήσει πειστικά και με ρεαλισμό τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια. Εξαίρετος κι ο Ρεντά Καντέμπ («Τζάνγκο») στο ρόλο του προϊστάμενου του πολιτικού γραφείου της δημάρχου.

16 φορές άνοιξη (Seize Printemps) (**1/2)

Αισθηματική γαλλικής παραγωγής 2022 (86)

Σκηνοθεσία: Σουζάν Λαντόν Πρωταγωνιστούν: Σουζάν Λαντόν, Αρνό Βαλουά, Ρεμπέκα Μαρντέρ, Φρεντερίκ Πιερό

Μια 16χρονη μαθήτρια που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τους συνομηλίκους της ερωτεύεται έναν άσημο 35άχρονο ηθοποιό.

Η 20χρονη κόρη των ηθοποιών Βενσάν Λαντόν και Σαντρίν Κιμπερλέν πραγματοποιεί ένα συμπαθέστατο σκηνοθετικό ντεμπούτο που παρότι θυμίζει την παλιά «γαλλική σχολή» με τους αναποφάσιστους εραστές και τα άλυτα ηθικά διλήμματα, καταφέρνει τελικά να κερδίσει το στοίχημα χάρη στην ακαταμάχητη φρεσκάδα και ειλικρίνεια της.

Η πόλη και η πόλη (***)

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής 2022 (87)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής, Σύλλας Τζουμέρκας Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κανάκης, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Aγγελική Παπούλια, Αργύρης Ξάφης, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Φιλίνη, Λαέρτης Μαλκότσης

Το ανοιχτό ακόμη τραύμα της εξόντωσης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης μέσα από αποσπασματικές ιστορίες που ξεκινούν από το 1931 και φτάνουν μέχρι το σήμερα.

Ένα τολμηρό υβριδικό ντοκιμαντέρ (η τεκμηρίωση συνδέεται με την μυθοπλασία και το δοκίμιο) των θεσσαλονικιών Πασσαλή- Τζουμέρκα, γυρισμένο μέσα σε μόλις 14 μέρες. Η σχέση των συνδημιουργών με την πόλη τους και η καταγραφή-αντιμετώπιση του εβραϊκού τραύματος έχει οπωσδήποτε μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και στα avant garde κάδρα ενός αυστηρά καλλιτεχνικού πρότζεκτ.

Αγία Έμυ (**1/2)

Μυστηρίου διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (111)

Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού Πρωταγωνιστούν: Αμπιγκέιλ Λόμα, Ασμίν Κιλίπ, Μιχάλης Συριόπουλος, Αντζελι Μπαγιάνι, Ειρήνη Ιγγλέση, Κου Ακίνο

Η ιστορία δύο καθολικών αδελφών από τις Φιλιππίνες, της Τερέζας και της Έμυς, που ζουν και εργάζονται στον Πειραιά, μέσα από μια περιπέτεια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά και κάποια περίεργα φαινόμενα.

Το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους της Αρασέλης Λαιμού έχει την αυτοπεποίθηση να δέσει μεταξύ τους διαφορετικά είδη (το θρίλερ συναντά το αλληγορικό δράμα) αλλά και θεματικές που απλώνονται σε διάφορα επίπεδα. Η αναζήτηση ταυτότητας, η σχέση θρησκείας-μεταφυσικής, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα εθνικά στερεότυπα, η θέση της σύγχρονης γυναίκας κ.α. είναι στοιχεία στο σενάριο που αξιοποιούνται έντεχνα από την ταλαντούχα σκηνοθέτρια η οποία δεν διστάζει να φτιάξει ένα διαφορετικό δράμα ενηλικίωσης με μεγάλο ατού την θαυμάσια πρωταγωνίστρια και την ακαταμάχητη ατμόσφαιρα μυστηρίου.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…