«Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε» – Τα τελευταία λόγια των δύο πιλότων του καναντέρ

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους»

καναντερ

Συγκινούν τα λόγια του πυροσβέστη, του τελευταίου ανθρώπου που μίλησε με τους δυο πιλότους του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο.

Ο συγκεκριμένος πυροσβέστης, που είναι αρκετά χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα μιλώντας στο Open περιέγραψε την τελευταία επικοινωνία που είχε με τους δυο πιλότους λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε» δήλωσε αρκετά φορτισμένος και συμπλήρωσε:

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν: “Είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε”. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε, μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

 

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει με απόφαση του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, για τον θάνατο των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από την 25η έως την 27η Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής –εν ώρα καθήκοντος– των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του Καναντέρ, το οποίο κατέπεσε ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Τον γύρο του κόσμου κάνει το τραγικό συμβάν στον Πλατανιστό Καρύστου, με την πτώση του καναντέρ CL-215 και τον θάνατο των δύο πυλότων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

«Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος ενώ μαίνονται εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές και δίνονται νέες εντολές για εκκένωση οικισμών στην Ελλάδα», σημειώνει η Washington Post.

firefight 1

Για «σοκαριστική στιγμή» κάνει λόγο η Daily Mail κάνοντας αναφορά στο καναντέρ που συνετρίβη «ενώ επιχειρούσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε ελληνικό νησί». «Το περιστατικό σημειώθηκε στην Εύβοια και καταγράφηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση».

«Το αεροσκάφος που πάλευε με τις φλόγες συνετρίβη στη νότια Εύβοια. Δύο άνθρωποι αποτελούσαν το πλήρωμα του Canadair», γράφει το BBC.

2 4

«Πυροσβεστικό ελικόπτερο συνετρίβη ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου», σημειώνει το Associated Press που κάνει επίσης αναφορά και στις εντολές εκκένωσης οικισμών από το 112.

Screenshot 1 11

 

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…