Painkiller: O πόνος μας, το κέρδος τους

«Το προϊόν αξίζει όσο το μήνυμα». Με αυτή την καμπάνια η οικογένεια Σάκλερ κυριάρχησε στον χώρο των φαρμάκων τη δεκαετία του ’90, δημιουργώντας ένα «πολλά υποσχόμενο παυσίπονο», το εθιστικό OxyContin.

πεινκιλερ

«Το προϊόν αξίζει όσο το μήνυμα». Με αυτή την καμπάνια η οικογένεια Σάκλερ κυριάρχησε στον χώρο των φαρμάκων τη δεκαετία του ’90, δημιουργώντας ένα «πολλά υποσχόμενο παυσίπονο», το εθιστικό OxyContin.

Το μοναδικό δραστικό συστατικό του είναι η οξυκωδόνη, μια χημική ξαδέλφη της ηρωίνης, που ήταν πιο ισχυρή από τη μορφίνη. H αυτοκρατορία βασίστηκε στην εξής συνταγή: εκβιασμοί και δωροδοκίες ελεγκτικών αρχών και υπαλλήλων, λαμπερά πάρτι και μπόλικη διαφημιστική χρυσόσκονη, αδυσώπητο μάρκετινγκ και γενναία μπόνους για να κλείσουν τα στόματα. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία των οπιοειδών στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Η σειρά «Painkiller» (Νetflix)  είναι βασισμένη στο άρθρο του Πάτρικ Ράντεν Κιφ στο «New Yorker» με τίτλο: «Η οικογένεια που έχτισε μια αυτοκρατορία από τον πόνο». Το 1996 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το OxyContin. Το φάρμακο συνοδεύτηκε από χνουδωτά διαφημιστικά αρκουδάκια και πωλήτριες που καλούνταν –μεταξύ άλλων– να γοητεύσουν γιατρούς μεγαλύτερης ηλικίας για να συνταγογραφήσουν μεγάλες δόσεις. Η σειρά ξεσκεπάζει ένα μηχανισμό διαφθοράς με θύματα τους εθισμένους ασθενείς, καθώς ο κόσμος πείστηκε πως το OxyContin ήταν ασφαλές χάπι. Ενδεικτικό είναι ότι η έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπογράφηκε από τον δρ Κέρτις Ράιτ, ο οποίος έγινε… υπάλληλος της Purdue Pharma μόλις δύο χρόνια αργότερα.

Ο άνθρωπος στο τιμόνι της Purdue Pharma, o Ρίτσαρντ Σάκλερ (τον υποδύεται ο Μάθιου Μπρόντερικ), έκανε τα πάντα για να εκτοξεύσει τα ποσοστά των πωλήσεων γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις καταστροφικές παρενέργειες του φαρμάκου. Η εγκληματική δράση της εταιρείας συγκαλυπτόταν με δωρεές και φιλανθρωπίες σε μουσεία, νοσοκομεία και ιδρύματα. Οι αδερφοί Αρθουρ, Μόρτιμερ και Ρέιμοντ Σάκλερ δώριζαν έργα τέχνης σε ιδρύματα και μουσεία όπως το Λούβρο, η Tate, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια κ.ά. Οταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις στα ΜΜΕ, η εταιρεία ενεργοποίησε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης με το επιχείρημα ότι «εμείς είμαστε σοβαροί επαγγελματίες, φταίνε τα ρεμάλια που κάνουν κατάχρηση».

Το πρόβλημα της εξάρτησης επεκτάθηκε γρήγορα στα ευάλωτα κοινωνικά κομμάτια –εφήβους, αστέγους, φυλακισμένους– και η ευθύνη αποδόθηκε μονομερώς στα θύματα. Η Purdue έχει μηνυθεί χιλιάδες φορές για το OxyContin. Η οικογένεια Σάκλερ αρχικά διευθέτησε την υπόθεση με 24 εκατομμύρια δολάρια και τελικά κήρυξε πτώχευση το 2019. Κανένα μέλος δεν αντιμετώπισε κατηγορίες για εγκληματική δράση.

Το ίδιο θέμα παρουσιάζεται και στο ντοκιμαντέρ «The Pharmacist», αλλά και στη σειρά «Dopesick». Ενώ η βραβευμένη με Οσκαρ Λόρα Πόιτρας κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2022 με το ντοκιμαντέρ «Αll the beauty and the bloodshed» και θέμα την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

«Βαποράκια» με γραβάτες

Η Purdue Pharma ανακοίνωσε την πτώχευσή της το 2019 υπό το βάρος του σκανδάλου σχετικά με την υπερβολική συνταγογράφηση του φαρμάκου Oxycontin. Η εν λόγω αυτοκρατορία ξεκίνησε από τρία αδέρφια από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι Άρθουρ, Μόρτιμερ και Ρέιμοντ Σάκλερ ήταν γιατροί και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 αγόρασαν μια φαρμακευτική εταιρεία με το όνομα Purdue Frederick η οποία μετονομάστηκε σε Purdue Pharma. Μετά τον θάνατο του Άρθουρ Σάκλερ το 1987, ο Μόρτιμερ και ο Ρέιμοντ εξαγόρασαν το μερίδιό του. Η Purdue Pharma δημιούργησε το OxyContin, ένα συνταγογραφούμενο – αλλά εξαιρετικά εθιστικό- παυσίπονο που έγινε δημοφιλές στην αμερικανική αγορά από το 1996.

Σταδιακά τα φαινόμενα εξάρτησης από το φάρμακο γιγαντώθηκαν, ενώ οι υπεύθυνοι γνώριζαν από πριν τις ισχυρές παρενέργειες. Η εταιρία βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες αγωγές λόγω του συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο προωθήκε με επιθετικό μάρκετινγκ και αθέμιτες πρακτικές σε σχέση με τους γιατρούς, οι οποίοι δέχονταν πιέσεις για να συνταγογραφούν μεγάλες δόσεις. Ενθαρρύνοντας τους γιατρούς ακόμη και να υπερσυνταγογραφούν τα εξαρτησιογόνα ισχυρά αναλγητικά, καταδίκασαν εκατομμύρια Αμερικανούς στην εξάρτηση από τα φάρμακα. Η FDA έδωσε σχετικά γρήγορα την έγκριση της για την κυκλοφορία, ενώ το στέλεχος που ενέκρινε το φάρμακο λίγο καιρό μετά παραιτήθηκε από την υπηρεσία και έπιασε δουλειά στην Purdue Pharma (!).

Ακόμη και εισαγγελείς και δικαστές συντάσσονταν με το πλευρό της εταιρείας και βοηθούσαν τα στελέχη της να πέφτουν στα μαλακά και να γλιτώνουν με πρόστιμα, ενώ επιφανείς δικηγόροι είχαν ταχθεί στην υπηρεσία των Σάκλερ. Η Purdue Pharma πέρασε σε καθεστώς χρεοκοπίας το 2019 και πλήρωσε ένα μεγάλο πρόστιμο, πολύ μικρό όμως σε σχέση με τα κέρδη της όλα αυτά τα χρόνια. Τα μουσεία και τα ιδρύματα άρχισαν σταδιακά να αρνούνται τις δωρεές τις οικογένειας και να ξηλώνουν τις τιμητικές πλακέτες με τα ονόματα των δωρητών. Ούτε ένας όμως από τους δισεκατομμυριούχους της οικογένειας Σάκλερ δεν αντιμετώπισε κατηγορίες για εκληματική δράση, ούτε ένας δεν πέρασε ποτέ την πόρτα της φυλακής.

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…