Παιδιά και κάυσωνας: Μείνετε μακριά απο καλοκαιρινές περιπέτειες

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και σπάνια περνά καλοκαίρι χωρίς αυτές. Ο καύσωνας είναι δυνητικά…

kausonas 0

Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνό φαινόμενο στην χώρα μας και σπάνια περνά καλοκαίρι χωρίς αυτές. Ο καύσωνας είναι δυνητικά επικίνδυνος για τον καθένα, τα μωρά, όμως, και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για το πότε πρέπει να κρατάτε το μωρό σας ή το παιδί σας στο σπίτι όταν έξω έχει ζέστη, η ηλικία του, το ποσοστό υγρασίας, η υγεία του και η δραστηριότητα που θα κάνει είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν πριν τη βόλτα στον ήλιο.

Πώς θα κρατήσετε το μωρό σας δροσερό και ασφαλές το καλοκαίρι:

1. Προσοχή στις προειδοποιήσεις καύσωνα

Πάντα παρακολουθούμε τις προγνώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κάθε φορά που το θερμόμετρο προσεγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία αυξηθεί καλό θα είναι να κρατήσετε το μωρό σας σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «πέσει» ο ήλιος.

2. Κατάλληλο ντύσιμο

 Αν η θερμοκρασία είναι άνω των 24 βαθμών το μωρό σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά με ένα φορμάκι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ρούχα (δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες ή παπούτσια!). Να αποφέυγετε τα σκουρόχρωμα ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα.  Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά ζεστένονται περισσότερο από τους ενήλικες.

3. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο αυτοκίνητο

Στατιστικές έχουν δείξει ότι ένα μωρό πεθαίνει επειδή οι γονείς του το ξέχασαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μεγάλη προσοχή, να ελέγχετε το πίσω κάθισμα πριν βγείτε από το αυτοκίνητο και μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στο αυτοκίνητο, έστω κι αν πρόκειται να πεταχτείτε στο μανάβικο για δύο-τρία λεπτά. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

4. Να πίνει πολλά υγρά

Τα μωρά μπορούν να αφυδατωθούν γρήγορα με τη ζέστη και η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματός τους. Το μωρό σας δεν χρειάζεται απαραίτητα νερό. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα όταν έχει ζέστη, οπότε ταΐζετέ τα όποτε βλέπετε ότι το θέλουν. Στο μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό.

5. Όταν προγραμματίζετε βόλτες σκεφτείτε τον καιρό

Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους τις πολύ ζεστές και υγρές μέρες.

6. Ασφάλεια κάτω από τον ήλιο

Δεν είναι μόνο η ζέστη για την οποία θα πρέπει να ανησυχείτε, αλλά και η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στις πρωινές βόλτες, λοιπόν, φοράτε στο μωρό σας μεγάλο καπέλο και πάντα αντηλιακό. 
Αν το μωράκι σας είναι  μικρότερο από 6 μηνών είναι προτιμότερο να αποφεύγετε εντελώς την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
 
Σημάδια εξάντλησης από τη ζέστη:

  • Κόκκινο, ζεστό και στεγνό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει θερμοπληξία, (κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στα επείγοντα)
  • Ατονία
  • Ναυτία και εμετός
  • Γρήγορος αλλά αδύναμος παλμός

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μεταφέρετε το μωρό άμεσα σε κλιματιζόμενο μέρος, βάλτε του δροσερά, βρεγμένα ρούχα και κάντε το να πιει υγρά. Αν δεν δείξει βελτίωση επικοινωνήστε άμεσα με τον/την παιδίατρο σας.

Δώρα Ευθυμίου

Παιδίατρος

paidiatrosathome.gr

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

thalassa 3

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική…