Παιχνιδάκια με τα νούμερα

Σαν να μην έφτανε η χειραγώγηση της στατιστικής, η ακοίμητη Πολιτεία έφτιαξε ειδική στήλη για τους πρόσφυγες

H φράση «Greek statistics» προκαλεί χάχανο και βδελυγμία στους ξένους, αλλά εμείς τη φοράμε κορώνα στο κεφάλι μας, είτε χρεοκοπία έχουμε να αντιμετωπίσουμε είτε κορονοϊό. Αυτό δα έλειπε, να έρθουν τίποτε ξένοι να μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό.

Επειδή οι χειραγωγημένες στατιστικές χάνουν μέρος από την αξιοπιστία τους όταν προέρχονται από πολιτικάντηδες με πρότερο άτιμο βίο, βάλαμε να τις λανσάρει ένας διαπρεπής επιστήμων με ανθρώπινο πρόσωπο και παράλληλη καριέρα ψάλτη.

Εκών ή άκων, ο κατά τ’ άλλα εξαίρετος Σωτήρης Τσιόδρας διαβάζει καθ’ εκάστην μία σειρά από νούμερα που θα ερέθιζαν τη νοημοσύνη του ποιμνίου, εάν υπήρχε τέτοια.

Τα κρούσματα είναι λίγα, λέει, αλλά παραλείπει να προσθέτει τον κρίσιμο παρονομαστή του κλάσματος: ελάχιστες χώρες έχουν διεξάγει μικρότερο αριθμό ελέγχων από την Ελλάδα. Τι νόημα έχουν λοιπόν οι συγκρίσεις με ξένες χώρες;

Αντί να δημιουργηθεί ξεχωριστή στήλη για όσους έμειναν σπίτι και πέθαναν σπίτι λόγω «κακής συνεννόησης» με τον ΕΟΔΥ, απομονώθηκαν την Πέμπτη σε ξεχωριστό νούμερο τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε προσφυγική δομή, καθώς και εκείνα που εμφανίστηκαν σε πλοίο.

Aλλιώς ακούγεται στα αυτιά του ενθουσιασμένου από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ψηφοφόρου ο αριθμός «169 κρούσματα», που είναι και αρνητικό ρεκόρ, και αλλιώς το δόγμα «27 αθώοι άνθρωποι, 23 πρόσφυγες που καλά να πάθουν και 119 ανεύθυνοι που πήγαν κρουαζιέρα».

Δεν το εννοούσε έτσι ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά έτσι πέρασε στο συλλογικό υποσυνείδητο. Η φράση «οι πρόσφυγες καλά να πάθουν και μακάρι να ψοφήσουν όλοι να ησυχάσουμε» ασφαλώς ακούστηκε σε πολλά σπίτια Ελλήνων πατριωτών το βραδάκι της Πέμπτης.

Το πρόβλημα είναι ότι τους την έβαλε στα χείλη ένας άνθρωπος καλών προθέσεων, εντεταλμένος ωστόσο μίας απερίγραπτης κυβέρνησης. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αδικεί τον εαυτό του και την επιστημοσύνη του με τον ρόλο που παίζει.

Αν η άθλια διατύπωσή του οφειλόταν σε γλώσσα λανθάνουσα, είχε ολόκληρο 24ωρο για να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει διευκρινίσεις, πριν την επόμενη δημόσια εμφάνισή του.

Την προηγούμενη φορά που αισθάνθηκε αδικημένος από την κριτική, έσπευσε στα χαρακώματα του Twitter και αποκάλεσε «ρατσιστές» όσους τον εγκάλεσαν για τις θρησκευτικές του δραστηριότητες.

Τώρα, δεν έκρινε σκόπιμο να προσφέρει μία εξήγηση. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε τον επαίσχυντο διαχωρισμό μετά λόγου γνώσεως.

«Είχαμε συνολικά 169 κρούσματα, από τα οποία τα 23 εντοπίζονται στην Ριτσώνα», θα έλεγε, εάν θεωρούσε απαραίτητο να επισημάνει τα διαφορετικά δεδομένα μίας ανοιχτής προσφυγικής δομής.

Προτίμησε να παίξει και αυτή τη φορά τον γνώριμο ρόλο του «μπροστινού του Μακιαβέλι», που λέγαμε τις προάλλες. Και δεν είναι μόνο τα παιχνιδάκια με τους αριθμούς και τις λέξεις.

Είχαμε και άλλη καινοτομία, στην ενημέρωση της Πέμπτης. Μάθαμε με απόλυτη ακρίβεια, από τα πλέον αρμόδια χείλη, πόσους νεκρούς θα είχαμε αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας!

Ζήτησα από μαθηματικούς να μου εξηγήσουν πώς ακριβώς προέκυψε ο αριθμός 2.265 και τους είδα να σκίζουν το πτυχίο τους. Μάλλον δεν ήταν απόφοιτοι της Ελληνικής Αγωγής. 

Εάν o Σωτήρης Τσιόδρας φορούσε τη λευκή ποδιά του γιατρού και όχι το γκρι κοστούμι του κυβερνητικού τελάλη, θα είχε αρθρώσει λόγο σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις που καταγγέλλονται από όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ούτε αυτό έκανε. «Προσπαθείτε να σπείρετε τον φόβο», μας κατηγόρησε, εμάς του Documento, όταν τολμήσαμε να τον ρωτήσουμε σχετικά με τις διαμαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών.

«Δεν είναι καιρός για αντιπολίτευση», σιγοντάρει από το παραδιπλανό κάθισμα ο σερίφης Χαρδαλιάς. «Είναι όμως καιρός για δημοσκοπήσεις», προσθέτουν τα κανάλια που μοιράστηκαν τα 11 εκατομμύρια της σιωπηρής επιχορήγησης.

Και δώσ’ του ύμνοι και ωσαννά για τον πολυχρονεμένο ηγέτη που προστατεύει αποτελεσματικά τη χώρα από τον αόρατο εχθρό και από τους ορατούς τζιχαντιστές της Ριτσώνας.

Τα γκάλοπ είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο εφαρμογής και αποθέωσης των «Greek Statistics». Λέγε λέγε, υπολόγιζε υπολόγιζε, γέμισαν τη βουλή με νούμερα.

Στους εννέα μήνες αυτοδύναμης διακυβέρνησης από την παράταξη που ήδη έριξε μία φορά τη χώρα στα βράχια με τους χειρισμούς και τα στρεβλά στατιστικά της, το μοναδικό υλικό που παραμένει αναλλοίωτο και σερβίρεται σε 24ωρη βάση είναι ο σανός.    

Αντίνοος Αλμπάνης: «Κι εγώ έχω θηλές, αλλά επιτρέπεται να τις δείξω. Οριακά αστείο αυτό που γίνεται στα social media» (video)

Αντίνοος Αλμπάνης: «Κι εγώ έχω θηλές, αλλά επιτρέπεται να τις δείξω. Οριακά αστείο αυτό που γίνεται στα social media» (video)

«Μπορώ με βεβαιότητα να σου πω πως άνθρωποι οι οποίοι έχουν υπάρξει ογκολογικοί ασθενείς ή…

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

Μήνυση κατά του Γιώργου Λιάνη θα καταθέσει ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη – Τι προηγήθηκε

«Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θα καταθέσει μήνυση στον Γιώργο Λιάνη για προσβολή της μνήμης της μητέρας…

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

κενεντι μητσοτακης

Τολμάτε κ. Μητσοτάκη να εκφωνήσετε ολόκληρη τη φράση του Κένεντι που ξεπατικώσατε στη Γλυφάδα;

Η κακομεταφρασμένη φράση του Κένεντι που χρησιμοποίησε ο Μητσοτάκης αλλά δεν σημαίνει τίποτα χωρίς... CONTEXT