«Κύριε Τσιόδρα είστε επιστήμονας, όχι δεξιός ψάλτης»

«Ο δημοσιογράφος ρωτάει αυτό που ιεραρχεί ως αναγκαίο για να το ρωτήσει. Ο κύριος Τσιόδρας είναι εκεί για να απαντά στο ερώτημα και όχι για να κάνει χαρακτηρισμούς και αξιολογήσεις του δημοσιογράφου. Αν ο κύριος Τσιόδρας θέλει να τον σέβονται, οφείλει να σέβεται και ο ίδιος» - H απάντηση του Documento σε όσα ανέφερε ο λοιμωξιολόγος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου της εφημερίδας 

NewsRoom 28/03/2020 | 20:40

Τι αναφέρει αναλυτικά η εφημερίδα Documento

«Από τη μέρα του διορισμού του κυρίου Σωτήρη Τσιόδρα στη θέση του επιστήμονα που ενημερώνει για την πανδημία, το Documento συνειδητά, επέδειξε σεβασμό στο πρόσωπό του και το θεσμικό ρόλο που έχει αναλάβει. 

Κατανοούμε το δύσκολο ρόλο του και προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε το κύρος του, θέτοντάς τον έξω από οποιαδήποτε κριτική. Σιωπήσαμε ακόμη και τότε που ο κύριος Τσιόδρας έκανε ατυχείς εμφανίσεις σε ρόλο ψάλτη, όταν συνάδελφοί του προσπαθούσαν να πείσουν τους ηλικιωμένους να μείνουν μακριά από θρησκευτικές συναθροίσεις, δίνοντας το λάθος μήνυμα.

Σιωπήσαμε και όταν ο κύριος Τσιόδρας το προηγούμενο διάστημα  απέφυγε να κάνει σαφή  τη στρατηγική που ακολουθείται (κάνουμε τεστ όπως λέει ο ΠΟΥ; Έχουμε τεστ; Πρέπει να προμηθευτούμε τεστ;) ακροβατώντας επικίνδυνα ανάμεσα στην επιστήμη και την πολιτική. Σήμερα όμως δεν μπορούμε να σιωπήσουμε γιατί πλέον ο κύριος Τσιόδρας κινδυνεύει να μετατραπεί ο ίδιος σε δεξιό ψάλτη της πολιτικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.

Η δημοσιογράφος του Documento Αντιγόνη Μιχοπούλου, έθεσε ένα ερώτημα στον κύριο Tσιόδρα κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, το οποίο τυγχάνει να είναι και ερώτημα δεκάδων ανθρώπων που τηλεφωνούν στην εφημερίδα. Παραθέτουμε ακριβώς το ερώτημα:

“Ένα στενό συγγενικό μου πρόσωπο - ευτυχώς νεαρό σε ηλικία - που είχε συνεχόμενες μέρες πυρετό και βήχα τηλεφώνησε στον ΕΟΔΥ για να την καθοδηγήσει. Ο ΕΟΔΥ της είπε να βρει ένα γιατρό για να την εξετάσει. Ο οικογενειακός γιατρός έχει κλείσει το ιατρείο του επειδή όπως δήλωσε φοβάται γιατί είναι μεγάλος σε ηλικία. Το συγγενικό μου πρόσωπο τηλεφώνησε σε δυο παθολόγους που βρήκε στην περιοχή της αλλά δε δεχτήκαν να τη δουν; Τι συμβουλεύετε αυτή την ασθενή και εκατοντάδες άλλους που είναι στη θέση της που δεν έχουν ούτε οικογενειακό γιατρό ούτε χρήματα για να κάνουν τεστ ; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιτηρούν μόνοι τους την υγείας τους; Δε νομίζετε ότι είναι επικίνδυνο τόσο για τη διασπορά του ιού όσο και για την υγεία του ασθενή να μη γνωρίζει τι έχει επειδή δεν μπορεί να κάνει τεστ και να μην έχει γιατρό να τον παρακολουθεί ;”

Η απάντηση του κυρίου Τσιόδρα ήταν πως τρομάζουμε τον κόσμο. Είπε συγκεκριμένα: 

“Διακρίνω μια αίσθηση (σ.σ διάθεση προφανώς θέλει να πει) να σκορπίσει τον φόβο η αγαπητή δημοσιογράφος, η οποία δε μου αρέσει, να σας πω, ειλικρινά.”

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα. Ο δημοσιογράφος ρωτάει αυτό που ιεραρχεί ως αναγκαίο για να το ρωτήσει. Ο κύριος Τσιόδρας είναι εκεί για να απαντά στο ερώτημα και όχι για να κάνει χαρακτηρισμούς και αξιολογήσεις του δημοσιογράφου. Αν ο κύριος Τσιόδρας θέλει να τον σέβονται, οφείλει να σέβεται και ο ίδιος. Είναι επιστήμονας σε ώρα μεγάλης ευθύνης και όχι πολιτευόμενος. Πρέπει λοιπόν να απαντάει ντόμπρα, σταράτα και κυρίως επιστημονικά σε ό,τι ερωτάται για να ενημερωθεί ο κόσμος. Τώρα σε ότι αφορά στον χαρακτηρισμό, ας ακούσει ο κύριος Τσιόδρας τον γιατρό Στέλιο Δημητρακόπουλο που βγήκε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του ίδιου, για να δει αν πρόκειται για τρομοκράτηση του κόσμου ή για πραγματικότητα για την οποία πρέπει να δώσει απαντήσεις. Εκτός να θεωρεί πως απορία ψάλτου…ύβρεις»