Newsroom

Newsroom

"Πάγωσε" τη Ρώμη η απόφαση της ΕΚΤ για την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα – πιθανό το "κούρεμα" καταθέσεων

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το αίτημα της προβληματικής ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, για περισσότερο χρόνο για άντληση κεφαλαίων, μια απόφαση που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ιταλική κυβέρνηση ώστε να εξαναγκαστεί να καταφύγει στη λύση του κουρέματος των καταθέσεων (bail in).

584ad11f1dc52436368b45df

H τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, και η παλαιότερη του κόσμου, ζήτησε παράταση τριών εβδομάδων, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου για να ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων ύψους 50 δισ., από ιδιωτικά κεφάλαια. Η ΕΚΤ από την πλευρά της απέρριψε το αίτημα μετά από συνεδρίαση της Παρασκευής με το σκεπτικό ότι μια καθυστέρηση δεν θα ωφελούσε σε τίποτα κι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει τις επόμενες ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ώστε να αποφευχθεί το ρίσκο της κατάρρευσης της τράπεζας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Monte dei Paschi, η τράπεζα δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση από την ΕΚΤ.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας ανεστάλη από τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου λόγω εκτεταμένων απωλειών, έπειτα από πτώση της τάξης του 7,3% εξαιτίας δημοσιευμάτων που ανέφεραν την απόρριψη του αιτήματος από την ΕΚΤ.

Μια κατάρρευση της Monte dei Paschi θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις καταθέσεις χιλιάδων αποταμιευτών, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα προκαλώντας μια νέα οικονομική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης δεν ετοιμάζει χρηματοοικονομική στήριξη για την Ιταλία, αν και ορισμένες τράπεζες έχουν προβλήματα και πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Υπάρχουν πολλές φήμες, όμως αυτό δεν ισχύει, δεν μας έχει προσεγγίσει η ιταλική κυβέρνηση για βοήθεια», είπε. Κατά τον ίδιο, η Ιταλία δεν έχει γενικό πρόβλημα με τον τραπεζικό της κλάδο, παρά την ανάγκη ορισμένων τραπεζών να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, συμπλήρωσε. «Δεν είναι όπως το 2009 ή 2010, όταν είχαμε αρκετές χώρες με γενικά τραπεζικά προβλήματα. Η Ιταλία δεν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα», τόνισε.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…