Πάμε Σινεμά: Ο Μπρένταν Φρέιζερ είναι έτοιμος για το Όσκαρ του

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι με την «Φάλαινα» χαρίζει στον Μπρένταν Φρέιζερ ένα «ρόλο ζωής» που ίσως να τον οδηγήσει στο πρώτο του Όσκαρ.

φαλαινα

Η Φάλαινα (The Whale) (**)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2022 (107)

Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι Πρωταγωνιστούν: Μπρένταν Φρέιζερ, Σάντι Σινκ, Χονγκ Τσάου, Σαμάνθα Μόρτον

Ο Τσάρλι, είναι ένας υπέρβαρος καθηγητής που δεν βγαίνει ποτέ έξω από τος πίτι του και παραδίδει μαθήματα συγγραφής on line στους φοιτητές του με την κάμερα του Η/Υ του μονίμως σβηστή. Καθώς παλεύει να βρει ένα κώδικα επικοινωνίας με την αποξενωμένη κι οργισμένη έφηβη κόρη του, δείχνει έτοιμος να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Ο άνισος Ντάρεν Αρονόφσκι («Μαύρος κύκνος», «Mother», «Νώε», «Ο παλαιστής») πορεύεται στον συνηθισμένο του δρόμο της πρόκλησης έχοντας ως βάση το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Ντ. Χάντερ. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι σχετικά με το η ταινία θα είχε τον ίδιο αντίκτυπο στην περίπτωση που στη θέση του υπέρβαρου άντρα  βρισκόταν ένας άντρας συνηθισμένου βάρους. Προφανώς και όχι. Η «Φάλαινα» είναι φτιαγμένη ολοκληρωτικά γύρω από την εικόνα ενός «ανθρώπινου τέρατος» σύμφωνα με το σενάριο που κάνει συνεχώς αναγωγές με το «Μόμπυ Ντικ», οπότε εδώ διατυπώνονται επιπλέον ερωτηματικά για την σκληρή περιπέτεια του Τσάρλι που αγγίζει τα όρια της πορνογραφίας. Η εικόνα του παγιδευμένου στα λίπη και καθηλωμένου στους τέσσερις τοίχους της οικιακής φυλακής του άντρα, χρησιμοποιείται για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από μια σειρά θεμάτων (η πολιτική ορθότητα, ο ρόλος της θρησκείας και το γκέι στοιχείο συνδέονται με την διαδικασία μεταμέλειας και την αναζήτηση της σωτηρίας) που χρησιμεύει στον Αρονόφσκι να εικονογραφήσει άλλη μια συζητήσιμη και οριακά γκροτέσκα πραγματικότητα. Η διαφορά με τα παλιά έργα του σκηνοθέτη είναι πως αυτή τη φορά ο Αρονόφσκι τιθασεύσει κάπως την σαρωτική ορμή της κάμερας του για χάρη μιας πιο ζεστής και ανθρώπινης χειρονομίας προς τον καταδικασμένο ήρωα του. Το μεγάλο προτέρημα του φιλμ είναι η ερμηνεία του Φρέιζερ. Χωρίς να πνίγεται κάτω από τα βαριά προσθετικά του μακιγιάζ, ο αμερικανός ηθοποιός είναι έτοιμος να κατακτήσει το πρώτο του όσκαρ.

Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Όττο (A Man Called Otto) (**1/2)

Δραματική αμερικανοσουηδικής συμπαραγωγής 2022 (126)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Φόρστερ Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Μαριάνα Τρεβίνο, Ρέιτσελ Κέλερ, Μανουέλ Γκαρσία – Ρούλφο

Ο σχολαστικός και γκρινιάρης μεσήλικας Όττο Άντερσον που έχει πρόσφατα χηρεύσει, επιθυμεί να πάει σύντομα να «συναντήσει» την αγαπημένη του Σόνια. Όμως μια σειρά από «ατυχίες» που κυρίως οφείλονται στους νεοφερμένους γείτονες του, αναβάλουν διαρκώς το απονενοημένο διάβημα του.

Φιλότιμο, τρυφερό αλλά και ύπουλο ριμέικ της προ εξαετίας σουηδικής ταινίας «Ο Κύριος Οβε» που βασιζόταν στο μπεστ σέλερ του Φρέντρικ Μπακμαν «Ένας άντρας που τον λένε Ούβε» (εκδόσεις Κέδρος). Η μετρημένη ερμηνεία του Τομ Χανκς προσφέρει αρκετά στο γλυκόπικρο πορτρέτο του μισάνθρωπου με την «υπερτροφική καρδιά» και η σκηνοθεσία του Μαρκ Φόρστερ («Ο χορός των τεράτων», «Παγκόσμιος πόλεμος Ζ») επιδεικνύει διακριτικότητα και καλοζυγισμένη ματιά πάνω στις δοκιμασίες του Όττο ο οποίος δεν αλλάζει απόψεις, λατρεύει να ζει με κανόνες και θεωρεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω του είναι ηλίθιοι!

M3gan (**1/2)

Θρίλερ φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (102)

Σκηνοθεσία: Τζέραρντ Τζόνστον Πρωταγωνιστούν: Άλισον Γουίλιαμς, Βάιολετ ΜακΓκρό, Εϊμι Ντόναλντ

Ύστερα από θανατηφόρο τροχαίο που της στερεί και τους δύο γονείς της, η 8χρονη Κέιντι βρίσκεται υπό την κηδεμονία της θείας της Τζέμα, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό ρομποτικών παιχνιδιών. Το τελευταίο επίτευγμα της Τζέμα είναι η M3gan, μια κούκλα σιλικόνης 120 εκατοστών που αντιγράφει ανθρώπινες συμπεριφοράς χάρη στο πρόγραμμα υψηλής νοημοσύνης που διαθέτει, την οποία δωρίζει στην ανιψιά της.

Το έξυπνο και διορατικό «M3gan» με τις θανατηφόρες φουτουριστικές πινελιές στο σενάριο είναι πρωτίστως ένας σαρκασμός για την ανθρωπότητα και δευτερευόντως ένα αμιγώς θρίλερ – με ισχυρές δόσεις γκορ -που θέλει να τρομάξει τον θεατή. Κανένας ενήλικας χαρακτήρας του φιλμ δεν είναι θετικός, οπότε στο σύνδρομο της προσκόλλησης που αναπτύσσει η μικρή Κέιντι για την απειλητική κούκλα της, δεν είναι τόσο μια αμφίσημη αλληγορία γύρω από το τίμημα της τεχνολογικής προόδου, όσο ένα αιχμηρό σχόλιο για τις σύγχρονες δυσλειτουργικές οικογένειες.

Operation fortune: Η μεγάλη απάτη (Operation fortune: Ruse de guerre) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2023 (112)

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Όμπρεϊ Πλάζα, Τζος Χάρτνετ, Χιου Γκραντ, Κάρι Έλγουις, Μπάγκσι Μαλόουν

Άλλος ένας εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος ανακατεύεται σε σχέδια που απειλούν με αφανισμό την Γη και μια ομάδα διεθνών πρακτόρων συνεργάζεται με χολιγουντιανό σταρ (στον οποίο έχει αδυναμία ο μεγιστάνας) για να ακυρώσουν την επικείμενη καταστροφή.

Ο Γκάι Ρίτσι συνεργάζεται ξανά με την ανακάλυψη του, τον Τζέισον Στέιθαμ, σε μια τυπική περιπέτεια τους όπου η δράση και το χιούμορ συμπορεύονται αρμονικά αλλά και απόλυτα προβλέψιμα. Κάποιοι χαρακτήρες βέβαια ξεχωρίζουν όπως η μύγα μέσα στο γάλα (ο Χιου Γκραντ αποδεικνύει ότι το «έχει» ακόμη παρότι πλέον γυρίζει ταινίες όποτε του κάνει κέφι) και η σινεφίλ διάσταση του σεναρίου διασώζεται χάρη στην κωμική αυταπάρνηση του Τζος Χάρτνετ που δίνει ρέστα στο ρόλο του χολιγουντιανού σταρ.